Καπραβέλος: «Xασαμε τον έλεγχο της πανδημίας ακόμη μια φορά»

«Είναι τέτοια η μόλυνση που υπάρχει, που η μετακίνηση από τη μια περιοχή στην άλλη, μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή», τόνισε ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. 

5072666 6

Ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Open επεσήμανε για ακόμη μια φορά πόσο επικίνδυνη είναι η εξέλιξη της πανδημίας. «Τελείωσε μια μαρτυρική εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με τη χειρότερη στατιστική, με 62 εισαγωγές. Οι προσελεύσεις ήταν πάνω από 130. Ήταν μια εφιαλτική εικόνα. Δεν λέει να κοπάσει η πανδημία, φαίνεται ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις η μόλυνση στην κοινωνία και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη. Έχουμε δώσει όλες τις κλίνες εντατικής πλέον, όπως κάναμε και τον Νοέμβρη. Έχουμε κάλυψη περίπου 95% αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε άλλο τους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως  «Υπάρχει μια αρρυθμία στο σύστημα υγείας πάρα πολύ σοβαρή, που πρέπει να τη λάβουν υπόψιν τους όλοι στους σχεδιασμούς που κάνουν και στον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία δυστυχώς».

Συγκρίνοντας αυτή την περίοδο με τον Νοέμβριο, όταν η Θεσσαλονίκη είχε σοβαρότατο πρόβλημα, ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε πως «Είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση. Τον Νοέμβριο είχαμε μια επιθετική αύξηση με μεγάλο αριθμό θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια πίεση, αλλά είναι σταδιακή πίεση. Είναι μικρότερης ηλικίας οι ασθενείς δυστυχώς. Δεν έχουμε μεγάλης ηλικίας, δεν έχουμε την ίδια θνητότητα, είτε από τους εμβολιασμούς, είτε επειδή έχουν συμμορφωθεί περισσότερο οι μεγάλης ηλικίας ασθενείς, αλλά η αρρυθμία στο σύστημα εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι μεγάλη και η συμβολή των εμβολίων».

Για την αργοπορία της Κυβέρνησης ως προς τα test στον πληθυσμό, υπογράμμισε πως «Δυστυχώς έχουμε χάσει τον έλεγχο για ακόμη μια φορά, για δεύτερη φορά. Μια φορά ήταν τον Νοέμβρη και μια τώρα τον Μάρτη. Δείγμα αυτού που λέγαμε από την αρχή, ότι δεν είναι τα περιοριστικά μέτρα αυτά που θα ελέγξουν την πανδημία, αλλά η στόχευση μας στο κρούσμα. Δηλαδή ενώ φαίνεται ότι ανοίγουμε για πρώτη φορά σωστά, και είμαστε σαν υγειονομικοί σύμφωνοι μπροστά στην υπεύθυνη στάση της Πολιτείας και των υγειονομικών αρχών να ανοίξουμε με πολλά test, αυτό που λέγαμε κι εμείς από την πρώτη στιγμή, αυτό γίνεται σε μια στιγμή άκαιρη εν μέσω θυέλλης, γι’ αυτό και ο παραμικρός εκτροχιασμός θα δημιουργήσει όχι μόνο υγειονομική κρίση, αλλά εθνική κρίση. Με την έννοια ότι δεν θα συγκρατούμε τόσο χαμηλά τον αριθμό θανάτων, και όπως ξέρετε η ανθρώπινη ζωή είναι αυτή που μετράει περισσότερο και τίποτα άλλο».

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου ο Διευθυντής της ΜΕΘ, τάχθηκε κατά του γρήγορου ανοίγματος, σχολιάζοντας: «Δεν συμφωνώ με την ταχύτητά με την οποία πάμε να κάνουμε πράγματα σωστά. Και σε μια στιγμή άκαιρη. Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται με πιο προσεκτικό τρόπο και όχι όλα μαζί. Άνοιξε το λιανεμπόριο εν μέσω θυέλλης, με test τα οποία είναι self test με μικρή ευαισθησία. Δεν είναι το καλύτερο όπλο το self test. Αυτό είναι ένα όπλο αλλά δεν είναι το καλύτερο. Δηλαδή στους 600 εκπαιδευτικούς και μαθητές που αποκαλύψαμε, που είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό στοιχείο, υπολογίστε ότι μας έχουν ξεφύγει άλλοι τόσοι. Η ευαισθησία των self test είναι 50%, δηλαδή αν είσαι αρνητικός δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κολλήσει ή ότι δεν μπορείς να μεταδώσεις τον ιό»

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο το «Πάσχα στο χωριό» και οι μετακινήσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα προκαλέσουν περισσότερη αναζωπύρωση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Όπως είπε : «Από τον Ιανουάριο όταν λέγαμε να γίνονται περισσότερα test, δεν μας άκουσαν και φτάσαμε στο τρίτο κύμα. Τώρα, εν μέσω του τρίτου κύματος πάμε να κάνουμε ένα παρακινδυνευμένο βήμα. Δεν συζητάω καθόλου για το Πάσχα στο χωριό. Είναι τέτοια η μόλυνση που υπάρχει, που η μετακίνηση από τη μια περιοχή στην άλλη, μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Αν δεν πέσουν τα κρούσματα και η μόλυνση ανά περιοχή, μόνο κάτω υπό πολύ αυστηρές συνθήκες, δηλαδή test σε όλους και μάλιστα pcr, με πολύ μεγάλη προσοχή και να είναι όλοι εμβολιασμένοι, πράγμα που είναι δύσκολο πρακτικά να γίνει. Αν δεν εξασφαλίσουμε υγειονομικούς όρους, το μόνο που θα κάνουμε είναι να αναζωπυρώσουμε το ήδη επιβαρυμένο κλίμα».

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.