Κορονοϊός: Κανένας λόγος ανησυχίας στη Νάουσα με το χορευτικό γκρουπ που είχε επιστρέψει από την Κίνα

Μιλάει ο Γρηγόρης Γκότσης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Παρασκευή», ο οποίος ήταν επικεφαλής της πολιτιστικής αποστολής στο Πεκίνο 

AP 20071421154595 0

Προχθές το βράδυ έφτασαν δύο επώνυμες καταγγελίες στο inbox μου από «φίλους» στο facebook, κάτοικους Νάουσας. Η πρώτη καταγγελία μιλούσε για ένα γκρουπ άνω των 20 ατόμων που επέστρεψαν από πολιτιστική εκδήλωση στο Πεκίνο της Κίνας και συνέχισαν κανονικά στην καθημερινότητα τους δίχως να ελεγχθεί κανείς τους, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι συγγενείς τους. Η δεύτερη καταγγελία έκανε λόγο για καραντίνα δύο εβδομάδων, στην οποία μπήκαν οικειοθελώς τα μέλη του γκρουπ, καθώς αντιμετώπιζαν τα περίεργα βλέμματα των συγχωριανών τους – μιλάμε για το χωριό Λευκάδια της Νάουσας. Προχώρησα σε μία ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook, μιλώντας – εννοείται – για τις καταγγελίες που μου έγιναν και διατηρώντας την ανωνυμία των ανθρώπων, κατόπιν δικής τους επιθυμίας. Την ανάρτηση μου έκανε «share» ο ποιητής και στιχουργός Ηλίας Τσέχος, δημιουργώντας θόρυβο στην εκεί τοπική κοινωνία. Λίγο αργότερα, ο γνωστός συνθέτης Κώστας Καλδάρας, κάτοικος Νάουσας, σχολίασε στην ανάρτηση μου πως ο μόνος έλεγχος στα μέλη του γκρουπ έγινε στο Πεκίνο, πριν την επιβίβαση τους στο αεροπλάνο, αλλά όχι και στη χώρα μας. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και επειδή βασικά κανείς δεν επιθυμεί να γίνουμε…Ιταλία που μετράει ήδη εκατόμβη νεκρών από τον κορονοϊό, ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί μου ο Γρηγόρης Γκότσης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πολιτιστικής αποστολής στο Πεκίνο ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Παρασκευή».

Ακολουθεί ολόκληρη η ηχογραφημένη συνομιλία μας:

Κύριε Γκότση, αρχικά θα ήθελα να μου πείτε για ποιο λόγο ακριβώς βρεθήκατε στην Κίνα.

Ο σύλλογος μας ήταν καλεσμένος στις εκδηλώσεις της κινέζικης πρωτοχρονιάς από τον δήμο Πεκίνου. Το κάλεσμα είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επρόκειτο να είναι μαζί μας και ο κ. Καρανικόλας, ο δήμαρχος Νάουσας, αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων του, έστειλε στη θέση του την αντιδήμαρχο. Εκπροσωπούσαμε τον δήμο μας και ολόκληρη τη Νάουσα και, μάλιστα, όταν πήγαμε, ακόμη δεν είχαν ξεσπάσει στο Πεκίνο όλα αυτά που είδαμε από την τηλεόραση. 

Το οποίο Πεκίνο απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την επαρχία Ουχάν, που ξεκίνησε η επιδημία.

Η επαρχία Ουχάν απέχει 1.200 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Είναι μία πόλη των 11.000.000 κατοίκων, ενώ εμείς βρισκόμασταν στο Πεκίνο των 22.000.000 ανθρώπων. Οι αποστάσεις είναι γιγαντιαίες! Οι άνθρωποι μας υποδέχτηκαν πάρα πολύ καλά, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα και φιλοξενηθήκαμε στο ίδιο ξενοδοχείο και με πολιτιστικές ομάδες απ’ άλλες χώρες της Ευρώπης. Την επόμενη της άφιξης μας, ενημερωθήκαμε πως η κινέζικη κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις εκδηλώσεις επί κινέζικου εδάφους στην προσπάθεια αποφυγής του συναθροίζεσθαι. Σημειωτέον ότι το φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετείχαμε, φιλοξενεί τουλάχιστον 30.000 επισκέπτες την ημέρα! Ήταν, επομένως, μία λογική κίνηση, ενόσω οι άνθρωποι μας περίμεναν κανονικά και δεν είχε προηγηθεί κάποια κυβερνητική απόφαση. 

