Καμία έκπληξη: Η Μενδώνη απέρριψε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό

Δεν προκάλεσε εντύπωση η απόρριψη από τη Λίνα Μενδώνη των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, με επιχείρημα ότι τα επίμαχα ζητήματα εξετάζονται από την κυβέρνηση. Ως πότε; 

μενδωνη 0 0

Οι τροπολογίες αφορούν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών μέσω των οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων, την ένταξη προϊόντων πολιτισμού στον χαμηλό ΦΠΑ του 6% και το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού από βιβλιοθήκες.

«Από την αρχή αυτής της περιπέτειας τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ενώ η διάδοση της Covid είναι τεράστια, το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι να απαγορεύσει τη μουσική. Η Covid διαδίδεται μέσω της μουσικής, ούτε στα σχολεία με 25 και 28 παιδιά σε μια μικρή αίθουσα, ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ο ένας πάνω στον άλλον κυκλοφορούμε σαν σαρδέλες», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρολιάκος. 

Από την πλευρά της, η Λίνα Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους καλλιτέχνες με 800 εκατ. ευρώ (!) από την αρχή της πανδημίας, παρά τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας από όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία ακριβώς επειδή βρίσκονται στον αέρα εργασιακά, αλλά και την αναστάτωση που επικρατεί σε σχέση με το μητρώο καλλιτεχνών και τον αποκλεισμό εκατοντάδων ανθρώπων.   

Είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός: 

«Με την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση αυτή έλαβε μέτρα, τα οποία σε διάφορες κατηγορίες συνοψίζονται. Σε επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων σε αναστολή, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε αναστολή, επιπλέον αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημίωση ενοικίου, αποζημίωση μέσω μητρώου καλλιτεχνών, επιδότηση κενών θέσεων το 2020 και το 2021, έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού όχι στους φορείς τους –σε ιδιώτες-, αλλά και στους φορείς του, τα οποία αθροίζουν μέχρι αυτή τη στιγμή 448,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέφερε και ο εισηγητής μας. Επιπλέον είναι 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια, συν περίπου 170 εκατ. ευρώ έκτακτες ενισχύσεις στους πολιτιστικούς φορείς τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην πραγματικότητα δηλαδή μιλάμε για περίπου 800 εκατ. ευρώ».

Μόνο που όλα αυτά τα χρήματα δεν αφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις τους εργαζόμενους του πολιτισμού (αλλά τις επιχειρήσεις), ενώ από την αποζημίωση ειδικού σκοπού (η οποία έχει να καταβληθεί από τον Ιούλιο) έχουν αποκλειστεί πολλές ειδικότητες. 

Οι καλλιτέχνες έχουν αποστείλει δεκάδες επιστολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά η Λίνα Μενδώνη επιμένει να κλείνει τα αυτιά της στους ανθρώπους του πολιτισμού. Μάλλον οι τελετές για τη δήθεν επιστροφή των Γλυπτών και η καταστροφή των αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο επείγουσες και επιτακτικές από τους εργαζόμενους.