"Καμπάνες" σε Βερύκιο-Λιάγκα από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Πειθαρχικά ελεγκτέους έκρινε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Γιώργο Λιάγκα.

593168381dc52433718b48b9

Στον Δήμο Βερύκιο επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ στον Γιώργο Λιάγκα επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, για τη συμμετοχή του παρουσιαστή στην διαφήμιση τυριών “Dirollo”.

Βερύκιος

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Δήμου Βερύκιου, η έγκληση της ΠΕΝΕΝ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Μια ασυνήθιστη και πρωτοφανή επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εναντίον της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου μας Αντώνη Νταλακογεώργου σε μια στημένη όπως αποδείχτηκε εκπομπή του ραδιοφώνου του ALPHA989 στις 16/11/2016 μαζί με τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο. 

Το ασυνήθιστο που αναφερόμαστε είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τουλάχιστον για την μεταπολιτευτική περίοδο, σχεδόν ποτέ δεν σχολίαζε και δεν έπαιρνε θέση για τις απόψεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος, αντίθετα επικροτούσε με δημόσιες παρεμβάσεις την αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΕΕΕ και της ΠΝΟ και την κοινή συμπόρευσή τους στα προβλήματα της ναυτιλίας όπως επίσης επανέλαβε και αυτή την φορά ο Πρόεδρος της ΕΕΕ στην διάρκεια της συνέντευξής του προχθές στον παραπάνω ραδιοσταθμό. 

Παραθέτουμε ορισμένα βασικά σημεία αυτής της επίθεσης που δείχνει ότι το ναυάγιο της κοινής πρωτοβουλίας ΕΕΕ – συγκυβέρνησης – των υπολοίπων συστημικών κομμάτων να καταργήσουν την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, αφού απέτυχε παταγωδώς, εγκαινιάζουν μια νέα στρατηγική, αυτή της απροκάλυπτης επίθεσης ενάντια στο πιο σημαντικό τμήμα του αγωνιστικού κινήματος των Ναυτεργατών στην ΠΕΝΕΝ και την Διοίκησή της. 

Στο παραλήρημά του ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και στο Πρόεδρό της η ΕΕΕ βλέπει τον κύριο αντίπαλο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων που δεν είναι άλλο από την κατάργηση της ΣΣΕ, την συντριβή των εργασιακών σχέσεων και την μετατροπή τους σε εργασιακό μεσαίωνα και επιστροφή στην περίοδο της γαλέρας. … Προφανώς ο κύριος Βερύκιος εκτέλεσε με συνέπεια την αποστολή του η οποία όπως αποδεικνύεται ήταν να κάνει τα πάντα προκειμένου να περάσουν οι απόψεις και οι αντιλήψεις της ΕΕΕ και φυσικά χωρίς τον παραμικρό αντίλογο ούτε στην ίδια ούτε σε επόμενη εκπομπή του…». Επίσης, στις 21.11.16 η ΠΕΝΕΝ απέστειλε συμπληρωματικό υλικό που αφορούσε ηχογραφημένο απόσπασμα της από 18.11.6 πρωινής εκπομπή “Happy Day” του Τ/Σ ALPHA TV, στην οποία ο ανωτέρω δημοσιογράφος επαναλάμβανε όλα όσα κατήγγειλαν την Παρασκευή 18.11.16. Στη συνέχεια, το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη: 

1. Την καταγγελία-έγκληση της ΠΕΝΕΝ, καθώς και την υπ’ αριθμ. 556/21.11.16 συμπληρωματική. 

2. Την ηχητική αποτύπωση της επίμαχης από 16.11.16 εκπομπής του συν. Δήμου Βερύκιου στο Ρ/Σ “Alpha 9,89”. Κρίνει βάσιμη την ως άνω έγκληση της ΠΕΝΕΝ και ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Δήμου Βερύκιου επειδή: 

Στις 16.11.16 στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή που έχει στον Ρ/Σ “Alpha” είχε καλεσμένο τον πρόεδρο τον Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδ. Βενιάμη για να εκθέσει τις απόψεις του σε θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία. Στην εκπομπή αυτή ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών διατύπωσε αιχμές κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα πλοία για τις διεκδικήσεις τους. 

Ο συν. Βερύκιος δεν προσπάθησε να δώσει τη δυνατότητα και στο συνδικαλιστικό όργανο των Ναυτικών (ΠΕΝΕΝ), ώστε να εκφράσουν και εκείνοι την άποψή τους, σχετικά με τις αιχμές που διατυπώθηκαν. Αντίθετα, υιοθέτησε αβασάνιστα την άποψη του προέδρου των Ελλήνων Εφοπλιστών και κατηγόρησε και ο ίδιος την ΠΕΝΕΝ, μεταξύ άλλων και με τη χαρακτηριστική φράση «η ελληνική ναυτοσύνη, συνθλίβεται στα συνδικαλιστικά κατεστημένα». 

