Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε εν πρώτοις ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ειναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.
Υπάρχουν -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσυνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.
«Πιστεύω -συμπέρανε ο υπουργός- ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».
Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Ερωτηθείς, τέλος, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Π. Καμμένος παρατήρησε ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».