Καλό Πάσχα για τώρα κι από αύριο "καλές" μειώσεις συντάξεων

Το ξέρουμε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σας το ανακοινώνουμε, αλλά μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα που σέβεται τον…

Το ξέρουμε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σας το ανακοινώνουμε, αλλά μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα που σέβεται τον εαυτό της δεν είναι κυβέρνηση ή φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης για να σας το κρύψει: Το αναθεωρημένο μνημόνιο φέρνει νέες ανατροπές, επί το δυσμενέστερο φυσικά, στο ασφαλιστικό οι οποίες θα επιφέρουν, μεταξύ άλλων, μειώσεις αποδοχών τόσο στους ήδη συνταξιούχους όσο και στις νέες γενιές συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

Α) μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο, με την καθιέρωση «ατομικών μερίδων ασφάλισης» και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία και

Β) περικοπές στις παροχές Μετοχικών Ταμείων και Φορέων Πρόνοιας.

Πέραν αυτών των μέτρων, που ήδη αποτελούν ψηφισμένους νόμους, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να ανοίξει εκ νέου το Ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται εντός του Φθινοπώρου να πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα στις αρχές τού 2015.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ενοποίηση Ταμείων, με στόχο τη δημιουργία τριών Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι νέοι αυτοί Οργανισμοί θα έχουν την ευθύνη χορήγησης, τόσο της «κύριας», όσο και της «επικουρικής» σύνταξης και του «εφάπαξ» και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από εξήντα κλάδων ασφάλισης.

Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και προβλέπουν την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στον ΟΓΑ οι αγρότες. Την αυτονομία του θα διατηρήσει μόνο το ΝΑΤ.

Στα αντίστοιχα Ταμεία – μισθωτών, επαγγελματιών και αγροτών – θα ενταχθούν και οι αντίστοιχοι Επικουρικοί Φορείς όπως και τα Ταμεία Πρόνοιας. Για την «επικουρική ασφάλιση» και την «πρόνοια» θα δημιουργηθούν χωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό των τριών μεγάλων αυτών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).