"Κάποιοι βιάζονται να τακτοποιήσουν καταστάσεις εν όψει σοβαρών αλλαγών"

Ένταση επικράτησε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο έχουν κατατεθεί συνολικά εννέα υπουργικές τροπολογίες,…

vouli4 1

Ένταση επικράτησε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο έχουν κατατεθεί συνολικά εννέα υπουργικές τροπολογίες, ενώ σήμερα κατατέθηκαν άλλες τέσσερις, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτησή του.

Με αφορμή τις εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας: «Κάποιοι βιάζονται να τακτοποιήσουν καταστάσεις εν όψει σοβαρών αλλαγών, τις οποίες και οι ίδιοι αισθάνονται ότι επέρχονται», κάνοντας λόγο για «απόλυτο εκφυλισμό» του κοινοβουλίου και της διαδικασίας με το Προεδρείο της  Βουλής να αρκείται, όπως είπε, σε παρατηρήσεις,

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εκπρόθεσμες τροπολογίες, αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, λέγοντας ότι «είμαι υπέρ ενός ζωντανού Κοινοβουλίου. Εφόσον λύνονται προβλήματα, ας έρχονται τροπολογίες, αρκεί να υπάρχει ο σχετικός χρόνος να τις διαβάσουμε και να τοποθετηθούμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να λαμβάνει μέρος στις ψηφοφορίες επί τέτοιων τροπολογιών, ως ύστατο μέτρο διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προειδοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας. Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης.

Σημειώνεται πως την ώρα της αντιπαράθεσης κατατέθηκε τροπολογία με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Ανάπτυξης να ορίζει με υπουργική απόφαση που θα συνυπογράφει ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, για την απλούστευση της αδειοδότησης στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η συμπολίτευση «είναι ύποπτη για γκρίζες ζώνες συναλλασσόμενων νομοθετημάτων», είπε εκνευρισμένος ο Θ. Δρίτσας.

«Μας λέτε όλους ύποπτους. Εκπλήσσομαι. Άλλο πράγμα να κάνετε κριτική και άλλο πράγμα να λέτε αυτό που λέτε», διαμαρτυρήθηκε ο Κ. Καραγκούνης.

«Αφού κρύβεστε!», του απάντησε ο Θ. Δρίτσας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. να λέει ότι την Πέμπτη θα μιλήσουν ακόμη 30 βουλευτές.

Ένταση και προσωπικές αναφορές υπήρξαν ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και την εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση τροποποιούσε τον Οργανισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που είχε γίνει προ ημερών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι με την τροπολογία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων και τόνισε ότι αυτό είναι «μαγείρεμα από παγαπόντηδες».

«Της επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Αρμόζουν στην αγωγή της και στο σεβασμό που έχει στο Κοινοβούλιο», απάντησε ο Χ. Αθανασίου, ο οποίος συμφώνησε ότι «πολλές τροπολογίες δεν πρέπει να έρχονται – αλλά η Βουλή, αν δεν θέλει, δεν τις ψηφίζει. Σε κάθε περίπτωση, αύριο, όλοι οι υπουργοί θα έρθουν να τις υποστηρίξουν». Για την επίμαχη τροπολογία είπε ότι έγινε με βάση τις προτάσεις των Διευθύνσεων, ότι έγινε περιορισμός στις Διευθύνσεις και ότι επιμερίστηκαν οι αρμοδιότητες σε κάθε τμήμα.

Ένταση υπήρξε και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος δήλωσε ότι «προσβάλλεται» από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Μ. Κασσής και ο Χ. Αθανασίου σημείωσαν ότι η αντιπολίτευση έχει καταθέσει περισσότερες τροπολογίες.

«Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις βουλευτικές τροπολογίες, οι υπουργικές έχουν αυξημένη σοβαρότητα και βαρύτητα. Και δεν υπάρχει κανείς λόγος ή δικαιολογία να κατατίθενται, παρά μονάχα όταν υπάρχει πραγματικά επείγον ζήτημα. Να σταματήσει αυτός ο απίστευτος κατήφορος», απάντησε η εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ανάμεσα στις τροπολογίες που συζητούνται είναι και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η μερική μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων και των δικαστικών.

