Κάλεσμα Βενιζέλου στην ΕΕ να στηρίξει το σχέδιο Ποροσένκο για την Ουκρανία

Την ευρωπαϊκή στήριξη του σχεδίου των 15 σημείων που παρουσίασε στην Ουκρανία ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της…

venny 0

Την ευρωπαϊκή στήριξη του σχεδίου των 15 σημείων που παρουσίασε στην Ουκρανία ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία παραβρέθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου είναι «απόλυτα επαρκές» καθώς εμπεριέχει τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου Ποροσένκο, υπογράμμισε όμως, ότι είναι «παράδοξο» το γεγονός, ότι στα 15 σημεία δεν περιλαμβάνεται αναφορά στην επίλυση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων -και αυτό «λογικά θα πρέπει να είναι το 16ο σημείο» παρατήρησε.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στο ουκρανικό σχέδιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο κ. Ποροσένκο εστίασε την ισορροπία της πρότασής του σε τέσσερις πυλώνες: «Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην εξωτερική πολιτική και την αποκατάσταση των καλών διμερών και, πιο συγκεκριμένα, των διασυνοριακών σχέσεων Ουκρανίας- Ρωσίας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός της εσωτερικής ασφάλειας για όλους τους πολίτες, όλες τις γλωσσικές και εθνοτικές ομάδες και όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις εσωτερικές συνταγματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδίως στην αποκέντρωση σε σχέση με τις ανατολικές περιοχές και την προστασία όλων των μειονοτήτων. Ο τέταρτος πυλώνας, τέλος, είναι ένα κίνητρο αναπτυξιακού και οικονομικού χαρακτήρα, κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανατολικές περιοχές».

Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι πολλά απ’ αυτά τα σημεία αποτελούν «εσωτερικές αποφάσεις των πολιτειακών οργάνων της Ουκρανίας» και άρα, μπορούν να προωθηθούν ούτως ή άλλως, πρόσθεσε ότι «αυτονόητη» είναι επίσης «η καταδίκη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος -για την ευρωπαϊκή πολιτική και για κάθε σύγχρονο κράτος».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η πρόταση Ποροσένκο αποτελεί το σχέδιο Α και ότι υπάρχει σχέδιο Β για την περίπτωση αποτυχίας, κάλεσε τους ομολόγους του να υποστηρίξουν «ευθαρσώς» το σχέδιο Α, για να αποτραπεί «η διολίσθηση σε ένα σχέδιο Β» -«μια εξέλιξη που κανέναν δεν θα βοηθήσει» όπως σημείωσε.

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…