Κάραλης: Η αποκάλυψη για τη δυσλεξία και τον τραυματισμό που παραλίγο να τερματίσει την καριέρα του

«Αυτό είναι ο αθλητισμός: η αγάπη, οι στιγμές και όλα όσα προσφέρει» τόνισε ο Εμμανουήλ Καραλής

karalis

Στο πλατό της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1 βρέθηκε ο Εμμανουήλ Καραλής και έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για την πορεία του στον αθλητισμό, τα μετάλλια, αλλά και τις προσωπικές του δυσκολίες σε όλη του τη διαδρομή.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης τόνισε: «Η θετική ενέργεια προέρχεται από την οικογένεια. Είμαι πολύ τυχερός που μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και θετικότητα, όπου οι γονείς μου κατάφεραν να αναθρέψουν εμένα και την αδερφή μου, Αγγελική, με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπουμε μόνο τα θετικά».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην σχέση με τους συναθλητές και αντιπάλους του στο άθλημα τονίζοντας:«Η οικογένειά μου μού άνοιξε τον δρόμο προς τον αθλητισμό, μιλώντας μου για όλα τα καλά που έχει να προσφέρει. Υγιής άμιλλα, αγάπη και η ευκαιρία να γνωρίζεις ανθρώπους που αγαπούν το ίδιο αγώνισμα, όπου κι αν βρίσκεσαι. Η στιγμή που πανηγύρισα με τον Μόντο Ντουπλάντις όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν αληθινή. Γνωριζόμαστε 11 χρόνια, οι οικογένειές μας είναι κοντά. Τον βλέπω περισσότερο από την οικογένειά μου. Έχουμε αληθινή σχέση, όπως και με όλους τους αθλητές».

Πρόσθεσε επίσης:«Φυσικά θέλω να κερδίσω και να βγω πρώτος. Αλλά αν έχω κάνει το καλύτερο δυνατό και τερματίζω, και βλέπω έναν φίλο-αθλητή να ξεπερνά τον εαυτό του και να χαίρεται, χαίρομαι διπλά. Πραγματικά χαίρομαι με την επιτυχία και τη χαρά του άλλου. Αυτό είναι ο αθλητισμός: η αγάπη, οι στιγμές και όλα όσα προσφέρει».

Ο Ολυμπιονίκης μίλησε και για τη μεγάλη νίκη του, το άλμα των 6 μέτρων: «Τα 6 μέτρα είναι ορόσημο, το πάνθεον του αθλήματος. Μόνο 25 αθλητές έχουν περάσει τα 6 μέτρα στην ιστορία. Όταν είδα για πρώτη φορά τον πήχη στα 6 μέτρα, ήταν τρομακτικό. Έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Ένας πόντος σε αυτά τα επίπεδα είναι τεράστιος. Ο ψυχισμός παίζει μεγάλο ρόλο. Στον αγώνα δεν συνειδητοποιείς ότι ένας πόντος είναι ένας πόντος. Αν όμως καταλάβεις ότι, κάνοντας τα ίδια πράγματα, μπορείς να τον ξεπεράσεις, τότε το φυσιολογικό είναι να το καταφέρεις. Αλλά ο ένας πόντος εκεί πάνω είναι πολύ ψηλά».

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Για την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είπε: «Στην πρώτη μου Ολυμπιάδα βγήκα τέταρτος. Για εμένα ήταν σαν να τερμάτισα πρώτος. Ήμουν 20 χρονών, χωρίς όριο, τελευταίος στο ranking για να πάρω το εισιτήριο. Πήγα στον προκριματικό με στόχο να το απολαύσω. Ήμουν 32ος και περνούσαν οι 12 στον τελικό. Μπήκα στον τελικό και ήδη ένιωθα Ολυμπιονίκης. Από το να μη ζω καν τους Ολυμπιακούς, βρέθηκα τέταρτος. Τεράστια νίκη».