Βασική ένσταση της αντιπολίτευσης, υπήρξε η δυνατότητα των ίδιων των τραπεζών, να αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.

«Παραδίδετε “γη και ύδωρ” στους τραπεζίτες, αφού τους αναγνωρίζετε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχτεί στον Καιάδα» ανέφερε σχετικά εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «τροπολογία του κυρίου Δένδια, γραμμένη όπως διαφαίνεται, από τους τραπεζίτες».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε παρέμβασή του πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ιρλανδίας, όπου – όπως τόνισε – η επιλογή της βιωσιμότητας επαφίεται σε μία Αρχή ανεξάρτητη από τις τράπεζες.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε στη ομιλία του πως «εκεί που κάποιοι βλέπουν επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης σε βάρος των πολιτών, 180.000 επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μία ανάσα – και εκεί που οι ίδιοι άνθρωποι βλέπουν συνωμοσίες, 350.000 συνανθρώπων μας θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας».

«Λύσεις υπάρχουν για όλα. Όμως, απαιτείται και χρόνος καθώς και ειλικρινής και επιμελής προσπάθεια από όλους μας» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Σε υπεράσπιση της τροπολογίας προέβη ο Παναγιώτης Ρήγας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ: «Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Εκτός από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει και η εποπτεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπάρχει και η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει πλέον και ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος προβλέπει τον τρόπο, τα βήματα και τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται ή ρυθμίζεται ένα δάνειο. Επομένως, δεν είναι αληθές αυτό που λένε κάποιοι αόριστα, ότι οι τράπεζες κρίνουν κατά απόλυτο υποκειμενικό τρόπο τις περιπτώσεις.»

Οι ρυθμίσεις δεν συνδέονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, απάντησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ). «Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό, δεδομένου μάλιστα και ότι ο Κώδικας προβλέπει ευνοϊκές διατάξεις για τους δανειολήπτες, οι οποίες δεν ενυπάρχουν μέσα σε αυτή την τροπολογία».

Ενστάσεις επί της ρύθμισης, διατυπώθηκαν ωστόσο και από δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:

«Στην καλή πρόθεση των τραπεζιτών, εγώ δεν εμπιστεύομαι την αντίστοιχη ρύθμιση, διότι δεν εμπιστεύομαι τους ίδιους. Το λέω ξεκάθαρα και με απλά λόγια» ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να προσδιοριστούν ρητά στην τροπολογία τα κριτήρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

«Χθες άκουσα τις δηλώσεις του κ. Σάλλα για τα στεγαστικά δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας -και πανηγυρίζουν όσοι έχουν το πρόβλημα, γιατί βλέπουν να παίρνουν ανάσα για άλλον ένα χρόνο. Δεν άκουσα όμως, να ειπωθεί λέξη από πουθενά, αν στη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι τραπεζίτες θα σταματήσουν να πωλούν τα δάνεια σε funds του εξωτερικού…» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Κριτική για το ίδιο θέμα επεφύλαξε και ο Θανάσης Νταβλούρος (ΝΔ), ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του να αναλάβει ανεξάρτητος φορέας την επίβλεψη της διαδικασίας.

Στη δεύτερη τροπολογία που αφορά τους ενστόλους και τους δικαστικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση αποζημιώνει σταδιακά τις δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες κατά το ήμισυ (σε συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας), έχοντας εξασφαλίσει σχετικά, επαρκές πλεόνασμα.

Απέναντι στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης να υλοποιηθεί στο ακέραιο η απόφαση του ΣτΕ για πλήρη αποκατάσταση των απωλειών, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το δημοσιονομικό προγραμματισμό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2015-2018 «με επακόλουθη την πιθανή επιβολή ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων στο σύνολο της κοινωνίας».

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης κοινό αίτημα υπήρξε η διευθέτηση του προβλήματος της αποζημίωσης των μικρο-ομολογιούχων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι επλήγησαν από το PSI του 2012, για τους οποίους έχουν καταθέσει τροπολογίες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση των τροπολογιών συνεχίζεται την Πέμπτη.

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

at agion 1 1 1

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

23 ημέρες έχουν περάσει από την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Τμήμα των…

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…