Newsroom

Newsroom

Όταν ο νέος σύμβουλος Οικονομικών Χ. Στεφανάδης ήταν υπέρμαχος της Δραχμής

Δύο άρθρα, που αναφέρονται, μάλιστα, στο βιογραφικό του Χριστόδουλου Στεφανάδη νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, έχουν προκαλέσει αμηχανία στην…

Δύο άρθρα, που αναφέρονται, μάλιστα, στο βιογραφικό του Χριστόδουλου Στεφανάδη νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση αν και ήδη καταβάλλεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για άρθρα με την οπτική ενός καθηγητή, σε συγκεκριμένη συγκυρία.

Στο πρώτο του άρθρο στην Καθημερινή με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2011 και τίτλο “Για μια λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση”, ο κ. Στεφανάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Δεχόμενοι ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ελλάδα, η εσωτερική υποτίμηση (σ.σ. Εντός Ευρωζώνης) παρουσιάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ως η λιγότερο κακή λύση. Όμως, η εσωτερική υποτίμηση αποτελεί μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι οι εγχώριοι μισθοί και τιμές δεν πέφτουν συγχρόνως, αλλά οι τιμές μπορεί να πέσουν αρκετά αργότερα από τους μισθούς. Αυτό δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επίσης, μία εσωτερική υποτίμηση θέλει πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ο αργός ρυθμός της διαδικασίας προσωρινά οδηγεί σε πολύ υψηλή ανεργία και αναγκαστική μετανάστευση. Μία νομισματική υποτίμηση (σ.σ. Εκτός Ευρωζώνης), από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως λιγότερο επώδυνη επειδή φέρνει την ταυτόχρονη πτώση των εγχώριων μισθών και τιμών. Όμως, τότε η Ελλάδα θα έχανε τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη”.

Αναπτύσσοντας, δε, ένα σκεπτικό με βάση το οποίο η τότε κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν τίποτα για να καταστήσουν λιγότερο επώδυνη την εσωτερική υποτίμηση, ο κ. Στεφανάδης κατέληγε στο άρθρο του ως εξής: “Αν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν καταφέρουν να καταστήσουν την εσωτερική υποτίμηση λιγότερο επώδυνη, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα άσχημο εφιάλτη. Και τότε όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά”.

Έναν μήνα αργότερα στις 18 Δεκεμβρίου 2011, ο κ. Στεφανάδης επανήλθε και σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο “Δομικές αλλαγές και οι αυταπάτες της ανάπτυξης”, εμφανίζεται πιο ανοικτός στην προοπτική της συντεταγμένης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ως αντίδοτο της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος. Σημειώνοντας ότι η λύση της δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής- δηλαδή η αύξηση των δημόσιων δαπανών- για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης είναι ανέφικτη λόγω Μνημονίου, κατέληγε ως εξής: “θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της Ευρωζώνης. Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή” (πληροφορίες: iefimerida.gr, ethnos.gr). Οι εξηγήσεις Στεφανάδη «Ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το ευρώ», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλος Στεφανάδης, με αφορμή το  άρθρο του στην «Καθημερινή» περί «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή». Επισημαίνει δε με έμφαση, ότι «συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της κυβέρνησης”. 

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό