Newsroom

Newsroom

Καμπανάκι ΔΝΤ για τις οικονομικές ανισότητες στον κόσμο

Προειδοποιήσεις για την εισοδηματική ανισότητα σε διεθνές επίπεδο απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την έναρξη…

diadilosi

Προειδοποιήσεις για την εισοδηματική ανισότητα σε διεθνές επίπεδο απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Αναφερόμενη στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε στους Financial Times ότι: «Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα πρέπει να θυμούνται ότι σε πάρα πολλές χώρες είναι ελάχιστοι εκείνοι που απολαμβάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης. Δεν είναι αυτή η συνταγή σταθερότητας και βιωσιμότητας».

Κύριο θέμα των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Μεταξύ των 40 ηγετών κρατών, που θα βρεθούν στην Ελβετία, αναμένεται να είναι οι Πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, και της Βρετανίας, ενώ από Προέδρους θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, του Μεξικού, της Νοτίου Κορέας και της Βραζιλίας. Για πρώτη φορά δε από το 2004, στο Συνέδριο θα συμμετάσχει εν ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν.

Με αφρομή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια νέα μελέτη της Oxfam με τίτλο “Δουλεύοντας για τους λίγους”, την οποία δημοσίευσε το CNBC συμπεραίνει ότι ο πλούτος των 85 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου, συνδυαστικά, ισοδυναμεί σήμερα με τον πλούτο του μισού πληθυσμού. Σύμφωνα με τη μέλέτη 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι τον τελευταίο χρόνο, και εντάχθηκαν στις «τάξεις» μιας «επίλεκτης ομάδας» 1.426 ανθρώπων με συνδυασμένη καθαρή αξία 5,4 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το euro2day, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν συνολικό πλούτο που αντιστοιχεί σε όσα βγάζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου. Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% των ανθρώπων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 110 τρις δολάρια, ή 65 φορές τον συνολικό πλούτο του χαμηλότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Αντί να προχωρούν μαζί, οι άνθρωποι διαχωρίζονται όλο και περισσότερο από την οικονομική και πολιτική εξουσία, τονίζοντας αναπόφευκτα τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης» αναφέρει η έκθεση.