Κάνει έξωση η Λίνα Μενδώνη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Εκδικητική η απόφαση της Λίνας Μενδώνη - Είχε προηγηθεί εκδήλωση για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου

μενδωνη5

Μόνο ως εκδικητική μπορεί να γίνει αντιληπτή η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να κάνει έξωση, και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από το ιστορικό κτίριο που στεγάζεται στην οδό Ερμού, στο Θησείο.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την «ενόχληση» της υπουργού Πολιτισμού για εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το σύλλογο για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου που συγκλόνισε την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. Είχε προηγηθεί επιστολή της Λίνας Μενδώνη με την οποία επικαλείτο πως το ακίνητο στο οποίο φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραχωρηθεί προς τον ΣΕΑ αποκλειστικά για τη στέγαση των γραφείων του. Έφτασε δε στο σημείο να ζητά εξηγήσεις από τον Σύλλογο για την ενέργειά του αυτή, εντός ορισμένης προθεσμίας.

Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων», ενώ όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα: «Προφανώς και ο Σύλλογος δεν θα λογοκριθεί, ούτε θα αφήσει το κτίριο να δοθεί για εμπορευματικές χρήσεις».

Δείτε την απόφαση εδώ

01 4

Η ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα

Η «κόντρα» μεταξύ ΣΕΑ και υπουργείου φαίνεται πως πυροδοτήθηκε έπειτα από εκδήλωση που διοργάνωσαν οι αρχαιολόγοι με τίτλο «Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου», η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, η εκδήλωση-συζήτηση, με ομιλητές την ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα, τον δικηγόρο Θοδωρή Συμεωνίδη από την Πρωτοβουλία Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου, τον διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλο, τη δικηγόρο Χρυσάνθη Ζαχάρωφ από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και μαρτυρίες από πρόσφυγες και προσφύγισσες, είχε ως συντονιστή τον Σταύρο Μαλιχούδη από το περιοδικό Solomon που έκανε τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το ναυάγιο, ενώ οργανώθηκε από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω, τα Αντισώματα, τον Αστέρα Εξαρχείων και την Κατάληψη στέγης προσφύγων/σών Νοταρά.

Ηχηρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ: «Να ακυρωθεί η απόφαση Μενδώνη»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυρία Μενδώνη δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο στον πολιτισμό, χθες βράδυ με Υπουργική Απόφαση, ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δεν μπόρεσε να «συγχωρέσει» η κυρία Μενδώνη στον ΣΕΑ το γεγονός ότι φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο, που συγκλόνισε τον πλανήτη και η διερεύνηση των ευθυνών του έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα.

Είναι ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής στην διαφορετική άποψη και σε κάθε φωνή κριτική και είναι προφανές ότι με τέτοιες εκδικητικές ενέργειες η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να επιβάλει γενικό σιωπητήριο.

Στεκόμαστε δίπλα στον ΣΕΑ, δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης, η κ. Μενδώνη ανακαλεί «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» την παραχώρηση του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στερώντας του τη στέγη, που αποτέλεσε τοπόσημο για τις Τέχνες και τα Γράμματα επί σειρά ετών.

Θαμμένος κάτω από εκατοντάδες λέξεις και τόνους γραφειοκρατίας, βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της απόφασης: ο Σύλλογος παραχώρησε τον γνωστό σε όλους μας κήπο του, για να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου», που σύμφωνα με την κ. Μενδώνη δεν συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου, αφού «αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος». Καταφεύγει, μάλιστα, στη διαστρέβλωση της αλήθειας, μιλώντας για οικονομικά οφέλη από την εκδήλωση, αναφέροντας ότι «οι επισκέπτες της εκδήλωσης καλούνται εγγράφως και με τρόπο πανηγυρικό σε απαραίτητη συνεισφορά σύμφωνα με τη σχετική αφισα-πρόσκληση», ενώ στην αφίσα αναφέρεται ρητά ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.

Είναι απολύτως εμφανές ότι η εν λόγω απόφαση είναι εκδικητική, με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δίνουν δυναμικά και αμετακίνητα μάχες για το δημόσιο συμφέρον και συγκρούονται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πληρώνοντας συχνά βαρύ τίμημα. Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Μύκονο και τη χυδαία επίθεση του δημάρχου Βόλου Α. Μπέου προς την προϊσταμένη Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας. Η κ. Μενδώνη επιλέγει, αντί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του Υπουργείου της, να επιτεθεί στο Σύλλογό τους, ο οποίος, είναι αλήθεια, συγκρούστηκε μαζί της σε μια σειρά θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Το κάνει, μάλιστα, παρεμβαίνοντας με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά του, αφού οι εκλογές του Συλλόγου είναι σε λίγες εβδομάδες.

Η σπουδή της υπουργού, όμως, να τιμωρήσει τον ΣΕΑ, δείχνει και την αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στην τραγωδία της Πύλου, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και αξιωματούχων της Frontex. Οι πολιτικές διώξεις συλλόγων με το μανδύα της γραφειοκρατίας μας γυρίζουν πίσω, σε πολύ σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θυμίζουμε στην υπουργό πολιτισμού και την κυβέρνηση ότι το κτήριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ επί υπουργίας Μ. Μερκούρη το 1982 και από τότε μέχρι σήμερα ουδείς υπουργός πολιτισμού διανοήθηκε να εκδώσει ανάλογη απόφαση, που να αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και πρωτοφανούς παρέμβασης στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία ενός ιστορικού συλλόγου όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητάμε από την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει την κατάπτυστη και αυταρχική αυτή απόφαση».

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

limeniko skafos 6

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

Στη σύλληψη 13 ατόμων για τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ύδρα…