Καλώς ήρθατε στον εφιαλτικό κόσμο του πρίγκιπα bin Salman

Τι κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα του Mohammed bin Salman και τη δυνατή χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Εκκαθαρίσεις, ένα δυστοπικό όραμα και... τρελές απαιτήσεις

Screenshot 3 11

Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, διέταξε τη δημιουργία ενός άκρως…φιλόδοξου έργου του οποίου το μέγεθος θέλει να κοντράρει αυτό των πυραμίδων της Αιγύπτου. Θέλει να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου, σε περιοχή υψηλής τεχνολογίας με 9 εκ. κατοίκους, χωρίς αυτοκίνητα και με τεχνητή βροχή.

Προτού όμως εστιάσουμε στο μεγάλο όραμα του Mohammed bin Salman – ένα προσωπικό του στοίχημα που για πολλούς φέρνει περισσότερο στην απόλυτη δυστοπία – υπενθυμίζουμε πως ο πρίγκιπας, είναι εκπρόσωπος ενός από τα πιο σκληρά θεοκρατικά καθεστώτα του κόσμου, ηθικός αυτουργός της στυγνής δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi και φερόμενος ως μυστικός υποστηρικτής και χρηματοδότης του ISIS. Ο επί τέσσερα έτη διπλωματικός του εξοστρακισμός ήταν αναμενόμενος. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, όπως θα πρέπει να «πήρε το μάτι σας» από τις ειδήσεις με τους παχιούς τίτλους, ο Πρίγκιπας-Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, πραγματοποίησε την Τρίτη (26/07) την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Συνάντησε τον δικό μας πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μια συνάντηση που έγινε σε “θετικό κλίμα”, όπως πληροφορούν τα ελληνικά μέσα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία κυριάρχησαν γενικόλογες αναφορές περί επενδυτικών ευκαιριών, έρχεται στο φόντο των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, και σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επικαλείται διαρκώς και δικαίως τη διεθνή νομιμότητα, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πάγιες πρακτικές του σαουδαραβικού βασιλείου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη δολοφονία Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, η οποία σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έγινε με την έγκριση του πρίγκιπα – διαδόχου.

Η υπόθεση Khashoggi και οι εκκαθαρίσεις των «αντιπάλων» του

Από τον Οκτώβριο του 2018,  η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής διεθνούς κριτικής.

Στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Jamal Khashoggi εκλήθη στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόσχημα ήταν κάποια έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί. Μόλις μπήκε στο προξενείο βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπου 15 πράκτορες, που τον ακινητοποίησαν. Ο Khashoggi βρήκε τραγικό θάνατο: βασανίστηκε, στραγγαλίστηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε.

Όλα δείχνουν πως ο bin Salman είχε δώσει την εντολή για την δολοφονία. Η δολοφονία αυτή βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές κρίσεις στην ιστορία της.

Τον Μάρτιο του 2020, και ενώ όλος ο πλανήτης προσπαθούσε να διαχειριστεί την κρίση του κορoνοϊού που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σ’ όλη την υφήλιο, στα παλάτια της Σαουδικής Αραβίας συνέβαιναν πρωτοφανείς διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο πρίγκιπας είχε συλλάβει χωρίς λόγο και είχε οδηγήσει στη φυλακή αρκετούς γόνους της βασιλικής οικογένειες, οι οποίοι θεωρούνταν «αντίπαλοί» του.

Οι εκκαθαρίσεις αυτές ήρθαν να συμπληρώσουν όλες εκείνες που είχαν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια και περιελάμβαναν συλλήψεις ηγετών επιχειρήσεων, ανωτέρων στρατιωτικών αξιωματούχων και μελών του θρησκευτικού κλήρου.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τα χαμόγελα του Mohammed bin Salman και τη δυνατή χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Μετά από ένα τετραετή αποκλεισμό, καθώς κανείς από τους ηγέτες του δυτικού κόσμου δεν ήθελαν να εμφανιστούν δίπλα του, η επίσκεψη του πρίγκιπα στην Ελλάδα, έρχεται να εμπεδώσει μια κυνική πρόσληψη της εξωτερικής πολιτικής, σε πλήρη αντίθεση με την ρητορική της ελληνικής πλευράς σε σειρά διεθνών ζητημάτων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που έλαβε χώρα την Τρίτη, θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Μητσοτάκης φρόντισε φυσικά να υπογραμμίσει τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor), του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ζήτησε 300 λιμουζίνες για να έρθει, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας

Κρίνοντας και από τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο Άρης Πορτοσάλτε, καταλαβαίνει κανείς πως το θέμα της επίσκεψής του δεν είναι μικρό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να ζήτησε 300 λιμουζίνες για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ στις αποσκευές του έχει μέχρι και… σεντόνια και πιάτα.

