ΓΣ

Γιώργος Σταματόπουλος

Κάπως ασυνάρτητη πρωθυπουργική λογιοσύνη

Κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως έχουν χάσει τον έλεγχο από τη στιγμή που πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα

ek mfhts

Οπωσδήποτε το φιλότιμο, όπως λέει και το γνωστό άσμα, δεν φτάνει για να πάει κανείς μπροστά, να κάνει δηλαδή ένα βήμα ώστε να αφήσει πίσω του τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τη διασπορά του κορονοϊού. Ας λέει ο πρωθυπουργός, με κάπως ασυνάρτητη λογιοσύνη, είναι αλήθεια, ότι το φιλότιμο είναι «το εθνικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού». Κανείς δεν τον ακούει πια. Κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως έχουν χάσει τον έλεγχο από τη στιγμή που πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα, χωρίς προηγουμένως να έχουν θωρακίσει τη χώρα [η οικονομία πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάμε την πολιτική του φιλελευθερισμού και των πιστών υπηρετών του]. Μάλλον είναι δύσκολο τώρα να «συνετίσουν» τον κόσμο, απλούστατα γιατί ο κόσμος τούς γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Λένε, π.χ., οι ειδικοί για πληρότητα 60% ή και 65% στα αεροπλάνα, στο 80% και στο 85% το ανεβάζει ο ανεπαρκέστατος υπουργός Τουρισμού. Μιλάνε ότι οι εισερχόμενοι σε ελληνικό έδαφος πρέπει να κάνουν τεστ για τον ιό και στα αεροδρόμια, στις αφίξεις δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε καν θερμομέτρηση, όπως με πληροφόρησαν νεαροί που επέστρεψαν μετά δεκαήμερο ταξίδι στην Αυστρία – εκεί βεβαίως πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κυβερνούν παρά κυβερνώνται από οικονομικά συμφέροντα – αυτό είναι όλο το θέμα και ας αφήσουν τις μεγαλόφωνες ρητορείες τους, ότι ελέγχουν τάχα τη διασπορά του ιού.

Σαφώς και βαραίνει η ατομική ευθύνη, περισσότερο όμως μετράει η αξιοπιστία της κυβέρνησης, αξιοπιστία την οποία απώλεσε με δική της υπαιτιότητα, επειδή δεν τολμά να παίρνει αποφάσεις εάν, πρώτα, δεν πάρει συμβουλές από το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, το οποίο, όπως είναι φυσικό για την κυβέρνηση, δεν πρέπει να πάψει να λειτουργεί ώστε να μη χάνεται το κέρδος των εφοπλιστών και των μεγαλοεταιρειών. Προέχουν δηλαδή της υγείας των πολιτών τα συμφέροντα ισχυρών οικονομικών παραγόντων – είπαμε: αυτό είναι ο φιλελευθερισμός. Αυτά τώρα περί χρήσης της μάσκας παντού είναι ημίμετρα, καθυστερημένα μάλιστα· σκοπός ήταν να μη διασπαρεί ο ιός, να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι [κάτι που δεν έγινε] στις πύλες εισόδου της χώρας, στα εκκλησιάσματα, στα πανηγύρια, στους γάμους και αλλού όπου επικρατούσε συνωστισμός. Και εδώ που τα λέμε: ποιος κάνει καλή [σωστή] χρήση της μάσκας; Οι περισσότεροι την κουβαλάμε, μάλιστα την ίδια πάντα, για να γλιτώσουμε το πρόστιμο κυρίως και δευτερευόντως για την προστασία των διπλανών – αν όχι οι περισσότεροι, τουλάχιστον αρκετοί. Αυτό είναι κάπως σαν μέτρο ανυπόστατο.

Ούτε οι «συνωμοσιολόγοι» και οι «ασεβείς» παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην τηρούν οι πολίτες τα μέτρα – ποιος πιστός, π.χ., δίνει βάση στον σκοταδιστικό και επικίνδυνο λόγο του Αμβρόσιου, αυτού του ανεκδιήγητου; Ούτε οι πολίτες φταίνε αποκλειστικά ούτε οι αρνητές της επιδημίας. Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή φάνηκε να ελέγχει τη διασπορά, στη συνέχεια τα έκανε μαντάρα με ασφαλώς δική της ευθύνη – ώς και αυτός ο συμπαθέστατος Τσιόδρας φαίνεται να έχει χάσει αρκετή από την αρχική του «λάμψη».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»