Καμία γερμανική δικτατορία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Σόιμπλε

Τους ισχυρισμούς περί γερμανικής «δικτατορίας» στην Ευρώπη απορρίπτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι 15 από 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ήθελαν ένα προσωρινό

soimple 11

Τους ισχυρισμούς περί γερμανικής «δικτατορίας» στην Ευρώπη απορρίπτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι 15 από 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ήθελαν ένα προσωρινό Grexit.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τίποτα δεν επιβλήθηκε στην Ελλάδα, αφού σε ενδεχόμενο Grexit η Ευρώπη θα διέθετε στήριξη, ενώ υπερασπίστηκε τις πολιτικές λιτότητας. 

Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκινώντας από την επιχειρηματολογία του πριν γίνει πρωθυπουργός. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς την αποδοχή του προγράμματος. Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Σκέφτηκε ότι θα βρει μεγάλη υποστήριξη μέσα και έξω από την Ευρώπη και ότι κανείς δεν θα έλεγε «ναι» σε μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Γι ‘αυτό και τράβηξε το σχοινί. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε χρόνος για τους Έλληνες πολίτες να παραδεχτούν ότι η υπόσχεση που έκανε ο Τσίπρας για να κερδίσει τις εκλογές, δεν ευσταθούσε», σημειώνει.

Όσον αφορά την απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα, ο κ.Σόιμπλε τόνισε ότι το Βερολίνο δεν είχε ενημερωθεί και ότι «έμειναν εμβρόντητοι». Μάλιστα δήλωσε απορημένος από τη συμπεριφορά τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του ελληνικού λαού. «Ο Τσίπρας το ανακοίνωσε ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. Έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει. Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του ή αν είχε πραγματικά προγραμματιστεί αυτό το δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας»

Όσον αφορά το αίτημά του για Grexit στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε απαντά πως «θεωρώ ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι. Αλλά δεν είπα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι ‘αυτήν, θα την στηρίζαμε σε αυτό».

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…