Newsroom

Newsroom

Κάλπες στις 20 Σεπτέμβρη "δείχνει" ο Παυλόπουλος – Ανοιχτό το ενδεχόμενο του debate

Εντολή σε έναν από τους τρεις προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφήνοντας πίσω τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την παράδοση της τρίτης διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι η ημερομηνία των εκλογών έχει σχεδόν "κλειδώσει" στις 20 Σεπτέμβρη.

ekloyes debate

Εντολή σε έναν από τους τρεις προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφήνοντας πίσω τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την παράδοση της τρίτης διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι η ημερομηνία των εκλογών έχει σχεδόν “κλειδώσει” στις 20 Σεπτέμβρη.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την έγγραφη διαβεβαίωση που έδωσε στη Φώφη Γεννηματά ότι θα τηρηθούν οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος στο γράμμα και το πνεύμα τους. Πίεση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είχε ασκήσει επίσης και η Νέα Δημοκρατία, με το σκεπτικό πως έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και να αποφευχθούν οι εκλογές.

Debate εν όψει;

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε τα επόμενα 24ωρα κι επίσημα σε προεκλογική περίοδο, τέθηκε το ζήτημα της τηλεοπτικής μονομαχίας των προέδρων των κομμάτων. Συγκεκριμένα, είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κι ο Σταύρος Θεοδωράκης που ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα το debate.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί με ανακοίνωση της τον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «σε έναν ανοιχτό, δημοκρατικό, ισότιμο και διαφανή διάλογο των πολιτικών αρχηγών που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί σε βαρετούς μονολόγους». Το κόμμα του Λαφαζάνη σημειώνει ότι «θα επιμείνουμε σε αυτή την πρόταση που θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ζυγίσουν σωστά την ψήφο τους». Όπως αναφέρουν, οι εκλογές «φαστ τρακ» που επέλεξε το Μαξίμου, συνιστούν μια ασφυκτική προεκλογική τακτική προς όφελος των μνημονιακών-συστημικών δυνάμεων η οποία υποτιμά την κριτική σκέψη των πολιτών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του, προσκαλεί τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη σε ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι οι παράλληλοι μονόλογοι επτά ή οκτώ πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα καθότι ο καθένας παπαγαλίζει με ξύλινη γλώσσα τις προκάτ απαντήσεις που του έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κι άρα η διεξαγωγή debate για πρώτη φορά μετά το 2009 είναι αρκετά πιθανή.