Κάπως... μπερδεμένη η απάντηση του αρχιεπισκόπου για τη Θεία Κοινωνία (video)

Οι πιστοί και... οι «αρνητές» που «παίζουν θέατρο»

NewsRoom 14/04/2020 | 14:13

Περισσότερη παρανόηση δημιούργησε τελικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει με τη δήλωσή του τόσο τους πιστούς και τους ιερείς, όσο και τους... «αρνητές».

Μιλώντας στις κάμερες, ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε τη διάκριση ανάμεσα στη Θεία Ευχαριστία και τη συνάθροιση, ανάγοντας το πρώτο σε επίπεδο θεολογικό και το δεύτερο σε επίπεδο... «νοημοσύνης».

«Έχουμε δυο στοιχεία εδώ: Το στοιχείο της Θείας Ευχαριστίας και το θέμα της συναθροίσεως. Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Στη Θεία Ευχαριστία δεν χωρά έκπτωση, δεν χωρά ασθένεια, αλλά δεν είναι από αυτά που συζητούνται. Αυτό της συναθροίσεως όμως είναι θέμα που έχει σχέση με τη νοημοσύνη, με την προληπτική με την πολιτική σε κάθε χώρα. Εδώ στην Ελλάδα, όπως είναι τα πράγματα, υπάρχει μια καλή σχέση εκκλησίας και πολιτείας και πρέπει σε αυτά τα σημεία να συμβαδίζουμε και να συμπορευόμαστε» δήλωσε.

Βέβαια δεν εξήγησε: Αν «στη Θεία Ευχαριστία δε χωρά ασθένεια», όπως δήλωσε, τότε η συνάθροιση πιστών μέσα και έξω από εκκλησίες για να κοινωνήσουν δεν καθίσταται έτσι... ασφαλής; Εκτός αν εννοεί ότι ο ιός δεν κολλάει από το κουταλάκι της μετάληψης, αλλά κολλάει όταν στέκεται ο πιστός στην ουρά για να μεταλάβει... Αν ισχύει πάντως το τελευταίο... σενάριο, τότε είναι ευνόητοι οι λόγοι για τους οποίους ο αρχιεπίσκοπος επέλεξε να μην το πει τόσο ξεκάθαρα.

Πάντως η παρέμβασή του, αν και ενδιαφέρουσα, δεν έκανε κανέναν σοφότερο: ούτε τους πιστούς ούτε τους «αρνητές» όπως τους ονόμασε (κατηγορώντας τους ότι «παίζουν θέατρο»).

«Το πνεύμα το λειτουργικό και το εκκλησιαστικό συνεχίζει να ξεκουράζει τον άνθρωπο. Και αυτοί που το αρνούνται, και αυτοί που κάνουν τον δύσκολο, θέατρο παίζουν κι αυτοί, έχουν την αγωνία τους τώρα μέσα τους αν τους ψάξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.