Καλογήρου: Καθημερινό στοίχημα η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης

Στα Γιάννενα βρίσκεται από το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, όπου πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις

kalogirou

Αφορμή για την επίσκεψη του υπουργού είναι η ενημερωτική εκδήλωση “Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και προοπτικές”, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης .Πρόκειται για μια δημόσια συζήτηση ,που θα αφορά θέματα Δικαιοσύνης, θεσμικής θωράκισης και αντιμετώπισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων των πολιτών. “Θα μιλήσουμε για τους νέους ποινικούς κώδικες για την συνταγματική αναθεώρηση για τις θεσμικές και νομικές πρωτοβουλίες και για την σχέση μεταξύ πολιτικής και Δικαιοσύνης”, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός.

Ο κ. Καλογήρου, επισκέφτηκε τις φυλακές Ιωαννίνων το μεσημέρι ,ενώ στην συνέχεια μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με τους προέδρους των δικαστικών σχηματισμών και εκπρόσωπους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Κατά την επίσκεψη του στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζόμενους στην φυλακή, για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, την ενδυνάμωση, τη θωράκιση των θεμάτων ασφάλειας και των υποδομών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της επίσκεψης, “το σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων, είναι μία μικρή εύρρυθμη φυλακή, χωρίς σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία της”. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι “κάποια προβλήματα της καθημερινότητας τα λαμβάνουμε υπόψη, υπάρχει σχεδιασμός και καθημερινή αντιμετώπιση .Εκτός από θέμα ασφάλειας, υπάρχει ζήτημα αύξησης του προσωπικού και ικανοποίησης αιτημάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής”. Μάλιστα επισήμανε πως στο άμεσο μέλλον, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων και μετά θα υπάρξει σχεδιασμός για την κατανομή των θέσεων.

Σε ερώτηση για το πάγιο αίτημα, να δημιουργηθεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή, ο υπουργός απάντησε, πως υπάρχει ήδη, από το 2015 ένας σχεδιασμός για την σωφρονιστική πολιτική και μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Αυτό που πρέπει πρώτα να δούμε, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την χώρα, σε όλες τις κοινωνικές δομές και ασφαλώς σε όλα τα καταστήματα κράτησης.Το πρώτο λοιπόν, είναι πως θα έρθουν οι φυλακές στην χώρα σε ένα σωστό επίπεδο. Έχουμε αυτή την στιγμή καταστήματα κράτησης δύο και τριών ταχυτήτων, άρα πρέπει να δούμε πως θα επιλύσουμε τα προβλήματα και μετά αυτές οι μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες”.

Για την αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό σχετικά με τα θαλασσοδάνεια ο κ. Μιχάλης Καλογήρου, δεν θέλησε να κάνει σχόλιο και τόνισε:

“Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν σχολιάζω επί συγκεκριμένων υπόθεση. Η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση αυτή και θα δώσει τις απαντήσεις, με τον τρόπο που μόνο η ίδια ξέρει να δίνει“.

“Καθημερινό στοίχημα” χαρακτήρισε ο υπουργός “το ζήτημα της ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης”, και πρόσθεσε πως “ένας επιπλέον στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμισή της”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε : “Το ζήτημα της “ταχύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, είναι ένα καθημερινό στοίχημα το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών, έχει να κάνει με αυτό που αποκαλούμε “δίκη χωρίς χαρτί”, δηλαδή την παροχή ηλεκτρονικών μέσων στην απονομή της Δικαιοσύνης και ασφαλώς νέο θεσμικό πλαίσιο, νέα νομοθετήματα , νέοι σχεδιασμοί ως προς τις διαδικασίες.

Και αυτή την στιγμή υπάρχουν οι νέοι ποινικοί κώδικες που είναι στην δημόσια διαβούλευση ,υπάρχει ομάδα εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τροποποιήσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας γιατί έχουν παρέλθει τα 3 χρόνια που εφαρμόζεται ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας, οπότε και επανελέγχεται”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε επίσης πως το υπουργείο καταγράφει προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με τα σχέδια των δύο κωδίκων, ενώ ξεκαθάρισε “πως είναι διαφορετική μια επιστημονική διαφωνία επί δογμάτων, επί ποινολογικών προσεγγίσεων και διαφορετική η πολιτική διαστρέβλωση προκειμένου να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις επί των σχεδίων αυτών”.

Μαγιόρκα: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από κατάρρευση κτηρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες (video)

Μαγιόρκα

Μαγιόρκα: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από κατάρρευση κτηρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες (video)

Τραγωδία σημειώθηκε στην Μαγιόρκα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους και σοβαρά τραυματίες

Αδιανόητες δηλώσεις Δήμα: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια – Δεν έκαναν τίποτα άλλο» (video)

6189018

Αδιανόητες δηλώσεις Δήμα: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια – Δεν έκαναν τίποτα άλλο» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Πύρρος Δήμας, συνέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, ενώ…

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε (video)

Μπάγια

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε (video)

«Ο Γιώργος είναι one man band, δεν έχει συμπαρουσιαστές, του αξίζει να είναι εκεί», σχολίασε…

ΔΟΥ Χαλκίδας: Βίντεο ντοκουμέντο με επιχειρηματία που φέρνει «φακελάκι» με 10.000 ευρώ

Χαλκίδα

ΔΟΥ Χαλκίδας: Βίντεο ντοκουμέντο με επιχειρηματία που φέρνει «φακελάκι» με 10.000 ευρώ

Νέα ντοκουμέντα από τη δράση της σπείρας των εφοριακών στην ΔΟΥ Χαλκίδας έρχονται συνεχώς στο…

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «χτύπησαν» παιδί – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα (video)

anemomi

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «χτύπησαν» παιδί – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα (video)

Μετά το τσίμπημα το παιδί χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες