Newsroom

Newsroom

Καμιά ενημέρωση δεν είχαν και δεν έχουν οι φαρμακοποιοί για τα self test

Καμιά συνεννόηση δεν υπήρξε με τους φαρμακοποιούς πριν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το σχέδιο της διανομής των self test στα φαρμακεία όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος. 

ap testr

Καμιά συνεννόηση δεν υπήρξε με τους φαρμακοποιούς πριν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το σχέδιο της διανομής των self test στα φαρμακεία όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος. 

Συγκεκριμένα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τόνισε πως σε ό,τι αφορά τα μοριακά τεστ «Την προηγούμενη Τετάρτη ο Υπουργός μας είχε ρωτήσει αν μπορούμε, και με ποιο κόστος να κάνουμε τα μοριακά τεστ και όχι τα self test. Τότε είχαμε βάλει κάτω τα πράγματα και είχαμε ζητήσει να μάθουμε και τι κάνουν οι άλλες χώρες, είχαμε πάρει την εικόνα και από την Κύπρο για το πώς μπορεί να γίνει, και είδαμε ότι δεν μπορούμε διότι χρειάζονται εξωτερικοί χώροι στα φαρμακεία, χρειάζονται πεζοδρόμια, στολές και ένα σωρό πράγματα. Παρόλα αυτά για να μην πούμε ότι είμαστε ανάλγητοι είπαμε ότι αν το κάνουμε, επειδή υπάρχει κόστος και υπάρχει τουλάχιστον μισή ώρα μη λειτουργίας του φαρμακείου όταν θα έχουμε να κάνουμε αυτό το μοριακό τεστ, θέλουμε αντί για 30 και 40 ευρώ της Κύπρου, 15 ευρώ. Και αυτό το αποφάσισε το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου».

Στην αναφορά του κ. Λιβάνιου ότι οι φαρμακοποιοί θα παίρνουν 2-3 ευρώ για να κάνουν τα  self test σε πολίτες ο κ. Λουράντος απάντησε πως «Το 2-3 ευρώ είναι αυθαίρετο, δεν είναι θεσμοθετημένο, είναι μια δική του άποψη. Εμείς δε συνεδριάσαμε άλλωστε για το πόσα να παίρνουμε για τα self test. Τα 2-3 ευρώ είναι αυθαίρετα διότι δεν τα ζητήσαμε. Δεν ακούσαμε ποτέ ένα ευχαριστώ στα φαρμακεία, από τα οποία διανέμουμε δωρεάν επί ένα χρόνο τα φάρμακα υψηλού κόστους, κλείνουμε τα ραντεβού στην πλατφόρμα του υπουργείου και όλα αυτά τα κάνουμε δωρεάν. Λέμε λοιπόν, εάν πραγματικά θέλετε τα τεστ αυτά να περάσουν από τα φαρμακεία  θα πρέπει να μάθουμε πρώτον ποιος θα μας τα δίνει στα φαρμακεία, πώς θα διανέμονται, θα τα παίρνουμε δωρεάν ή θα τα πληρώνουμε εμείς και θα μας τα πληρώνουν μετά; Δεν έχει εξηγηθεί τίποτα»

O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, συμπλήρωσε επίσης πως «Επί ένα χρόνο δίνουμε δωρεάν τα πάντα μέσα απ’ τα φαρμακεία μας και δουλεύουμε συνεχώς. Εάν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να δώσει self test δωρεάν από τα φαρμακεία, για τη χορήγηση, είπαμε ότι χρειάζεται για τη διαδικασία αυτή, επειδή θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος μας από το κράτος για τη διάθεση αυτών των τεστ, να δοθεί ακριβώς το νόμιμο κέρδος μας που είναι 20 με 30 λεπτά ανά τεστ και τίποτα περισσότερο. Για να δείξει το κράτος ότι υπολογίζει το χώρο μας και τον φαρμακοποιό ως επιστήμονα. Για να το δίνουμε, να το γράφουμε στην πλατφόρμα, να είμαστε υπεύθυνοι, να δώσουμε οδηγίες για το πώς θα γίνει». 

Παράλληλα ο κ. Λουράντος επιβεβαίωσε πως πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δωρεάν διανομή των self test από τα φαρμακεία δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου ο οποίος ανέφερε πως του κάνει εντύπωση ότι γίνεται συζήτηση για τα λεφτά, ο κ. Λουράντος απάντησε «Δε σας κάνει προφανώς εντύπωση τα τόσα εκατομμύρια που έχουν πάρει τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…