Newsroom

Newsroom

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο Κατσαφάδος της ΝΔ (video)

Ανίκανος να κατανοήσει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου ή «λαγός» μιας προσπάθειας να καταστεί «αμφιλεγόμενη» μια πάγια πρακτική δεκαετιών;

2399385

Ο λόγος για τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Kontra, φάνηκε να δυσκολεύεται να κατανοήσει την… «προπαίδεια» του προσφυγικού.

Ανάμεσα λοιπόν στα κλασσικά νεοδημοκρατικά τσιτάτα για το προσφυγικό που αράδιαζε χωρίς ιδιαίτερη συνοχή ο Κώστας Κατσαφάδος, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μελιγγώνης παρενέβη για να ζητήσει, ως όφειλε, μια πιο συγκεκριμένη απάντηση: «Τι σημαίνει φύλαξη συνόρων. Τι κάνει το ναυτικό με πολιτική οδηγία αυτής της κυβέρνησης που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Τους αποτρέπουμε να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα» απαντάει ο κ. Κατσαφάδος για να σχολιάσει ο δημοσιογράφος «Μα αυτό είναι το push back. Τους σπρώχνετε πίσω».

Με μια φυσικότητα που θα ζήλευε ακόμα και οσκαρικός ηθοποιός, ο Κατσαφάδος αντιδρά: «Και τι; Αυτό είναι κακό; Δεν κατάλαβα», αναρρωτιέται δήθεν ανήξερος για την… πατάτα που πέταξε ο βουλευτής.

E, ΝΑΙ λοιπόν. Ας του το απαντήσουμε για να το ξέρει την επόμενη φορά. Αυτό είναι κακό. Πολύ κακό. Τόσο κακό που είναι σχεδόν παράνομο σε όλη τον πλανήτη. Αν το πρόβλημα είναι ότι δεν το ήξερε ο κ. Κατσαφάδος, τότε αυτό λύνεται: το κόμμα του έχει αρκετούς έγκριτους νομικούς για να του το εξηγήσουν με απλά λόγια. 

Μάλιστα, επειδή τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τον παράνομο χαρακτήρα του push back και η αμφισβήτησή του με τέτοιον τρόπο είναι μάλλον συστηματική και όχι τυχαία, σήμερα με άρθρο του ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc έδωσε απάντηση στο ζήτημα, προφανώς σε μια προσπάθεια να… κοπεί η συζήτηση.

«Αποτελεί υποχρέωση του κάθε κράτους να διαχειρίζεται τα σύνορά του με τρόπο που να διασφαλίζει ότι όσοι άνθρωποι ζητούν προστασία έχουν ενημέρωση και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου. Η Ελλάδα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του θεσμού του ασύλου, από τις απαρχές του, ένας θεσμός που στην παρούσα του μορφή επιβεβαιώθηκε και κατοχυρώθηκε με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1948 και τη Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων του 1951, στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος και η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή της μη-επαναπροώθησης, η οποία προβλέπεται από τη Σύμβαση του 1951, αποτελεί πλέον εθιμικό κανόνα του διεθνούς δικαίου. Είναι ευθύνη της Ελληνικής Δημοκρατίας να σώζει και να προστατεύει όσους ζητούν την προστασία της. Αποτελεί επίσης ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσουν το κράτος μέλος που έχει δεχθεί, το 2019, μακράν τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου», τονίζει ο κ. Leclerc.

Ας διαβάσει λοιπόν τουλάχιστον αυτή την παράγραφο ο κ. Κατσαφάδος…

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…