«Στα καλά θέματα των ημερών είναι η επίσκεψη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος για να έρθει ζήτησε 300 λιμουζίνες. Δεν είχαμε και φέρνουμε τις λιμουζίνες από γειτονικά κράτη. Έρχεται με τρία αεροπλάνα δικά του. Έχει κλείσει ένα ολόκληρο ξενοδοχείο δικό του. Τα φέρνει δικά του όλα, κλινοσκεπάσματα, πιάτα. Δεν εμπιστεύεται τίποτα και οδοντογλυφίδα θα έρθει από τον τόπο του» είπε χαρακτηριστικά ο Άρης Πορτοσάλτε.

Μπορεί λοιπόν ο Κυριάκος Μητστοτάκης να υπογραμμίζει με την πρώτη ευκαιρία ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή στο όνομα της δημοκρατίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλην όμως, όταν ελπίζει να κάνει μπίζνες, με Σαουδάραβες πρίγκιπες.

Neom: Καλώς ήρθατε στον εφιαλτικό κόσμο του πρίγκιπα Salman

Με σιγουριά, το πιο αξιοσημείωτο (και αρκετά τρομαχτικό) μελλοντικό σχέδιο-όραμα του Σαουδάραβα Πρίγκιπα, είναι η δημιουργία ενός άκρως…φιλόδοξου έργου του οποίου το μέγεθος θέλει να κοντράρει αυτό των πυραμίδων της Αιγύπτου: H Neom η «πρώτη έξυπνη και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα πόλη του κόσμου» με τίτλο “Saudi Vision 2030”.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο, έχοντας ως στόχο να επενδύει σε εταιρείες που συμφωνούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό.

Σκοπός της δημιουργίας της πόλης-μεγαθήριο είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να διαφοροποιηθεί η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και τουρισμό, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Στη Neom δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, ενώ στόχος είναι να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η πόλη θα χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο 100%.

Επιπλέον, ένα μέρος της πόλης Neom, θα είναι το “The Line”, το οποίο θα χτιστεί στα βορειοδυτικά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Το μέγεθος του “The Line” θα είναι 200 μέτρα πλάτος, 170 χλμ μήκος, ενώ θα είναι 500 μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας.

Από τα πιο…ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι τα κτίρια “Mirror Line” τα οποία είναι δύο γυάλινα κτίρια-καθρέφτες που θα εκτείνονται παράλληλα για 120χλμ, περνώντας από παραθαλάσσιο, ορεινό αλλά και έρημο έδαφος. Μάλιστα θα συνδέονται με διάφορες σκάλες και τούνελ, ενώ θα περνάει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας ακριβώς από κάτω του, το οποίο θα μεταφέρει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του The Line από μια μία άκρη στην άλλη μέσα σε 20 λεπτά.

Στους κενούς χώρους ανάμεσα στους αντικριστούς ουρανοξύστες θα υπάρχουν δέντρα και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη ενώ μια ακόμη πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι θα υπάρχουν βροχοπτώσεις μέσω της δημιουργίας τεχνητών νεφών.

Επίσης θα μπορέσει να στεγάζει 9 εκατομμύρια κατοίκους και θα χτιστεί σε μια έκταση 34.000 τ.χλμ.

Όλα αυτά αποκαλύπτονται από έγραφα που απέκτησε η WSJ από το 2021 και περιλαμβάνουν φωτογραφίες από το concept με φάρμες, μαρίνες και ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό γήπεδο χτισμένο σε ύψος 305 μέτρων από το έδαφος.

VHPD3XO

Το συνολικό κόστος του The Line ανέρχεται σε $1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και το χρονοδιάγραμμα λέει πως το έργο θα παραδοθεί με προθεσμία το 2030, μια άλλη αξιολόγηση του 2021 αναφέρει ότι η κατασκευή του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 50 χρόνια.

Ο bin Salman ως πρόεδρος του NEOM Fund, ανέφερε σε επίσημες δηλώσεις του πως το LINE ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στη νέα εποχή.

Δήλωσε ακόμη, πως μέχρι το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο οικιστικό τοπίο, 380.000 θέσεις εργασίας για να το κάνουν ελκυστικό για διαμονή, βάζοντας έτσι μπρος τα σχέδιά του για την ολοκλήρωση της πιο δυστοπικής πόλης στον πλανήτη που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πηγή φωτογραφιών: The Line/ NEOM.COM