ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

«Κάποτε τα δάση θα καούν»…

Μήπως και στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και στην υπόθεση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών δεν είναι απλώς ανίκανοι που αφήνουν τα δασικά οικοσυστήματα να καταστρέφονται;

ΕΚ - Πυρκαγια Ηλεια

Στη διαχείριση της πανδημίας είναι σαφές ότι η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία μας οδήγησε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έγινε κατόπιν οργανωμένου σχεδίου.

Με διάφορες επικοινωνιακές κραυγές τύπου: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», με σοβαροφανείς αντιεπιστημονικές αρλούμπες όπως εκείνη σύμφωνα με την οποία «η αύξηση των ΜΕΘ θα οδηγούσε σε αύξηση των θανάτων», αλλά και με fake news, όπως εκείνο το πρωθυπουργικό από βήματος Βουλής: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη από ό,τι εντός. Έχετε εσείς; Φέρτε την», κατάφεραν να αποφύγουν να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας, προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Αλλά και στην ενεργειακή κρίση η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η άρνηση να ελέγξουν τις ανατιμήσεις, όπως έκαναν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, είχαν ως αποτέλεσμα ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας να υπερβεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 50%.

Δεν υπάρχει σήμερα η παραμικρή αμφιβολία ότι και αυτό ήταν πολιτικό σχέδιο με στόχο να θησαυρίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κωλυσιεργία στη φορολόγηση των υπερκερδών από την κερδοσκοπία και η προσπάθεια υποεκτίμησής τους από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός.

Τα ίδια και με τη βενζίνη, όπου η πεισματική άρνηση να μειώσουν την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων με διάφορα αστεία προσχήματα και δικαιολογίες, όπως ότι θα ωφεληθούν, δήθεν, οι τουρίστες, έκανε την Ελλάδα να έχει σήμερα την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη.

Μήπως στο πρότυπο της διαχείρισης της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, έτσι και στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και στην υπόθεση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών δεν είναι απλώς ανίκανοι που αφήνουν τα δασικά οικοσυστήματα να καταστρέφονται;

Μήπως και εδώ υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο;

Υπέρ αυτής της εκδοχής συνηγορούν μια σειρά από επιχειρήματα. Με πρώτο ασφαλώς την καταγεγραμμένη στα ΜΜΕ κυνική ομολογία του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα που αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για την «αξιοποίηση» των δασών.

Ήταν το 2020 όταν ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την «αξιοποίηση» μιας δασικής περιοχής προκειμένου να ανεγερθεί μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, σκέφτηκε φωναχτά: «Κάποια στιγμή τα δάση θα καούν».

Η δήλωση αυτή έμελλε να μείνει στην ιστορία σαν η επιτομή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αφού ένα μήνα μετά, ως εκ… θαύματος, το δάσος κάηκε!

Δεν είναι όμως μόνο η ωμή παραδοχή του κυβερνητικού αναπτυξιακού σχεδίου που γεννά υποψίες για τις αιτίες των δασικών καταστροφών.

Είναι και που πέρσι, ενώ στη διάσωση των κατοίκων με την έγκαιρη εκκένωση των καιγόμενων οικισμών η κυβέρνηση υπήρξε πολύ αποτελεσματική, στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες έσβηναν μόνες τους μετά από μέρες όταν πια έφταναν στη θάλασσα, δικαιολογούνται μόνο αν το έκαναν επίτηδες.

Το τραγικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις υποψίες. Το 2021 είχαμε ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων που υπερέβη το 450% του μέσου όρου των καμένων τα τελευταία 13 χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα μόνο καλοκαίρι κάηκαν 1.300.000 στρέμματα δασικής γης. Τόσες δηλαδή εκτάσεις, όσες κάηκαν αθροιστικά από το 2013 μέχρι το 2020.

Όσο για το παραμύθι των ιδιαίτερα μεγάλης έντασης ανέμων που δήθεν έπνεαν και δεν επέτρεπαν την κατάσβεση των πυρκαγιών, τα μετεωρολογικά δεδομένα διαψεύδουν κατηγορηματικά μια τέτοια εκδοχή.

Οι καμένες δασικές εκτάσεις άλλωστε ανά πυρκαγιά στις γειτονικές μας χώρες, οι οποίες είχαν τις ίδιες ακριβώς με εμάς μετεωρολογικές συνθήκες, ήταν απείρως μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα, όπως διαβεβαιώνουν τα διεθνή στοιχεία.

