ΠΣ

Πάνος Σκουρολιάκος

To καλώδιο και το πούσι – Γιατί η λαλίστατη υπουργός σιωπά;

Θυμάστε τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών τον Αύγουστο του 2020; Τότε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη μας διαβεβαίωνε ότι η ζημιά ήταν μικρή. 

μυκηνες

Μας πληροφορούσε (εφημερίδα  Έθνος, 31.8.2020) ότι «ο χώρος ήταν αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν ξερά χόρτα. Επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί». Και στη συνέχεια διαβεβαίωνε ότι «έχει καεί αυτό που ονομάζουμε ‘πούσι’. Το βλέπετε κι εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισμένα». Από τη μία μας έλεγε ότι δεν υπήρχε καύσιμη ύλη και από την άλλη ότι υπήρχε «πούσι». Να υποθέσουμε ότι αυτό το τελευταίο δεν είναι καύσιμη ύλη. Δηλαδή είναι άφλεκτο. Περίεργη λογική στ’ αλήθεια…

Την αμέσως επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο οι βουλευτές Γιάννης Ραγκούσης ως τομεάρχης Εσωτερικών, ο Γιάννης Γκιόλας και ο γράφων ως τομεάρχης Πολιτισμού. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι η φωτιά είχε απλωθεί σε όλον τον χώρο και ήταν αρκετά σοβαρή για έναν τόσο μεγάλης σπουδαιότητας χώρο. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Η μαυρισμένη «Πύλη των λεόντων» είναι αναντίστοιχη με τις δηλώσεις της υπουργού.

Έως ότου, στην ιστοσελίδα Newscenter στις 3.8.2021, διαβάζουμε ότι «η επίσημη πλέον πραγματογνωμοσύνη δεν ρίχνει απλά φως στις αιτίες της πυρκαγιάς, αλλά και στην απόδοση ευθυνών της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας». Και στη συνέχεια το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «ένα φθαρμένο καλώδιο που χρησίμευε σε ρευματοκλοπή είναι πολύ πιθανό να προκάλεσε την πυρκαγιά». Το Newscenter μας πληροφορεί ότι οι αποκλειστικές πληροφορίες του προκύπτουν από την έκθεση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα διαβάζουμε ότι «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει πως το 36 σελίδων πόρισμα είναι καταπέλτης. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από παράνομο καλώδιο που ξεκινούσε από την ηλεκτρική εγκατάσταση γειτονικής γεώτρησης και κατέληγε στο εκδοτήριο του τάφου του Αγαμέμνονα, στο περίπτερο των ΕΛ.ΤΑ. και στο άνω κυλικείο».

Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Αν ισχύουν όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς ευλόγως πώς είναι δυνατόν το εκδοτήριο εισιτηρίων ενός τόσο σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου αλλά και το γραφείο των ΕΛ.ΤΑ. και βέβαια ένα κυλικείο να κάνουν υποκλοπή ρεύματος από κάποια παρακείμενη γεννήτρια. Να σημειώσουμε ότι το «αμαρτωλό» καλώδιο ήταν μήκους 170 μέτρων και ότι ο αριθμός των ατόμων που εξετάστηκαν για την υπόθεση ανέρχεται σε περισσότερα των 60. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος, στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου υπήρχαν ξερά χόρτα τα οποία επέτρεψαν την είσοδο της φωτιάς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε η υπουργός ή δεν ήταν σωστά πληροφορημένη από τις υπηρεσίες της, ή ηθελημένα μας έδωσε λάθος πληροφορίες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, βέβαια, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση έφταιγε που, επίσης, δεν ξέρει τα θέματα. Η υπουργός, βέβαια, τα ξέρει πολύ καλά. Γιατί πριν διοριστεί από τον Κ. Μητσοτάκη ως (μη εκλεγμένη) υπουργός, είχε υπηρετήσει ως γενική γραμματέας του υπουργείου πολλές κυβερνήσεις και πολλούς υπουργούς.

Αφού γνωρίζει τα πάντα λοιπόν γύρω από τον πολιτισμό, και ιδιαιτέρως τα αρχαιολογικά θέματα, γιατί άραγε δεν είχε φροντίσει να υπάρχει διαμορφωμένη αντιπυρική ζώνη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο; Γιατί δεν μερίμνησε να υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης; Γιατί δεν εξασφάλισε τη διαρκή παροχή νερού και πυροσβεστικούς κρουνούς σε ένα σημείο που γειτονεύει με χέρσα γη, λόφους και καλλιέργειες απ’ όπου μπορεί σε περίπτωση φωτιάς αυτή να εισβάλει σε έναν τόσο απροστάτευτο χώρο;

Σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή ζήτησα από τη Λ. Μενδώνη τη θέση της για την έκθεση του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής. Μου απάντησε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση επ’ αυτού. Αλήθεια; Άργησε τόσο πολύ η Πυροσβεστική να την ενημερώσει; Αν το δημοσίευμα είναι αναληθές, τότε γιατί δεν ζήτησε την απόσυρσή του; Φαντάζομαι πως μετά την αναφορά μου στο δημοσίευμα θα έχει ζητήσει η ίδια πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Γιατί η λαλίστατη υπουργός σιωπά; Επανήλθαμε στη Βουλή με γραπτή ερώτηση οι τρεις βουλευτές που είχαμε επισκεφτεί τον χώρο μετά την πυρκαγιά. Ελπίζουμε να έχει κάτι να μας πει η υπουργός.  Ή για το καλώδιο, ή για το «πούσι»…

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Πηγή: avgi.gr

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε ο εισαγγελέας

Παπαντωνίου 3

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εθνικής…