Και συμπλήρωσε: «Έχω ζήσει πολλές όμορφες στιγμές στον αθλητισμό. Το πιο σημαντικό όμως “μετάλλιο” που έχω κερδίσει είναι η αγάπη που έχω νιώσει και έχω δώσει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου βραβείο. Θέλω να αγκαλιάζω, να δίνω, να πανηγυρίζω με τους συναθλητές μου. Δεν προοριζόμουν για όλα αυτά, για να γίνω Ολυμπιονίκης, να πηδάω έξι μέτρα, να κρατάω τη σημαία. Αν μου το έλεγες στα 12 μου, όταν έβλεπα τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου… Είναι εξωπραγματικό. Ζω το όνειρό μου».

Ο Καραλής αναφέρθηκε και στην οικογενειά του, τονίζοντας την αξία της στήριξης που του προσέφερε. Συγκεκριμένα είπε: «Ο πατέρας μου έχει δώσει τα πάντα για την οικογένειά μας. Μαζί με τη μητέρα μου, μας μεγάλωσαν με απέραντη αγάπη. Η μητέρα μου ήρθε τριών ετών στην Ελλάδα μαζί με τη θεία μου. Ο παππούς μου στην Ουγκάντα ήταν Μουσουλμάνος, έγινε Χριστιανός και ήρθε στην Ελλάδα για να μάθει τον Χριστιανισμό. Έφερε τη μητέρα και τη θεία μου εδώ. Η μητέρα μου μεγάλωσε στην Ελλάδα, ξεκίνησε στίβο στον Πύργο και κάπως έτσι γνωρίστηκαν οι γονείς μου».

Για τη σχέση με τον πατέρα του ως προπονητή είπε: «Είναι δύσκολη η σχέση πατέρα-γιου και προπονητή-αθλητή. Χρειάζεται χρυσή τομή. Οι πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι, αλλά μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο, βρήκαμε τις ισορροπίες μας. Ήμασταν ώριμοι ώστε να ξεχωρίσουμε τους ρόλους.

Ως προπονητής, είναι άνθρωπος που με ακούει και τον ακούω. Έχει γνώση, έχει μάθει και μαζί μου. Ταξιδεύει μαζί μου, είναι και ο ψυχολόγος μου. Με ένα βλέμμα καταλαβαίνει την ψυχοσύνθεσή μου».

Η μάχη με τη δυσλεξία

Αναφορά έκανε και στην δύσκολη διαδικασία της διάγνωσης και διαχείρισης της δυσλεξίας λέγοντας:«Ναι, μεγαλώνοντας εγώ, όταν πήγαινα σχολείο, μαζί με την αδελφή μου που ήμασταν συμμαθητές, η καθηγήτρια έλεγε κάτι πάρα πολύ απλό και μετά ρωτούσε: ”Παιδιά, το καταλάβατε;” και όλοι έλεγαν: ”Ναι, ναι, ναι, το καταλάβαμε”. Εγώ ήμουν από πίσω και δεν είχα καταλάβει και έλεγα ναι, ενώ μέσα μου δεν είχα καταλάβει, οπότε λέω ”παιδιά, χαζός είμαι;”», είπε αρχικά.

Τέλος, μίλησε για τον σοβαρό τραυματισμό του: «Στα 18 μου είχα έναν πολύ μεγάλο τραυματισμό στα πόδια. Ήταν τόσο σοβαρός που ανακοίνωσαν στη μητέρα μου ότι δεν θα καταφέρω να επιστρέψω στο επίπεδο που ήμουν. Είχα ήδη κάνει παγκόσμια ρεκόρ παίδων και εφήβων, είχα μπροστά μου καριέρα. Και τότε έρχεται αυτός ο τραυματισμός και της λένε ότι δεν θα συνεχίσω. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο.