Αν οι καιρικές συνθήκες ήταν πράγματι ακραίες, τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η Ελλάδα δεν θα υπήρχαν και στην Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις υπόλοιπες γειτονικές μας μεσογειακές χώρες;

Όλα δηλαδή συνηγορούν υπέρ της υποψίας ότι δεν είναι μόνο ανίκανοι…

368831g 1

Ακόμη και το επιχείρημα ότι δεν εγκρίθηκε το κονδύλι των 170 εκ. ευρώ που είχαν ζητήσει τα δασαρχεία για να καθαρίσουν τα δάση από την καύσιμη ύλη ακούγεται αστείο, αν σκεφτεί κανείς τον χορό των εκατομμυρίων σε απευθείας αναθέσεις που συνέβαινε το ίδιο διάστημα.

Σιγά δηλαδή το ποσό που εξοικονόμησαν αφήνοντας τα δάση να καούν…

Αν συμπεριλάβει κανείς στα μέχρι τώρα επιχειρήματα και τα όσα ακούγονται για τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα καμένα της βόρειας Εύβοιας, συμπληρώνεται η εικόνα της γενικευμένης υποψίας.

Αλλά και φέτος, ένα χρόνο μετά, που υποτίθεται ότι το «επιτελικό κράτος» αφομοίωσε την εμπειρία του 2021 και συστήθηκε και ξεχωριστό υπουργείο με εκ μεταγραφής υπουργό από τις Βρυξέλλες, πάλι τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν.

Δεν νοείται να καεί τόσο εύκολα το περιαστικό δάσος στην Πεντέλη, που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, σε κατοικημένη και σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή.

Όπως δεν νοείται ο καθαρισμός της καύσιμης ύλης να μην έχει ξεκινήσει από την άνοιξη, αλλά τον Ιούλιο, μόλις μια βδομάδα πριν από την πυρκαγιά.

Ούτε βέβαια είναι δυνατόν τα 3.500 κενά στην πυροσβεστική της προηγούμενης χρονιάς να έχουν φέτος αυξηθεί, αφού με δεδομένη τη συνταξιοδότηση 500 πυροσβεστών προσλήφθηκαν… 450!

Εκείνη η περίπτωση όμως φέτος που είναι πραγματικά εξοργιστική γιατί φαίνεται ότι έγινε προμελετημένα, είναι η καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο.

Δεν είναι δυνατόν επί 5 συνεχείς ημέρες να καίγεται ένα δάσος που μέχρι πρότινος ήταν προστατευόμενο από τη συνθήκη Natura. Με δεδομένο μάλιστα ότι το δάσος αποχαρακτηρίστηκε, όπως και όλα τα υπόλοιπα προστατευόμενα οικοσυστήματα, με το γνωστό περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, τότε οι υποψίες για συγκεκριμένο σχεδιασμό γιγαντώνονται.

Αν προσθέσει κανείς ότι από τον τελευταίο Δεκέμβριο έπαυσε να λειτουργεί, με κρατική παρέμβαση, ο φορέας διαχείρισης του πάρκου της Δαδιάς για να αντικατασταθεί από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που εδρεύει στην Αθήνα, τότε αρχίζει να υποψιάζεται κανείς ότι εδώ ίσως και να ήταν προμελετημένο το έγκλημα.

Αφού ο φορέας με την αντιπροσωπευτική του σύνθεση εξασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον στη διαχείριση του πάρκου, αλλά και με την τοπική του δράση προστάτευε αποτελεσματικά τόσα χρόνια το σπάνιο οικοσύστημα.

Τα άδεια από νερό φράγματα στην περιοχή που δεν εξασφάλισαν την πυρόσβεση στην ώρα της δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά συνδέεται άμεσα με τη διάλυση του φορέα διαχείρισης και την εγκατάλειψη του οικοσυστήματος από την πολιτεία.

Το κυριότερο επιχείρημα τέλος που συνηγορεί υπέρ της υποψίας ότι δεν είναι απλώς ανίκανοι, έχει να κάνει με την γενικότερη νεοφιλελεύθερη αντίληψή τους για την ανάπτυξη.

Η ιδεολογία του «τσιμέντο να γίνει» και η πολιτική ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την καταστροφή και την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, ο οποίος συντηρεί τη ζωή και συγχρόνως προσελκύει τον τουρισμό στην πατρίδα μας, είναι η αιτία για πολλά δεινά.

Γιατί όποιος πιστεύει ότι «τα δάση κάποτε θα καούν», δεν έχει και πολλούς λόγους να επενδύσει στην προστασία τους…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…