Κάντε αποταμίευση, πτωχοί!

«Το να συμβουλεύεις τους φτωχούς να κάνουν αποταμίευση (οικονομία), είναι κάτι τόσο εξωφρενικό όσο και υβριστικό. Είναι σαν να συµβουλευεις κάποιον που λιμοκτονεί, να τρώει λιγότερο», γράφει ο Όσκαρ Ουάιλντ, το 1891, στο «Η Ψυχή του Ανθρώπου στο Σοσιαλισμό», το μοναδικό πολιτικό του συγγραφικό έργο, που περιέγραφε πρωτοποριακά, την ανάγκη της κοινωνικής χειραφέτησης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τυγχάνει να είναι μια περιφερόμενη, νεοφιλελεύθερη καρικατούρα που συνήθως προκαλεί γέλιο, ακόμα και όταν εκφράζει τις αποτρόπαιες, αντικοινωνικές του απόψεις, δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν προοδευτικό πολίτη. Το αντίθετο. 

Όπως διαφαίνεται, το τερατώδες σύστημα που τον στηρίζει, θα κάνει τα πάντα ώστε να κατεδαφίσει ολοσχερώς το -όποιο λίγο- κοινωνικό κράτος απέμεινε όρθιο από τη λαίλαπα των μνημονίων.

Καινούργιο επεισόδιο στην κωμική σειρά “Ο Κυριάκος και το καταραμένο κράτος“, ήταν η προσβλητική -για τους νέους, χαμηλόμισθους εργαζόμενους- φράση: «οι νέοι σήμερα δεν έχουν κουλτούρα αποταμίευσης», που ξεστόμισε χθες, μιλώντας σε ημερίδα του “Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας”. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απέδειξε για άλλη μια φορά, πως όχι μόνο είναι αποκομμένος από τα προβλήματα των νέων ανθρώπων, αλλά -το χειρότερο- νομίζει πως ένας νέος εργαζόμενος, με τον υποκατώτατο, τον κατώτατο ή ακόμα και τον προ κρίσης κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, έχει τη δυνατότητα αποταμίευσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι απλά ένας “λαικιστής, διεφθαρμένος, βαθύπλουτος γόνος που κάθεται” (όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης), που δεν έχει ζήσει ποτέ με 800 ευρώ και εύχεται να μη χρειαστεί ποτέ να το κάνει. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν “υπουργός Απολύσεων” στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.Την κυβέρνηση δηλαδή που καθιέρωσε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25, πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό, απέκλεισε τους ανασφάλιστους από τη περίθαλψη, έβαλε εισιτήριο στα νοσοκομεία, έβαλε λουκέτο σε σχολεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταδίκασε στην εξαθλίωση μια ολόκληρη κοινωνία.

Επίσης, έχει πολύ ενδιαφέρον πως αυτό το “Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας“, στην ημερίδα του οποίου ο πρόεδρος της ΝΔ, νουθέτησε τους νέους για την αποταμίευση, το έχει συστήσει η ΔΡΑΣΗ και έχει ως πρόεδρο τον Θοδωρή Σκυλακάκη, που πρόσφατα προσχώρησε με όλα τα ακράια νεοφιλελεύθερα “μπουμπούκια” της ΔΡΑΣΗΣ, όπως η Μιράντα Ξαφά, στη ΝΔ.

Να θυμηθούμε εδώ, πως ο Θοδωρής Σκυλακάκης έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την ευθύνη των εργαζομένων, όπως η… αιρετική άποψη πως ο εργαζόμενος όχι μόνο επιλέγει ο ίδιος τον εργοδότη αλλά φέρει και την ευθύνη για το αν αυτός αποδειχθεί λαμόγιο.


Ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχε περιγράψει 20 χρόνια πριν, στο έργο του “Η Ορθολογικότητα του Καπιταλισμού”, αυτό που ζούμε εδώ και 8 χρόνια με τα νεοφιλελεύθερα “νούμερα” όπως οι Μητσοτάκης και Σκυλακάκης.

Οι υμνητές του Νεοφιλελευθερισμού εμφανίζουν τους παραλογισμούς τους ως προφανείς και αυτονόητους, την στιγμή που η απόλυτη ελευθερία των κινήσεων του κεφαλαίου καταστρέφει ολόκληρους τομείς της παραγωγής σε όλες σχεδόν τις χώρες και που η παγκόσμια οικονομία μεταμορφώνεται σε πλανητικό καζίνο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

«Μακάρι να μπορούσες να δεις πόσο σε αγαπούσαν σε όλο τον κόσμο».

ΚΚΕ για Άδωνι: «Υπουργός νούμερο» – Χαμός στη Βουλή με τις προκλητικές του δηλώσεις για το νομοσχέδιο

ΚΚΕ για Άδωνι: «Υπουργός νούμερο» – Χαμός στη Βουλή με τις προκλητικές του δηλώσεις για το νομοσχέδιο

«Είδαμε έναν υπουργό πανικόβλητο που προσπαθεί να καλύψει την γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και…