Φύγατε αμέσως;

Απολαύσαμε τις πρώτες μέρες φιλοξενίας και αποφασίστηκε από κοινού να κάνουμε μία παρουσίαση της δουλειάς μας όλες οι πολιτιστικές ομάδες μεταξύ μας μόνο, ώστε να ανταλλάξουμε τα αναμνηστικά που είχαμε φέρει απ’ τις χώρες μας. Παράλληλα οι ίδιοι οι Κινέζοι δρομολόγησαν την επιστροφή μας, καθώς δεν υπήρχε άλλος λόγος ώστε να μείνουμε παραπάνω, «εκμεταλλευόμενοι» τη φιλοξενία τους. 

Ήταν πιεστικοί οι Κινέζοι στο να αποχωρήσετε;

Έτσι, όπως ίσως το λέτε, όχι. Κανείς δεν βγήκε να μας «διώξει», ούτε είχαμε άλλα τέτοιου είδους προβλήματα. Δεν υπήρχε ακόμη πανικός, εννοώ. 

Και πόσο μείνατε συνολικά στο Πεκίνο;

Πέντε μέρες. Από κει και πέρα ταξιδέψαμε με ασφάλεια για Ελλάδα.

Σας έγινε κάποιος έλεγχος στο εκεί αεροδρόμιο;

Μόνο ένας θερμικός έλεγχος έγινε, μήπως είχε κάποιος πυρετό. 

Άρα να υποθέσω πως δεν σας έλεγξε προσωπικό με «διαστημικές» στολές.

Όχι, ένας θερμικός έλεγχος μας έγινε και τίποτα άλλο. Όσο για τις μάσκες που βλέπουμε να φοράνε οι Κινέζοι, είναι μία συνηθισμένη εικόνα εφόσον ειδικά στο Πεκίνο έχουν μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σωστό. Ήμουν κι εγώ στο Πεκίνο το 2009 και είδα αυτό ακριβώς που λέτε.

Παντού φοράνε γάντια και μάσκες λόγω της ρύπανσης. Τώρα, αν ήταν λίγο πιο ενισχυμένη η κατάσταση λόγω κορονοϊού, δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε. Σίγουρα πάντως δεν υπήρχαν ακόμη κρούσματα, όπως δεν υπήρχε και αναστάτωση από τους διοργανωτές. Κανείς δεν μας είπε να φύγουμε άρον – άρον.

Όταν επιστρέψατε στην Ελλάδα, σε ποια φάση βρισκόταν εδώ η ενημέρωση για την επιδημία;

Ένα θέμα είχε προκληθεί από τα κανάλια, από τους δημοσιογράφους. Όταν φτάσαμε στο ελληνικό αεροδρόμιο, μου πήραν μία συνέντευξη από τον ΑΝΤ1, από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, νομίζω. Ο δημοσιογράφος προσπαθούσε να μου αποσπάσει ντε και καλά αν οι άνθρωποι λιποθυμούσαν στο Πεκίνο! Κατάλαβα ότι τον απογοήτευσα, γιατί δεν μπορούσα να πω κάτι τέτοιο κι έτσι το θέμα έμεινε εκεί και δεν είχε συνέχεια. Αυτή ήταν, όμως, η αλήθεια.

Μάλιστα.

Δημιουργήθηκαν εντυπώσεις ότι ο ιός είχε ξεφύγει, ενώ τότε ήταν περιορισμένος στην επαρχία Ουχάν. 

Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι αυτή τη στιγμή στη γειτονική Ιταλία οι άνθρωποι πέφτουν σαν τα κοτόπουλα.

Μα δεν υποβιβάζω τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν το συζητώ. Να φανταστείτε, όμως, ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από το ταξίδι.

Ο λόγος που μιλάμε, κύριε Γκότση, τη στιγμή αυτή είναι γιατί τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα και στη χώρα μας.

Το γνωρίζω και το σεβόμαστε όλοι. Κι εμείς εδώ κάνουμε το καθήκον μας, καθόμαστε στα σπίτια μας και κρατάμε μέσα τα παιδάκια μας. Σεβόμαστε και τις αποφάσεις του Υπουργείου, τα μέτρα που πάρθηκαν…Δεν θα παίρναμε τέτοια ρίσκα. Σας εξηγώ απλά τι συνέβη όταν γυρίσαμε.

Έλεγχο στην Ελλάδα περάσατε;

Από μια κάμερα περάσαμε στο αεροδρόμιο, που δεν γνωρίζω αν ήταν για θερμικό έλεγχο ή απλά για την ταυτοποίηση των διαβατηρίων. Και σε άλλον συνάδελφο σας, που με ρώτησε, το ίδιο είπα, ότι απλά σταθήκαμε σε κάποιο σημείο για να μας «πάρει» μία κάμερα. 

Αυτό δεν οφείλεται σε εσάς, αλλά στις κρατικές αρχές, αφού ακόμη δεν είχε μπει η ελληνική κοινωνία και η κρατική μηχανή στην τωρινή ένταση και εγρήγορση.

