Newsroom

Newsroom

«Καμπανάκι» Καπραβέλου για την χαλάρωση των μέτρων

Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα όσο αφορά την πορεία της πανδημίας. Έντονος ο όμως  προβληματισμός  στους ειδικούς το γεγονός πως δεν μειώνεται η πίεση στις ΜΕΘ

5254928

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Open, χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στα νοσοκομεία και πρόσθεσε: «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί».

Ακόμα, τόνισε με νόημα: «Τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί».

 

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού στάθηκε στους λόγους που προκάλεσαν έξαρση κρουσμάτων.

«Ήταν τα πάντα κλειστά και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη έξαρση τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο κρουσμάτων έχουμε επιπέδωση και μείωση, έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 4,7 – 4,8», ανέφερε η κ. Λινού.

«Έχουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να είναι έξω οι άνθρωποι και να υπάρξει ένα σώμα ιχνηλάτησης για να γίνεται άμεσα», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των παιδιών στις σχολικές τάξεις: «Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες. Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο «διπλανό διαμέρισμα». Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, αναφορικά με τα self test, είπε: «Δεν έχω δει μελέτη που να αξιολογεί την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα. Είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει τα κρούσματα να ιχνηλατηθούν άμεσα και να επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ. Να ενημερώνεται ο κύκλος του ακόμη και άτομα με τα οποία βρέθηκε για 15 λεπτά και να μπαίνουν σε καραντίνα».

 

 

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…