Κανένα νέο μέτρο διευκρινίζει η κυβέρνηση – Αξιολόγηση και χρέος βασικές προτεραιότητες μέχρι τον Δεκέμβριο

Για προσπάθεια υπονόμευσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο υποχώρησε μετά από πολύμηνη αδιαλλαξία, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη δεύτερη μέσα στην ίδια εβδομάδα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

5825ae581dc52477308b4604

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα, στο ΔΝΤ, τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το οποίο αναμένεται μέχρι την 5η Δεκεμβρίου στην επικείμενη ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, στις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και βεβαίως στο Κυπριακό και το προσφυγικό, ζητήματα που παραμένουν εκ των πραγμάτων ψηλά στην ατζέντα. 

«Μετά τη χθεσινή θετική εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού παρά τη διαρκή υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς μέχρι πρότινος έθετε ως όρο για συναίνεση τη συνολική κατάργηση του νόμου Παππά. Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει και στη βάση αυτού θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στη δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει το ΕΣΡ και παράλληλα εξήγησε ότι τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για τις άδειες, όσο και ως προς το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι καναλάρχες, ο πήχης είναι εξαιρετικά υψηλός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις των νέων μελών του ΕΣΡ ώστε να καταλήξουν στη σχετική τους πρόταση, την οποία αναμένει η κυβέρνηση. «Ως προς το τίμημα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ανάλογα θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες κατά νόμο ενέργειες», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων ή μνημονίου»

Σχολιάζοντας τα σενάρια που θέλουν να ζητείται από την Ελλάδα η ψήφιση και εφαρμογή ενός ακόμη μνημονίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπήρξε κατηγορηματικός, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση εργάζεται για τη ρύθμιση του χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους» τόνισε, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μόνο αυτή επιδιώκει κάτι τέτοιο για να επιβάλει σκληρή ατζέντα λιτότητας ως αντάλλαγμα για το χρέος. «Το βασικό μέτρο για το ύψος των πλεονασμάτων είναι η Eurostat και από τη στιγμή που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος δε στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, είπε ότι «το χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος είναι σαφές. Στοχεύουμε στις 5 Δεκέμβρη να υπάρξει απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα». «Το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος. Η πάγια πρακτική είναι ότι η κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ και καμία από αυτές δεν θεωρήθηκε επιπλέον μνημόνιο. Με αυτή την έννοια η μοναδική συμφωνία είναι αυτή του περασμένου Ιουλίου. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων αν υπάρξει συμφωνία για να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

«Εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη Ομπάμα»

Στρέφοντας τα πυρά του στη ΝΔ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καυτηρίασε για μια ακόμη φορά, την κριτική και τη στάση της αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα (την ερχόμενη Τρίτη). «Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην υποβάθμιση της επίσκεψης», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ «δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση εξόδου της χώρας από την κρίση» και «καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς».

Χαρακτήρισε παράλληλα την επίσκεψη Ομπάμα -την πρώτη έπειτα από 17 χρόνια- ως επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού». Όπως είπε, εκφράζοντας και την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η επίσκεψη θα συμβάλλει στη συζήτηση για το χρέος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνοδεύεται από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, του οποίου οι θέσεις είναι «προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο αμερικανό Πρόεδρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε πάντως να χαρακτηρίσει προβληματική τη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά στις ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν το δημοκρατικό βάθος για να εγγυηθούν τα δικαιώματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Δεν ανησυχούμε για παρόμοιες εξελίξεις στην Ελλάδα αν και έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ξενοφοβίας λόγω της κρίσης».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα εγκληματικό σύστημα να γίνει κράτος εν κράτει»

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές Αρχές». «Παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και περιμένουμε το αποτέλεσμα όπως και όλος ο πλανήτης» συμπλήρωσε. Για το προσφυγικό τέλος, είπε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές την ΕΕ και την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από την πορεία της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά τέλος με τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα οργανωμένο και εγκληματικό σύστημα που δρα στο χώρο του αθλητισμού να γίνει «κράτος εν κράτει». Ο κ. Τζανακόπουλος επαναβεβαίωσε παράλληλα ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει αναλάβει τις έρευνες για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών που είχαν στόχο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση έχει δίπλα της τους διεθνείς αθλητικούς θεσμούς και την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».