Το καμάρι των φαρισαίων

Toυ στερούσαν το δικαίωμα στην ιθαγένεια, τον αποκαλούσαν "Ακετονούμπο", αλλά αίφνης αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι.

AP Antetokoumpo

Όταν με το καλό συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα πρέπει να σχηματιστεί ξεχωριστή πτέρυγα για τους φαρισαίους. Ο κακοήθης θα πει ότι σε αυτήν ανήκουν και οι τριακόσιοι, αλλά ας αφήσουμε τις ανοησίες, δεν είναι όλοι ίδιοι ούτε όλοι φαρισαίοι. Οι αρχιερείς της υποκρισίας έχουν τη δική τους γαλανόλευκη ομαδάρα και τον δικό τους, σημαιοστολισμένο MVP.

«Greek Freak μας κάνεις υπερήφανους», τιτίβισε, χωρίς αισχύνη, ο πολιτικός αρχηγός που το 2015 ψήφισε «όχι» στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Στοιχημένη περίτεχνα με τη Χρυσή Αυγή, η αδάμαστη Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το άρθρο που προβλέπει την παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών γεννημένα στην Ελλάδα, όπως ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο.

Η Χρυσή Αυγή και η σοβαρή Χρυσή Αυγή. Α, ναι, και οι ασυμβίβαστοι ΑΝΕΛ, που σε θέματα οπισθοδρόμησης δεν ανέχονταν μύγα στο μεσαιωνικό σπαθί τους. Ευτυχώς, η προοδευτική πλειοψηφία δρομολόγησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και το κοντέρ έγραψε 179-84.  Λίγο ακόμα και θα θύμιζε σκορ των Μιλγουόκι Μπακς.

Εάν όμως είχαμε τότε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, οικογένειες μεταναστών όπως οι Αντετοκούνμπο θα έπαιρναν το μακρύ λουκάνικο του νόμου που άλλους χορταίνει και άλλους ζορίζει, για να μιλήσω σε γλώσσα που καταλαβαίνει ο φίλος μου ο Κικίλιας. Θα ζούσαν σε καθεστώς ημιπαρανομίας και θα προσεύχονταν σε όποιον Θεό πιστεύουν, να προικίσει τα παιδιά τους με ταλέντο στο μπάσκετ.

«Κυβέρνηση Κυριάκου και Άδωνι», έπρεπε να γράψω πιο πάνω. Κάθε φορά που βλέπω στην τηλεόραση τον αντιπρόεδρο, δηλαδή πέντε φορές ημερησίως σαν αντιφλεγμονώδες της Νovartis, κουδουνίζει στα αυτιά μου εκείνη η τσιριχτή διακήρυξη αθλιότητας που θύμισε και στον τελευταίο λωτοφάγο τι ακριβώς έχουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο κεφάλι τους.

«Ο Ακετονούμπο». «Γεννημένος κάπου στην Αφρική». «Παίζει ως Έλληνας στο ΝΒΑ». «Έλληνας δεν λένε ότι είναι;».

Α-κε-το-νού-μπο. Σχεδόν συλλαβιστά το ξεστόμισε, για να μη μπορεί κανείς να του πει ότι έκανε σαρδάμ. Γεννημένος στην Αφρική, fake news μάλλον από συνήθεια. Τα έλεγε και τα εννοούσε. Καμάρωνε κιόλας, για το υπέροχο λογοπαίγνιο που σκαρφίστηκε. Ένας Τσουκαλάς με καλύτερο κομμωτή και με γραβάτα. Και με, οριακά, ανώτερα ελληνικά. Όπως αυτά που διδάσκονται στο σχολείο του, ανάμεσα σε ρατσιστικά ελληνόψυχα παραληρήματα και σε υλακές σαλονάτων σκύλων.

Έγραψα για καλλωπισμένα κανίς και θυμήθηκα τον Κυρανάκη, δεν ξέρω γιατί. Πιστός στη γραμμή που θέλει τους πολιτευτές της ΝΔ να αποκαλύπτουν κατά λάθος εξεπίτηδες τα πραγματικά σχέδιά της (ώστε να έχουν άλλοθι μεθαύριο, «σας τα λέγαμε και μολαταύτα μας ψηφίσατε»), αυτός ο φωτεινός παντογνώστης της φιλελεύθερης διανόησης  μίλησε για καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ, αλλά μόνο για Ελληνόπουλα, γεννημένα από Έλληνες γονείς. Κατά προτίμηση όχι γιούφτους.

