ΜΜ

Μάνος Μαλαγάρης

Κανένας εφησυχασμός, καμία ανοχή

Οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να είναι παρούσες

ek malagar

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί της ουσίας ήρθε να επιβεβαιώσει με κατηγορηματικό τρόπο όλα όσα διαισθανόταν η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι μια γνήσια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που έχει στο ενεργητικό της δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις. Οι ισχυρισμοί των χρυσαυγιτών για τυχαίες και ασύνδετες μεταξύ τους εγκληματικές επιθέσεις, οι φαιδρότητες περί «περαστικού Ρουπακιά», η υποκριτική απάρνηση της ναζιστικής ιδεολογίας τους κ.ά. έπεσαν στο κενό.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η δολοφονία του Π. Φύσσα όσο και οι επιθέσεις ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έγιναν από οργανωμένες ομάδες κρούσης της Χ.Α., οι οποίες ενήργησαν στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ίδιας της εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός και καμία επανάπαυση απέναντι σε τέτοιου είδους ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα. Είναι ενδεικτική άλλωστε η περίπτωση της υπόθεσης της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί αμετακλήτως από άλλο δικαστήριο για αυτή τη στυγερή δολοφονία, ήταν ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωσης της Χ.Α. και ενήργησαν στο πλαίσιο αυτής. Δυστυχώς όμως τόσο η εν λόγω δολοφονία η οποία είχε διαπραχθεί τον Γενάρη του 2013 όσο και οι δεκάδες άλλες εγκληματικές ενέργειες της Χ.Α. που είχαν προηγηθεί της ανθρωποκτονίας του Π. Φύσσα δεν ήταν αρκετές για να προχωρήσουν οι διώξεις σε βάρος της Χ.Α., καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την ασυλία που αυτή απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η εμβληματική δήλωση του Ρουπακιά προς τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν: «Είμαι δικός σας».

Αυτή η ασυλία της Χ.Α. φανερώνει τους διαχρονικούς δεσμούς που διατηρούν οι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η Χ.Α., με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους παρά τις εναλλαγές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι σχέσεις της Χ.Α. έμειναν στο απυρόβλητο, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στην παρούσα δίκη παραπέμφθηκε και τελικώς καταδικάστηκε μόλις μία ανθυπαστυνόμος!

Φυσικά η σύμπλευση τέτοιων οργανώσεων με το αστικό κράτος δεν είναι τυχαία, όπως εξάλλου προέκυψε από την επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Κατά την εξέταση αυτής της υπόθεσης στο δικαστήριο αναδείχτηκαν με πανηγυρικό τρόπο οι σχέσεις που διατηρούσε η Χ.Α. με διάφορους εργοδότες της Ζώνης, οι οποίες και οδήγησαν στη δολοφονική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2013. Αλλωστε, αυτό είναι το σταυροδρόμι στο οποίο συναντιούνται οι ναζιστικές οργανώσεις με το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία: το κοινό μίσος που τρέφουν ενάντια στον εχθρό λαό και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές.

Αυτές οι «ειδικές αποστολές» που καλούνται να εκτελέσουν οι ναζιστικές οργανώσεις είναι που τις κάνει πολύτιμες για το σύστημα, με αποτέλεσμα να τις εμφανίζει και να τις αποσύρει κατά το δοκούν, όποτε δηλαδή κρίνεται αναγκαίο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα διάφορα «χαριεντίσματα» των αστικών κομμάτων με το ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α.

Κατά την ακροαματική διαδικασία μάλιστα προβλήθηκε έπειτα από απαίτηση των χρυσαυγιτών το βίντεο όπου αποτυπώνονταν οι επαφές που διατηρούσε η Χ.Α. με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης της Ν.Δ., τον Τ. Μπαλτάκο, ακόμη και εν μέσω διώξεων! Επίσης «αναγνώστηκαν» έγγραφα από τα οποία προέκυπταν αλισβερίσια της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη Χ.Α. για τη στάση της τελευταίας απέναντι στην ψήφιση νομοσχεδίων. Οι εικόνες, άλλωστε, του Κασιδιάρη στο Καστελόριζο με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι εξίσου χαρακτηριστικές για την ανοχή που υπήρχε απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα από όλα τα αστικά κόμματα.

Επίσης ιδιαίτερη αξία έχει να αναφέρουμε πως οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απεχθείς ενέργειές τους, αξιοποίησαν όλα τα αντιδραστικά και αναχρονιστικά ιδεολογήματα, τα οποία αναπαράγονται μέχρι και σήμερα από τα αστικά κόμματα. Μόνιμη επωδός των χρυσαυγιτών στο δικαστήριο ήταν οι χυδαίες επιθέσεις τους κατά των αγώνων του λαού μας (βλ. απεργίες), η αντικομμουνιστική υστερία τους, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός κ.ά., γεγονός που καταδεικνύει πως το λίπασμα που τους τρέφει εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Παρά λοιπόν την ιστορική αυτή απόφαση του δικαστηρίου δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση, καθώς οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν τέτοιες οργανώσεις εξακολουθούν να είναι παρούσες. Ως εκ τούτου, ο λαός μας αξιοποιώντας και το τεράστιο υλικό που αναδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία των 5,5 ετών πρέπει να εντείνει τους αγώνες του, στοχεύοντας τη ρίζα που γεννά και συντηρεί αυτά τα μορφώματα, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

*Ο Μάνος Μαλαγάρης είναι δικηγόρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χ.Α.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Κυριτσης Μητσοτακης

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ένα βίντεο περίπου μισής ώρας που «τσακίζει» όλη την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…