Καλαμάτα: Δωρεάν παραχώρηση στον ρατσισμό

Εντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη κίνηση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να εγκρίνει την αίτηση δωρεάν παραχώρησης χώρου στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών του Δήμου Μεσσηνίας, ο οποίος επικαλείται αυξημένες ανάγκες για «εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών» στην περιοχή.

NewsRoom 12/08/2018 | 17:48

Σε έγγραφο με ημερομηνία 15 Μαΐου 2018, το οποίο παρουσίασε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση και δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του συγκεκριμένου συνδέσμου Εφέδρων, ανθυποσμηναγός Βασίλης Γαζούλης, επικαλείται την ανάγκη εύρεσης χώρου για τη στέγαση του Συνδέσμου και δεν διστάζει να αναφέρει ως αιτιολογία πως «για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συνδέσμου μας, που σήμερα είναι απαραίτητη για εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών, σας γνωρίζουμε ότι κρίναμε κατάλληλη την αίθουσα του ορόφου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της παραλίας που μας προτείνατε».

Πράγματι πριν από έναν μήνα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το συγκεκριμένο αίτημα, παραχωρώντας τον χώρο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου, στις 4 Μαΐου 2018, με εκπροσώπους του Συνδέσμου, κατά την οποία οι τελευταίοι απέσπασαν δέσμευση για την παραχώρηση δημοτικού χώρου.

Ωστόσο, όταν πήρε την απόφαση έγκρισης, το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε στη διάθεσή του -άγνωστο για ποιον λόγο- την επίμαχη αίτηση που επικαλείται τους... «εθνικούς σκοπούς» των εφέδρων.

Παραμένει άγνωστό τι ακριβώς έχουν στον νου τους οι έφεδροι αξιωματικοί για τη χρησιμοποίηση του χώρου σε σχέση με τους μετανάστες και με ποια αρμοδιότητα νομίζουν πως θα παρέμβουν.

Σαφείς αποστάσεις από το ζήτημα και τους εφέδρους πήρε, πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως θα καλέσει άμεσα για εξηγήσεις τον συγκεκριμένο Σύνδεσμο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για λυπηρό γεγονός:

«Το πληροφορήθηκα χθες. Κάθε μέρα, εισάγονται στον δήμο γύρω στα 500 έγγραφα, είναι αδύνατον να έχω γνώση για όλα. Λυπάμαι πάρα πολύ για το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. Στην πόλη μας δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα και, όποτε έχουμε μετανάστες, ο δήμος τούς φιλοξενεί όλους ανεξαιρέτως, τους παρέχει τις καλύτερες συνθήκες ως προς τη στέγαση, τη σίτιση και τη φροντίδα των μικρών παιδιών. Ο Δήμος παρεμβαίνει από τον δημοτικό προϋπολογισμό και καλύπτει τα πάντα ως προς το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας ούτε από καμία ΜΚΟ ούτε από κάποιον άλλον σύνδεσμο. Λυπάμαι πολύ για αυτό, γράφει ο καθένας ότι να ‘ναι».

Ο δήμαρχος μας πληροφορεί πως ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Συνδέσμου Εφέδρων έχει υπάρξει, το 2006, υποψήφιος με τον συνδυασμό του ίδιου του δημάρχου.

Ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια

Μια επίσκεψη στον επίσημο λογαριασμό του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας στο facebook είναι ενδεικτική της ιδεολογικής ταυτότητας αρκετών μελών και υποστηρικτών.

Την ημέρα της τραγωδίας στην ανατολική Αττική, ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος μεταξύ διαφορετικών χρηστών:

- «Οι Τούρκοι καίνε την Ελλάδα»- «Μαζί με τους Αλβανούς και τους μουσουλμάνους φίλους μας»- «Καλή δύναμη και προσοχή παιδιά»- «Αφού πρώτα σκοτώσουμε τον εμπρηστή»- «Λαθρομετανάστες και ανθέλληνες τα έκαψαν».

Δεκάδες είναι οι «τουρκοφαγικές» αναρτήσεις και τα εθνικιστικά σχόλια για τη συμφωνία των Πρεσπών για τη Μακεδονία. Ωστόσο, οι ίδιοι μιλούν για την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας και της πειθαρχίας και ισχυρίζονται πως στην ομάδα τους «δεν έχουν καμία θέση άτομα με πολιτικές, κομματικές ή κερδοσκοπικές επιδιώξεις».

Το υπουργείο Αμυνας κατάργησε την υπηρεσία των εφέδρων οπλιτών και έπαψε να πληρώνει το ενοίκιο του χώρου που στεγαζόταν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας. Οπως έχει διαφανεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, οι Λέσχες εφέδρων αξιωματικών ως θεσμικά αναγνωρισμένες συλλογικότητες ενσωματώνουν συχνά μέλη της Χρυσής Αυγής και του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου, έχουν δράσεις κατά των μεταναστών, εκπαιδεύονται για μάχες κατά των ανταρτών στα βουνά, αλλά και για αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, κινούμενοι σε παράλληλους δρόμους με τις Εθνικιστικές Πολιτοφυλακές ακόμα και σε καιρούς ειρήνης (βλ. , Ιός, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30/3/2008).

Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι ομάδες εφέδρων (όπως και η συγκεκριμένη της Μεσσηνίας) συμμετέχουν ενεργά στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Μακεδονομάχος».

«Οι έφεδροι έτοιμοι να φάνε λαρύγγια», περιέγραφε το 2013 η ακροδεξιά εφημερίδα «Ο Στόχος» τη συγκεκριμένη άσκηση, όπου «φασιστικές λέσχες εφέδρων έστειλαν μήνυμα πολέμου στους μειονοτικούς πληθυσμούς».

Μένει να φανεί αν το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας θα πάρει πίσω την απόφασή του.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.