Newsroom

Newsroom

Καμία ανοχή στην αστυνομική αυθαιρεσία: Δικηγόροι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό ΠροΠo

«Στα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας είναι προφανές ότι δεν χωρεί ουδεμία ανοχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με αφορμή τα συνεχιζόμενα και ολοένα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε βάρος δικηγόρων, καλεί την Πολιτεία να παρέμβει και ζητά συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο περιστατικό αστυνομικής βίας κατά δικηγόρων καταγγέλθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου όταν άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν δικηγόρους στα Εξάρχεια.

Οι δύο δικηγόροι ανέφεραν ότι βγαίνοντας από μπαρ στα Εξάρχεια μία διμοιρία ΜΑΤ ξεπρόβαλε μπροστά τους και τους ζήτησε τα στοιχεία τους. Δηλώνοντας την ταυτότητά τους και ενώ υπήρξαν αντεγκλήσεις άνδρας των ΜΑΤ έκανε κεφαλοκλείδωμα στον ένα δικηγόρο ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο ΑΤ με χειροπέδες. Εκεί στον έναν από τους δύο δικηγόρους ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα του και του έγινε σωματική έρευνα χωρίς να έχει ασκηθεί σε βάρος του κατηγορία.

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στην Καβάλα, στις 10.9.2022, εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, η αξιοπρέπειά μας και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα.

Θεωρούμε αδιανόητη και παράνομη την κράτηση δικηγόρων για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως και την παραβίαση της αριθμ. 2/2021 εγκυκλίου του Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Οι δικηγόροι, λόγω του λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματός τους, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, εντάσσονται στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, δεν ακολουθείται για αυτούς η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα και η κράτησή τους δεν είναι σύννομη. Δεν οδηγούνται στο κρατητήριο αλλά υπάρχει νόμιμη υποχρέωση του αρμοδίου ανακριτικού υπαλλήλου να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ο τελευταίος, είτε θα διατάξει να οδηγηθεί ο δικηγόρος άμεσα ενώπιόν του, είτε ακόμη και τηλεφωνικά θα δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος, βασιζόμενος στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων απάδει στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική λειτουργία και αντίκειται στη θεσμική αποστολή της αστυνομικής δύναμης.

Στα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας είναι προφανές ότι δεν χωρεί ουδεμία ανοχή και η Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει στην πράξη την αποφασιστικότητά της και την ειλικρινή της πρόθεση να αντιμετωπίσει λυσιτελώς τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλομένων περιστατικών και την απόδοση ευθυνών σε όσους ανήκουν, ενώ παράλληλα θα ζητήσει να γνωστοποιηθεί σε κάθε αστυνομικό όργανο η εγκύκλιος 2/2021 του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία θα υπενθυμίζεται το νόμιμο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Πηγή: www.rosa.gr

Το μήνυμα του Δεληβοριά στην ΚΝΕ: Ο παππούς μου ήταν ΚΚΕ, αγάπησε την Κική, Κάπα-Κάπα κι αυτή (video)

Το μήνυμα του Δεληβοριά στην ΚΝΕ: Ο παππούς μου ήταν ΚΚΕ, αγάπησε την Κική, Κάπα-Κάπα κι αυτή (video)

Δείτε το βίντεο με το συγκινητικό του μήνυμα στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ

«Εχθροί της ελευθεροτυπίας»: Η ευρωομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών ταυτίζει Μητσοτάκη με Όρμπαν και Καζίνσκι

«Εχθροί της ελευθεροτυπίας»: Η ευρωομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών ταυτίζει Μητσοτάκη με Όρμπαν και Καζίνσκι

«Λογοκρισία, περικοπές δημόσιας χρηματοδότησης, καταχρηστικές μηνύσεις, κατασκοπεία, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και απειλές κατά δημοσιογράφων», χρεώνει…

Απίστευτη αστυνομική βία στο Ιράν: Αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια διαδηλώτρια (Video)

Απίστευτη αστυνομική βία στο Ιράν: Αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια διαδηλώτρια (Video)

Στο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα μια διαδηλώτρια φαίνεται να πλησιάζει άνδρες των ιρανικών αστυνομικών…

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Η αυλαία της Κενρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τη φειτινή θεατρική περίοδο στις 26…