Newsroom

Newsroom

Καλλιέργεια αιματηρής φρίκης: Βασανίζουν άλογα για να αυξήσουν τη γονιμότητα γουρουνιών

Φρίκη στη Νότια Αμερική με τις ευλογίες της ΕΕ και της Κομισιόν

horse 594191 1920

Είναι οι φάρμες του αίματος, οι φάρμες της κακοποίησης, όπου βασανίζουν τα άλογα και τους παίρνουν το αίμα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κτηνιατρικά φάρμακα που αυξάνουν τη γονιμότητα των γουρουνιών.

Η Αργεντινή και η Ουρουγουάη είναι οι χώρες που σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση για την προστασία των ζώων Animal Welfare Foundation, ευημερούν οι λεγόμενες φάρμες αίματος σε βάρος της υγείας και της ευζωίας των αλόγων. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας, όπως αναφέρει σε εκτενές του άρθρο το zoon.gr.

Στις φάρμες αίματος, παίρνουν το αίμα χιλιάδων εγκύων φοράδων το οποίο περιέχει την ορμόνη PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin), η οποία χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από φαρμακευτικές εταιρείες για την παρασκευή κτηνιατρικών φαρμάκων τα οποία αυξάνουν τη γονιμότητα κυρίως των γουρουνιών.

Όπως καταγγέλλει, όμως, η Animal Welfare Foundation, παρουσιάζοντας και σχετικά βίντεο, καθώς και μαρτυρίες από κτηνιάτρους και πρώην υπαλλήλους, στις περισσότερες φάρμες αίματος υπάρχει κακομεταχείριση των εγκύων φοράδων κατά η διαδικασία αφαίμαξης. Επίσης, λόγω των μαζικής και επαναλαμβανόμενης αιμοληψίας, τα άλογα γίνονται αναιμικά ή αναπτύσσουν ασθένειες.

To βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

Η έρευνα του Animal Welfare Foundation στις φάρμες αίματος το 2018

Οι έγκυες φοράδες υφίστανται βία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής του αίματός τους ενώ οι τραυματισμένες ή άρρωστες φοράδες δεν λαμβάνουν κτηνιατρική θεραπεία, αλλά αφήνονται στην τύχη τους. Η οργάνωση προστασίας των ζώων υπολογίζει ότι το 30% των φοράδων αφού πρώτα γεννήσουν, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που έχουν αποκτήσει κατά την αφαίμαξη είτε αφήνονται να πεθάνουν στα βοσκοτόπια είτε στέλνονται σε νόμιμα σφαγεία στην Ευρώπη για τις ανάγκες της αγοράς κρέατος αλόγου.

Οι φάρμες αίματος είναι μια επιχείρηση αξίας εκατομμυρίων η οποία υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια γι αυτό και η Animal Welfare Foundation, επέλεξε να πιέσει την ΕΕ προκειμένου να μπουν κανόνες στις εισαγωγές που κάνει από τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%91
Η AWF έχει καταγράψει με κρυφές κάμερες το βασανισμό των αλόγων κατά τη διαδικασία αφαίμαξης (photo youtube)

Η αναφορά έγινε από την Manuela Giacomini, ιταλικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του Animal Welfare Foundation, η οποία ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσει την απαγόρευση της εισαγωγής της ορμόνης PMSG από την Νότια Αμερική μετά τα αποτελέσματα των ερευνών, που αποδεικνύουν την απάνθρωπη μεταχείριση των φοράδων στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή. Η PMSG χρησιμοποιείται για την παρασκευή κτηνιατρικών φαρμάκων με σκοπό την αύξηση της γονιμότητας των εκτρεφομένων ζώων στην ΕΕ, ιδίως των γουρουνιών.

Όπως επεσήμανε, οι φοράδες δεν υπόκεινται σε κτηνιατρικούς ελέγχους και υποφέρουν από προβλήματα υγείας ενώ οι εθνικές αρχές δεν διενεργούν επαρκείς ελέγχους στα αγροκτήματα. Παράλληλα έθετε κι ένα ακόμα σοβαρό υποστηρίζοντας ότι “η χρήση PMSG έχει φρικτές επιπτώσεις στην υγεία και την καλή διαβίωση των ευρωπαϊκών χοιρομητέρων και χοιριδίων και ότι υπάρχουν εναλλακτικά μέσα για να ενισχυθεί η γονιμότητα των χοίρων”.

Να σημειωθεί ότι την απαγόρευση της εισαγωγής της ορμόνης PMSG για την παραγωγή της οποίας εφαρμόζονται σκληρές πρακτικές είχαν ζητήσει 2 εκατομμύρια πολίτες που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα μέσω της πλατφόρμας AVAAZ.

Νίπτει τα χείρας η Κομισιόν

ALOGA 2
Κατά τη διαδικασία της αφαίμαξης οι έγκυες φοράδες υφίστανται κακοποίηση (photo youtube AWF)

Η απάντηση στην αναφορά από την Κομισιόν ασφαλώς και δεν δίνει ελπίδα για λύση του προβλήματος αφού οι αξιωματούχοι απλώς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πιθανή κακομεταχείριση των αλόγων που εκτρέφονται για την παραγωγή ορού αίματος σε ορισμένες χώρες της Νοτίου Αμερικής, ξεκαθαρίζοντας ότι ΕΕ δεν προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές της ορμόνης PMSG.

Η Κομισιόν απάντησε επίσης ότι όσον αφορά στις εισαγωγές στην ΕΕ η εμπορική πολιτική πρέπει να τηρεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) καθώς και ότι η νομοθεσία της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων εφαρμόζεται μόνο στο έδαφός της και δεν υπάρχει νομική βάση για την επιβολή ευρωπαϊκών διατάξεων περί καλής διαβίωσης των ζώων σε τρίτες χώρες ως προϋποθέσεων για την εισαγωγή ζωικών υποπροϊόντων ή παράγωγων προϊόντων.

Πηγή: zoon.gr

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…