Newsroom

Newsroom

Καμία διάθεση για κατάπαυση πυρός από το Ισραήλ

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφυγε με άδεια χέρια από το Τελ Αβίβ - Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

AP21133710224787

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεσολαβητών που έκανε επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και με την κυβέρνηση του Ισραήλ με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εγκατέλειψε το Τελ Αβίβ χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει καμία δέσμευση πως θα υπάρξει εκεχειρία από την ισραηλινή πλευρά, δήλωσε σήμερα πηγή ενημερωμένη σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS από το Κάιρο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ χθες Πέμπτη. Νωρίτερα, είχε συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την πηγή, η αντιπροσωπεία πρότεινε να υπάρξει προσωρινή ανακωχή που κατόπιν θα γινόταν μόνιμη. «Ωστόσο μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία αυτή δεν μοιάζει να έχει προοπτική (επιτυχίας)», τόνισε. «Προτάθηκε τρίωρη κατάπαυση του πυρός, κατόπιν εξάωρη, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση». Οι Παλαιστίνιοι «απαιτούν το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ από την πλευρά του, απλούστατα αρνείται να απαντήσει στις πρωτοβουλίες και τις εκκλήσεις για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ήταν αναγκασμένη έτσι να φύγει από το Τελ Αβίβ».

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.