Η πίστη και η αγάπη που έχω για την οικογένειά μου με κράτησαν όρθιο. Δεν πίστευα ότι θα ξαναφτάσω σε αυτό το επίπεδο. Αλλά όταν οι γονείς σου πιστεύουν τόσο πολύ… Η οικογένειά σου είναι το φως. Με βοήθησαν να το δω μέσα στο τούνελ. Με έβγαλαν από τραυματισμούς, ρατσισμό, κατάθλιψη. Όλοι περνούν τις δυσκολίες τους, κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Οδύσσεια. Εγώ είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτή την οικογένεια, που με ανέθρεψε ώστε να βλέπω τα θετικά».

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο ελληνικές οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Αμηχανία Χρυσοχοΐδη

Δημοσκόπηση: Στραπάτσο για ΝΔ – Πόσοι θα ψήφιζαν Τσιπρα και Σαμαρά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης η Κομισιόν για κυβέρνηση – «Δεν υπάρχει διαφυγή»

Δεν φτάνουν 5.000 ευρώ το μήνα σε βουλευτή της ΝΔ: «Πρέπει να φάω – Ευτυχώς δουλεύει η σύζυγός μου»

 Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

 

 

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που θα «χτυπηθούν»

6829718

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που θα «χτυπηθούν»

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε την Τετάρτη 11/02 στις 11:30 π.μ. επικαιροποιείται συνεχώς

Ρήγμα στους Ρεπουμπλικανούς: Έξι βουλευτές αψηφούν τον Τραμπ για τους τελωνειακούς δασμούς στον Καναδά

Τραμπ

Ρήγμα στους Ρεπουμπλικανούς: Έξι βουλευτές αψηφούν τον Τραμπ για τους τελωνειακούς δασμούς στον Καναδά

Το ψήφισμα θα πρέπει πλέον να εγκριθεί και από τη Γερουσία, ωστόσο, ακόμη κι αν…

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα

trofima 1

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα

Η διατροφή μετά τη διάγνωση καρκίνου δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά φαίνεται πως…

Ελβετία: Ακροδεξιά πρωτοβουλία για «ταβάνι» του πληθυσμού της χώρας – Δημοψήφισμα τον Ιούνιο

hans flag 699859 1280

Ελβετία: Ακροδεξιά πρωτοβουλία για «ταβάνι» του πληθυσμού της χώρας – Δημοψήφισμα τον Ιούνιο

Η πρωτοβουλία θα υποχρέωνε την ελβετική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να ενεργήσουν εάν ο μόνιμος…

Οι Προτάσεις μας

Η Ρωσία επιχειρεί να μπλοκάρει το WhatsApp: «Σπρώχνει» τους χρήστες σε ελεγχόμενη εφαρμογή

WhatsApp

Η Ρωσία επιχειρεί να μπλοκάρει το WhatsApp: «Σπρώχνει» τους χρήστες σε ελεγχόμενη εφαρμογή

“Η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να μπλοκάρει εντελώς το WhatsApp προκειμένου να ωθήσει τους ανθρώπους προς…

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθίζηση στο Πολύγωνο

kakokairia 2

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθίζηση στο Πολύγωνο

Τα προβλήματα στο Πολύγωνο προκλήθηκαν λόγω κακοτεχνιών - Η πρόγνωση για σήμερα

Σχετικά με ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανατριχίλα στην Τούμπα: Η μητέρα οπαδού που σκοτώθηκε στη Ρουμανία χτύπησε το τύμπανο

5032059

Ανατριχίλα στην Τούμπα: Η μητέρα οπαδού που σκοτώθηκε στη Ρουμανία χτύπησε το τύμπανο

Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ιεροτελεστία πριν τις εντός έδρας αναμετρήσεις του «δικέφαλου του…

Το «απαγορευμένο» ανάποδο άλμα που χάρισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Μιλάνου στον Ιλία Μαλίνιν (video)

AP26039797402828

Το «απαγορευμένο» ανάποδο άλμα που χάρισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Μιλάνου στον Ιλία Μαλίνιν (video)

Ο 21χρονος Αμερικάνος αθλητής, Ιλία Μαλίνιν, έκανε το λεγόμενο «backflip» και προσγειώθηκε στο ένα του…