Newsroom

Newsroom

Καμία συζήτηση για Brexit πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Το ενδεχόμενο άτυπων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκλείουν οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, που μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο δήλωσαν ότι θέλουν το Brexit να αντιμετωπιστεί άμεσα.

577168811dc5248d5e8b48e3

Μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το μέλλον της Ε.Ε. θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις με την Βρετανία δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να ενεργοποιηθεί επίσημα το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα με νέες προτάσεις για την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία στην Ε.Ε.» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία ούτε πόσο καιρό θα πάρουν. Μπορώ μόνο να πω ότι δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».

Παρότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να βιάζεται, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι κρατούν διαφορετική στάση. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι η ασφάλεια, η ανάπτυξη, μέτρα για τους νέους, η Ευρωζώνη και η εναρμόνιση των φορολογικών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Μεγάλη Βρετανία να μην σπαταλά τον χρόνο και να επισπεύσει τις διαδικασίες εγκατάλειψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση του κεντροαριστερού Γάλλου προέδρου έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις της κεντροδεξιάς Γερμανίδας καγκελαρίου, που δήλωσε νωρίτερα ότι κατανοεί σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της Μ. Βρετανίας για χρόνο πριν ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από την Ε.Ε..

«Τελεσίγραφο» προς τη Βρετανία έστειλε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη χρόνου και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι «έξω σημαίνει έξω» και στην πραγματικότητα η όποια καθυστέρηση «κοστίζει στους Βρετανούς» οι οποίοι ήδη είναι αντιμέτωποι με τις πρώτες επιπλοκές στην οικονομία τους. Σημειώνουν ότι «δεν θα γίνει» η βρετανική προεδρία της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για το 2017.

Στην ερώτηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Βρετανοί «μετάνιωναν» και ζητούσαν τη συνδρομή της Ένωσης για μια άλλη τροπή των πραγμάτων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν με νόημα: «Η Ευρώπη είναι η μάνα του συμβιβασμού».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Βρετανία δεν θα υποβάλει την επίσημη αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης πριν από τον Οκτώβριο, προκειμένου να μεσολαβήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μετά την επιλογή του Ντέιβιντ Κάμερον να είναι οι νικητές του δημοψηφίσματος εκείνοι που θα διαπραγματευτούν τους όρους αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Έπειτα, οι νομικές υπηρεσίες των δύο πλευρών θα έχουν 2 χρόνια στη διάθεσή τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτή δεν επιτευχθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε η διαδικασία οδηγείται αυτομάτως σε «διαζύγιο». Αν επιτευχθεί μέσα στην περίοδο των 2 ετών, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση της Βρετανίας -η οποία θα είναι πλέον τρίτη χώρα- με την ΕΕ. Θεωρητικά, οι δύο διαδικασίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν παράλληλα.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…