Μάλιστα, σε εμφάνισή του στις 18.11.16 στην εκπομπή “Happy Day” του T/Σ “Alpha”, επαναλαμβάνει όσα ανέφερε στην ραδιοφωνική εκπομπή του. Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού που ορίζει: «Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν». Παράβαση του άρθρου 1, εδ. στ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να δημοσιεύει, να μεταδίδει την αντίθετη άποψη…». Παράβαση του άρθρου 3, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που τονίζει στις υποχρεώσεις του δημοσιογράφου να τηρεί την ισηγορία και την πολυφωνία που αποτελούν «οξυγόνο της δημοκρατίας».

Λιάγκας

Για την περίπτωση Λιάγκα αποφάσισε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΔΠΣ).

Αναλυτικά, η απόφαση του ΔΠΣ:

«Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη το υπόμνημα του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως: Το Συμβούλιο έκρινε ομοφώνως πειθαρχικά ελεγκτέο τον εφεσιβάλλοντα συν. Γιώργο Λιάγκα, όσον αφορά την παράβαση του άρθρου περί διαφήμισης και δεοντολογίας, ωστόσο η πλειοψηφία (3-2), αποφάσισε την μείωση της πρωτόδικης ποινής από το ΠΠΣ, σε 3 μήνες προσωρινής διαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κλάδο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της διεύρυνσης ανεργίας. 

Ως προς την ποινή, η μειοψηφία υιοθέτησε το σκεπτικό του ΠΠΣ, το οποίο είχε ως εξής: Είναι πλήρης η απόδειξη ότι ο εγκαλούμενος συν. Γ. Λιάγκας, επραγματοποίησε τηλεοπτική διαφήμιση συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία προβλήθηκε και προβάλλεται σε πολλά Μέσα ενημέρωσης, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο κατηγορητήριο. 

Πέραν των άλλων, το επιβεβαιώνουν τόσο η μάρτυράς του όσο και ο ίδιος, καθώς άλλωστε είναι απτή η πραγματικότητα. 

Ο συν. Λιάγκας δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εμπίπτει σε ανάλογη παραβατική συμπεριφορά, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας απαγορεύει απόλυτα τη συμμετοχή δημοσιογράφων σε διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών εμπορικού χαρακτήρα. Για τούτο και κατά το παρελθόν έχει τιμωρηθεί (απόφαση 2/2015 ΔΠΣ). Και ως εκ τούτου, πολύ καλά γνωρίζει την αυτοδέσμευση που το κάθε μέλος της ΕΣΗΕΑ αναλαμβάνει, όταν επιζητεί να ενταχθεί στους κόλπους της. 

Η ως άνω διάταξη του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που απαγορεύει στους δημοσιογράφους τη συμμετοχή σε εμπορικές διαφημίσεις, έχει θεσπιστεί από το ανώτατο Όργανο της ΕΣΗΕΑ, τη Γενική Συνέλευση, και εναποθέτει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της Ενώσεως την εφαρμογή της. Οι ισχυρισμοί περί του ότι δήθεν είναι νέα τα δεδομένα, με την παράλληλη αξίωση ορισμένων συναδέλφων τα Πειθαρχικά Συμβούλια να παραβλέψουν τη διάταξη αυτή, ώστε να επιτραπεί ελεύθερα η διαφήμιση, είναι έξω από το πνεύμα που οφείλει να διέπει τα Όργανα Δεοντολογίας. 

Η διάταξη είναι ρητή και τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόζουν και τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να την τηρούν και να τη σέβονται. Εξάλλου το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, έχει επανειλημμένα επισημάνει την υποχρέωση των δημοσιογράφων να απέχουν από διαφημιστικές δραστηριότητες, όπως και με την από 18.07.07 ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει: 

«…Η ενασχόληση δημοσιογράφων με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με το Καταστατικό και τις Αρχές Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι «επώνυμοι» της δημοσιογραφίας παραβιάζουν κατάφωρα και προκλητικά τις σχετικές διατάξεις. Η εμπορευματοποίηση της αξιοπιστίας που συνδέεται με το δημοσιογραφικό επάγγελμα γίνεται χωρίς την παραμικρή αναστολή. Είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ δεν είναι συμβατή με την παραβατική αυτή συμπεριφορά, που ευτελίζει την δημοσιογραφία». 

Παρά ταύτα, ο συν. Λιάγκας παραβιάζοντας και πάλι τη δεοντολογία, επιλέγει τα οικονομικά ωφελήματα παρότι μάλιστα έχει διασφαλισμένη την οικονομική ευμάρεια από την πολύπλευρη επαγγελματική του δραστηριότητα. Θα πρέπει όμως να τονιστεί εκ νέου ότι η παραμονή του στην ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να συμβαδίζει με την παραγνώριση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει, όπως η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. 

Όσον αφορά τα επικαλούμενα παραδείγματα εκπομπών κατά τις οποίες αναφέρονται οι χορηγοί, που παρουσιάζονται από τους υπεύθυνους των εκπομπών, υπάρχει μια ιδιότυπη λειτουργία, την οποία τα Πειθαρχικά Όργανα αντιμετωπίζουν με ανεκτικότητα. Και τούτο γιατί η περιορισμένη προβολή των χορηγών δεν είναι το ίδιο με την καθαρή εμπορική διαφήμιση που, όπως στην κρινόμενη περίπτωση του συν. Λιάγκα, προβάλλεται σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης. Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιώργο Λιάγκα, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε τη διατήρηση της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 01.06.17».

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.