Καλωσήρθες δολάριο, κολλήστε ελεύθερα!

Το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και η θριαμβευτική υποδοχή στους επισκέπτες που ξεκίνησαν να έρχονται στη χώρα για να αφήσουν τα ζεστά τους χαρτονομίσματα στους υπανάπτυκτους ιθαγενείς καθρεφτίζουν το πρόσωπο της πραγματικής Ελλάδας.

5104368

Πρώτο θέμα στις ειδήσεις, εκτεταμένα ρεπορτάζ  και κράχτες της ελληνικής φιλοξενίας προσπαθούν από χθες να δείξουν στην πράξη τι σημαίνει το μήνυμα «Greece is a state of mind».

Αεροπλάνα που καταφθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια και δέχονται τιμές αρχηγού κράτους και νικητή του EURO με μάνικες να καταβρέχουν, λίρες, τραγούδια και κεράσματα στους μάγους με τα δώρα που κατέφθασαν στην ελληνική μπανανία, ρεπόρτερ που κυνηγούν ξένους τουρίστες για μια δήλωση και τελικά την πατάνε γιατί πέφτουν πάνω σε συμπατριώτες.

Μερικές από τις εικόνες που από χθες συμπυκνώνουν τον τρόπο με τον οποίο η χώρα βιώνει το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και περιστατικά τα οποία αποδεικνύουν την κακόγουστη πλευρά του ελληνικού καλοκαιριού.

Από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για το πώς θα υποδεχτεί η Ελλάδα τους επισκέπτες την τουριστική περίοδο, μέχρι τη φολκλόρ φιέστα με τον έλληνα πρωθυπουργό να μιλά με φόντο το ρομαντικό τοπίο της καλντέρας στη Σαντορίνη φαινόταν ότι ο κεντρικός σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας θα μπορούσε να έχει τον τίτλο, «έρχεται χρήμα, τρέξτε να τους τα πάρετε». 

Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 φοράει τα πραγματικά της ρούχα και βγάζει επιτέλους προς τα έξω το πραγματικό της πρόσωπο. Όχι, δεν είναι μια κακόγουστη φάρσα, δεν είναι μια παραμόρφωση, είναι η ουσία της κυβερνητικής αντίληψης κι ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας για τον τουρισμό.

Αναπαράγοντας όλα τα στερεότυπα, η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 θυμίζει σκηνή από βιντεοταινία της δεκαετίας 1980 με greek kamaki το οποίο φορά άσπρο φανελάκι και χρυσό σταυρουδάκι που λαμποκοπά πάνω στο αρρενωπό τριχωτό στέρνο ενώ πλησιάζει σκανδιναβή τουρίστρια. 

Μια χώρα που ξεχνά τους κατοίκους της και στρέφεται αποκλειστικά στην ικανοποίηση των πλούσιων θείων που ήρθαν από το Αμέρικα για να αφήσουν στους φτωχούς συγγενείς – ιθαγενείς, καθρεφτάκια και μια χούφτα δολάρια. 

Τουρίστες που φτάνουν σε λιμάνια και αεροδρόμια, τους πιάνουμε από το χέρι και τώρα που ξεβλαχέψαμε και γίναμε πιο ευρωπαίοι έχουμε να τους δείξουμε την λαδομπογιά στην καυτή άσφαλτο της Πανεπιστημίου για να νιώσουν τον αέρα του μεγάλου περιπάτου και να χωνέψουν την υπερχρεωμένη χωριάτικη σαλάτα. 

Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας την οποία όμως τώρα έχουμε ξεχάσει. Όσο ρέει το χρήμα ο κορονοϊός δεν κολλάει, από Σεπτέμβρη το ξαναβλέπουμε. 

Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν για τους ξένους και τους ευκατάστατους. Για όσους έχουν να πληρώσουν και να καταναλώσουν.

Την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει για να υποδεχτεί τους επισκέπτες, οι γηγενείς και ιδιαίτερα όσοι προτιμούν να κάνουν διακοπές με διαφορετικό τρόπο από τον κυρίαρχο καταναλωτισμό, έχουν ήδη βαπτιστεί ως άπλυτοι και ανεπιθύμητοι. 

Η ελληνική φιλοξενία στα νησιά περιμένει μόνο όσους έχουν να ξοδέψουν. Δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν ότι το ελεύθερο camping είναι ανεπιθύμητο επικαλούμενοι ακόμα και τη δημόσια υγεία και ξεκαθαρίζουν ότι στους τόπους τους καλοδεχούμενοι είναι μόνο όσοι θα φέρουν οικονομική ανάσα. Οι υπόλοιποι στα δυάρια σας. 

Το κράτος που αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας αποκλειστικά με κατασταλτική λογική υπό το δόγμα «κρυφτείτε για να σωθείτε», σήμερα εκτιμά την κατάσταση ως μειωμένου κινδύνου και χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, στέλνει μήνυμα ότι αυτή είναι η ευκαιρία για να μαζέψετε ότι ψίχουλα μπορείτε για να έχετε να περάσετε το φθινόπωρο της μεγάλης ανεργίας που έρχεται.

Καλώς ήρθες δολάριο, κολλήστε ελεύθερα!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…