Έτσι, ανερυθρίαστα. Επειδή μπορεί. Και επειδή ξέρει ότι απευθύνεται στους ξενοφοβικούς νοικοκυραίους, που αποτελούν το πανίσχυρο εκλογικό σώμα της Δεξιάς. Πώς λέμε «αιμοδοσία αποκλειστικά για Έλληνες»; Πώς λέμε «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι»; Σοβαρή Χρυσή Αυγή, αλλά βάλε μπιπ στο «σοβαρή».

Κατά τα λοιπά, ωστόσο, ο Μητσοτάκης, ο Γεωργιάδης, ο Κυρανάκης, ο Βορίδης, ο Πλεύρης και οι λοιποί τιτάνες της ευημερίας και της προόδου ξενυχτάνε για να βλέπουν Γιάννη και φουσκώνουν από υπερηφάνεια για τα κατορθώματά του. Στο μπάσκετ όλα γίνονται.

Η πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής ομάδας εν όψει Μουντομπάσκετ θα γίνει ευτυχώς μετά τη …μεταπολίτευση, οπότε δεν θα χρειαστεί να στηθεί προεκλογικό σόου με χαιρετούρες και ενσταντανέ στο ΟΑΚΑ, όπως αυτό του 2015. Οι Αντετοκούνμπο παραείναι ευγενικοί για να κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα στον κάθε Μητσοτάκη, αλλά η ξεδιαντροπιά των αίφνης «εθνικά υπερήφανων» τσακίζει κόκαλα.

Σημειωτέον ότι το μπάσκετ έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά, από την εποχή του Νότη Μαστρογιάννη και του Πέτρου Καπαγέρωφ κιόλας. Σχεδόν όλοι οι προπονητές της Εθνικής ομάδας τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν αριστεροί (Πολίτης, Γιαννάκης, Μίσσας, Σκουρτόπουλος κ.α.), ενώ ο χαλίφης Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει πολλά ελαττώματα αλλά φιλελέ δεν θα τον πει κανείς.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς θα ψηφίσουν οι Αντετοκούνμπο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάτι μου λέει όμως ότι ο Άδωνις δεν μπορεί να περιμένει ψήφους από τη φαμίλια την οποία η παράταξή του θεωρούσε, ανέκαθεν, «λάθρο».

Λησμόνησα να σας πω το καλύτερο. Ανάμεσα στις πολλές συγχαρητήριες ανακοινώσεις, υπάρχει και μία της …Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία παινεύει τον «αθλητή φαινόμενο». Θα ήταν προτιμότερο να γράψει: «Ασύλληπτος αθλητής».  Και να μας εξηγήσει πώς ακριβώς συνέβη στον 34χρονο Νιγηριανό που απεβίωσε μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την παραμονή των βουλευτικών εκλογών, Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση στη Μύκονο, για την ενίσχυση του Ιδρύματος Ελπίδα. Τι τις θέλει τις φιλανθρωπίες, ο ευλογημένος; Θα μπορούσε κάλλιστα να αράξει με το κορίτσι του σε κάποια εξωτική παραλία στην Ταϊτή, να ανάβει πούρα με χιλιοδόλλαρα και να ρίξει μαύρη πέτρα στον αφιλόξενο και άφιλο τόπο όπου μεγάλωσε.

Αλλά όχι, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της υφηλίου δεν ξεχνάει από πού ξεκίνησε ούτε τις στερήσεις που πέρασε, γι’ αυτό και κρατάει τα πόδια του στέρεα καρφωμένα στη γη. Εμένα αυτός ο άνθρωπος με κάνει υπερήφανο που είναι συμπατριώτης μου. Για εσάς, όμως, κυριακαίοι και κυραναίοι, κρείττον το σιγάν. Όπως έλεγε μία ψυχή, δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε.

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…