Εγώ την αλήθεια σας λέω, πραγματικά. Δημιουργήθηκε μία ανησυχία από κάποια ρεπορτάζ που γράφτηκαν. Εμείς σαν αποστολή, κι εγώ προσωπικά ως πρόεδρος επικοινώνησα με το νοσοκομείο της Νάουσας, όπου όλοι περάσαμε από τυπικό έλεγχο για να διαπιστωθεί πως ήμασταν καλά τελικά, δίχως καν τα δέκατα του ταξιδιού. 

Τι εννοείτε «τα δέκατα του ταξιδιού»;

Μας είχαν πει χαριτολογώντας πως μετά από ένα τόσο πολύωρο ταξίδι, το σώμα θα’ναι κουρασμένο και ενδεχομένως να ανεβάσει κάποια δέκατα κούρασης. Ούτε καν αυτό δεν είχαμε.

Έχουν περάσει 50 μέρες από την επιστροφή σας, δύο μήνες σχεδόν. Ποιες άλλες ενέργειες κάνατε;

Ακολουθήσαμε την οδηγία του ιατρικού επιτελείου του νοσοκομείου για να καθίσουμε σε καραντίνα στα σπίτια μας για το προβλεπόμενο διάστημα των δεκατεσσάρων ημερών. Το κάναμε όλοι. Μείναμε στα σπίτια μας!

Κι εδώ είναι που συγκρούεται αυτό που λέτε με τις μαρτυρίες που έφτασαν σε μένα, αλλά και με άλλα ρεπορτάζ σε κάποια sites. 

Και ο τυπικός έλεγχος έγινε, και στα σπίτια μας καθίσαμε! Δεν πήγαμε πουθενά! Εγώ προσωπικά κράτησα τα τρία ανήλικα παιδιά μου στο σπίτι. Ούτε σχολείο πήγαν, έχοντας συνεννοηθεί από πριν με τη διεύθυνση. Τους εξήγησα πως δεν θα βγουν απ’ το σπίτι ώσπου να λήξει το διάστημα της καραντίνας. 

Ξέρετε, κάποιοι λένε ότι συνεχίσατε να έχετε κανονικά κοινωνική ζωή.

Μα, γι’ αυτό σας μιλάω. Αυτοί που τα λένε δεν ξέρω τι σκοπό έχουν…Μάλιστα, όλοι όσοι πήγαμε στην Κίνα, είχαμε δημιουργήσει ένα κλειστό κύκλωμα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ρωτώντας ο ένας τον άλλον για την πορεία της υγείας μας. Όλοι ήμασταν OK και ήταν αναμενόμενο, αφού στην Κίνα την επόμενη της άφιξης μας είχαν απαγορευθεί οι είσοδοι στα αξιοθέατα. Κοινώς, δεν πήγαμε και πουθενά. Μόνο στο Σινικό Τείχος έγινε μία εκδρομή, όπου εκεί ήταν όλα ανοιχτά. Δεν μετείχαμε σε συναθροίσεις και μείναμε στα πέριξ του ξενοδοχείου. 

Κι όταν έληξε η καραντίνα των δύο εβδομάδων στην Ελλάδα;

Επιστρέψαμε στην κανονικότητα μας, αλλά ήμασταν σε απόλυτη συνεννόηση με το νοσοκομείο, στο αρχείο του οποίου υπάρχουν τα στοιχεία όλων μας. Ενημερώσαμε πως είμαστε όλοι καλά, ούτε βήχα παρουσιάσαμε, ούτε μύτη «έτρεξε», άρα συνεχίσαμε κανονικά τη ζωή μας. Επαναλαμβάνω, έχουν περάσει πενήντα μέρες και δεν περίμενα να έχει χάσει τόσο πολύ ο κόσμος το κομμάτι της επικοινωνίας, όταν ενημερώθηκα για το άρθρο σας στα social media. 

Αποδίδετε αυτές τις μαρτυρίες των ανθρώπων σε άγνοια;

Δεν ξέρω, αλλά πλέον προτίθεμαι να κινηθώ και νομικά, εκπροσωπώντας την αποστολή. Κακώς λέγονται και γράφονται τέτοια πράγματα, διότι- αν μη τι άλλο- μας προσβάλλουν! Δεν θα επιχειρούσαμε εμείς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εγώ θα σας πρότεινα να ρωτήσετε για τις πηγές αυτών που σας μίλησαν. Τώρα, επειδή διαβάζω κι εγώ πολλά για έναν μετασχηματισμό του ιού σχετικά με το διάστημα των δεκατεσσάρων ημερών, τουλάχιστον μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Κύριε Γκότση, να είστε πάντα υγιής. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Εγώ ευχαριστώ και έπρεπε να βγω να μιλήσω. Να είστε καλά κι εσείς. 

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…