«Καμπανάκι» από το ECDC για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε χώρες με ανεπαρκή εμβολιασμό

Toν  κίνδυνο να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων

NewsRoom 30/09/2021 | 20:33

Tον κώδωνα του κινδύνου σήμανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποιώντας για σοβαρό κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων κορoνοϊού, των θανάτων και των βαριών νοσηλειών έως τα τέλη Νοεμβρίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν έχουν ακόμη επιτύχει αρκετά υψηλή κάλυψη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στον πληθυσμό τους και σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η αξιολόγηση του κίνδυνο έγινε με βάση τα τρέχοντα και προβλεπόμενα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του συνολικού πληθυσμού τους, χαμηλό <45% του συνολικού πληθυσμού- μέσος όρος 55-65% του συνολικού πληθυσμού- υψηλό >75% του συνολικού πληθυσμού.  Μέσω μαθηματικής μοντελοποίησης, τα ECDC προβλέπουν επιβάρυνση από τη νόσο από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου 2021.

 

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Καθώς μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες, η Μάλτα, Πορτογαλία, και Ισλανδία έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

Η Διευθύντρια του ECDC 'Αντρεα Αμμόν τονίζει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η παραλλαγή Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Η έκθεση του ECDC προβλέπει επίσης ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Όπως τονίζεται απαιτούνται υψηλά επίπεδα πρόληψης και ετοιμότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως στους ευάλωτους πληθυσμούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι ουσιαστικός για να μετριάσει τον αντίκτυπο στα άτομα και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες από την πιθανή συν-κυκλοφορία των δύο ιών.