"Καθαρό" το ΚΚΕ – Ανώδυνο "αγκάθι" η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαυγέστατες είναι οι δανειακές χρηματοδοτήσεις του Περισσού, σύμφωνα με -τις πληροφορίες του koutipandoras.gr από- το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας για την Εξεταστική Επιτροπή που αφορούσε τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Μοναδικό μελανό σημείο η πτώχευση της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, με τα δάνεια της εταιρίας να καλύπτονται από το δανεισμό του κόμματος.

584022d21dc524fa398b45d7

Σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα, ο δανεισμός του ΚΚΕ προέρχεται από δυο τράπεζες. Την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Αττικής. Η συνολική οφειλή ανερχόταν, στις 31.10.2016, στα 7.072.656 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και στα 1.221.612 ευρώ στην Τράπεζα Αττικής.

Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ εκπληρώνονται κανονικά μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγγελθεί και δεν υπάρχουν προβλέψεις απομείωσης τους από τις τράπεζες. Η σημαντική οικονομική αρωγή μελών και φίλων του κόμματος ή οι εισφορές από τους βουλευτές, σε συνδυασμό με τη σχετικά μικρή δαπάνη για τόκους και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΚΚΕ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι εξασφαλισμένη.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει εκχωρήσει όχι μόνο τις τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.

Ωστόσο, στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι οι οφειλές προς την ΕΤΕ, τής συγγενούς με το ΚΚΕ εταιρίας «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ», ανερχόταν -μέχρι την πτώχευσή της- το 2015, σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους και είναι πιθανόν μέχρι την πτώχευση της να απορροφούσαν σημαντικό μέρος των τραπεζικών δανείων της ΕΤΕ προς το ΚΚΕ.