"Κάπου γεννιούνται κορίτσια και μεγαλώνουν νωρίς…"

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο εβδομάδες από το θάνατο ενός οκτάχρονου κοριτσιού στην Υεμένη εξαιτίας σεξουαλικών τραυμάτων κατά την πρώτη νύχτα του γάμου της.

56ead9bc1dc524b1298b541b

Του Αναστάση Κουτσουγιάννη

Υπαίτιος αυτής της τραγωδίας ο 40χρονος σύζυγος του κοριτσιού ο οποίος έως αυτή την ώρα παραμένει άγνωστο αν θα συλληφθεί. Όσο αλλόκοτη κι αν ακούγεται η παραπάνω είδηση δυστυχώς αποτελεί κομμάτι μιας σκληρής πραγματικότητας τόσο στην Υεμένη όσο και σε άλλες χώρες του Αραβικού κόσμου. 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και πιο συγκεκριμένα το United Nations Population Fund (UNFPA), μεταξύ της περιόδου 2011-2020, περισσότερα από 140 εκατομμύρια κοπέλες αναμένεται να γίνουν νύφες πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Τα 50 εκατομμύρια από τα κορίτσια αυτά, μάλιστα, θα αποκτήσουν σύζυγο πριν καν συμπληρώσουν τα 15 έτη. Όσον αφορά στην περίπτωση της Υεμένης, αναφέρεται ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των νεαρών κοριτσιών της χώρας πρόκειται να παντρευτεί σε ηλικία 13 ή 14 χρόνων.

Τα στοιχεία αυτά είναι σαφώς σοκαριστικά καθώς αναδεικνύουν την ενίσχυση του αποκλεισμού του γυναικείου πληθυσμού από τον κοινωνικό περίγυρο μέσω αυτών των πρακτικών. Οι νεαρές κοπέλες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη μόρφωσή τους υπό το βάρος των συζυγικών υποχρεώσεων χάνοντας σα συνέπεια την ευκαιρία να χτίσουν το μέλλον τους όπως οι ίδιες επιθυμούν. 

Επιπλέον, οι πρόωρες εγκυμοσύνες, πέραν της ανείπωτης σωματικής και ψυχολογικής καταπόνησης των κοριτσιών, φορτώνουν τις πλάτες τους με καθήκοντα που κανένα παιδί της ηλικίας τους δεν είναι έτοιμο να εκπληρώσει. Τι οδηγεί, όμως, τους γονείς στο να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για έναν τέτοιο γάμο;

Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των πολιτών αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα λόγο για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Σε πολλές περιπτώσεις οι πατεράδες, οι οποίοι αποτελούν και την αδιαμφισβήτητη κεφαλή της οικογενείας στις αραβικές κοινωνίες, αντιμετωπίζουν τις κόρες τους ως ένα μέσο βιοπορισμού. Στην περαιτέρω όξυνση του προβλήματος συμβάλλει αποφασιστικά και το ότι η προίκα που θα λάβει η οικογένεια της ανήλικης νύφης εξαρτάται από την ηλικία της. 

Με άλλα λόγια, όσο νεαρότερη είναι η κοπέλα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η χρηματική ανταμοιβή προς την οικογένειά της εφόσον δώσει τη συγκατάθεσή της για την ολοκλήρωση του γάμου. Το ίδιο ισχύει και για το γαμπρό καθώς όσο γηραιότερος είναι τόσο περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα θα χρειαστεί να προσφέρει για να πείσει την οικογένεια. 

Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια την επιδίωξη τέλεσης γάμων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλικιακή διαφορά μεταξύ των «νεόνυμφων».

Προσπάθειες για αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ανατροπής της ισχύουσας κατάστασης με τη μεγαλύτερη δυσκολία για την ώρα να έγκειται στο γεγονός ότι, σε χώρες όπως η Υεμένη, δεν έχει θεσπιστεί νομικά σε ικανοποιητικό βαθμό ο όρος «παιδί». 

Η μη ύπαρξη μίας συγκεκριμένης ηλικίας η οποία να σηματοδοτεί το τέλος της παιδικής ηλικίας αφήνει χώρο για μία πληθώρα διαφορετικών ερμηνειών οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι εις βάρος των άμεσα εμπλεκόμενων νέων κοριτσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο του 2009 έγινε μεγάλη συζήτηση στην Υεμένη για τη θέσπιση του ορίου ηλικίας γάμου στα 17 χρόνια, όμως τελευταία στιγμή ο νέος νόμος δεν πέρασε από το κοινοβούλιο της χώρας λόγω των ενστάσεων μίας ομάδας συντηρητικών βουλευτών η οποία τον χαρακτήρισε «αντι-ισλαμικό». Την ίδια στιγμή που τα αραβικά κράτη εμφανίζονται διστακτικά στο να έρθουν σε σύγκρουση με τους πιο συντηρητικούς κόλπους της κοινωνίας, υπάρχουν αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η KAFA (enough) Violence and Exploitation, μία φεμινιστική οργάνωση ακτιβιστών από το Λίβανο αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Οι δράσεις της αφορούν σε οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές πατριαρχικές δομές που σαν στόχο έχουν την υποτίμηση και καταπίεση της γυναικείας παρουσίας στον αραβικό κόσμο. Στο πλαίσιο των δράσεών τους, το Δεκέμβριο του 2015 ανέδειξαν το ζήτημα των γάμων ανήλικων κοριτσιών με ηλικιωμένους εύπορους άνδρες μέσω ενός δικού τους κοινωνικού πειράματος.

Πιο αναλυτικά, με τη βοήθεια ενός 60χρονου ηθοποιού και μίας 12χρονης κοπέλας σκηνοθέτησαν έναν τέτοιο γάμο βάζοντας τους «νεόνυμφους» να ποζάρουν για γαμήλιες αναμνηστικές φωτογραφίες σε πολυσύχναστο δρόμο του Λίβανου. Στόχος ήταν να μελετηθούν οι αντιδράσεις του ανυποψίαστου κόσμου όταν θα αντίκριζε αυτό το θέαμα. 

Όπως διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στον άνδρα ήταν αρκετά επικριτικές με κάποιους να προσπαθούν να απομακρύνουν το κορίτσι από τον ίδιο.

(Βίντεο 1) Κοινωνικό Πείραμα στο Λίβανο:  


Σα συνέχεια του πειράματος στο Λίβανο, ο γνωστός Youtuber Coby Persin σκηνοθέτησε την ίδια ακριβώς ιστορία στη μέση της Times Square στη Νέα Υόρκη θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το γεγονός και στη καρδιά του δυτικού κόσμου. Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετά άτομα όντας σοκαρισμένα από το θέαμα στράφηκαν απειλητικά απέναντι στον 65χρονο ηθοποιό που ενσάρκωνε τον ευτυχή γαμπρό.

(Βίντεο 2) Κοινωνικό Πείραμα στη Νέα Υόρκη:


Στα δύο βίντεο παραπάνω φάνηκε πως ένα ισχυρό όπλο απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα είναι η δύναμη της εικόνας κι η ενημέρωση. Σε μία εποχή όπου η πληροφορία ταξιδεύει από τη μία γωνιά της γης στην άλλη σε ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου η επιμελής αποσιώπηση κάποιων θεμάτων ή απλώς η αδιαφορία προς αυτά καθιστά ακόμα μεγαλύτερο καθήκον για όσους γνωρίζουν να υψώσουν ανάστημα και να μιλήσουν.

Πηγή: Pints.gr  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr