"Καλά ρε, Αλβανό προπονητή φέρατε;"

Φραστικά περιττώματα, όπως ο τίτλος του άρθρου, διασκορπίζονται στα social media κάτω από κάθε είδηση που αφορά τον επικρατέστερο για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού. Μπέσνικ Χάσι είναι το όνομά του, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία! Το επίδικο είναι η καταγωγή του…

5935ca041dc52417218b47cd

γράφει ο Άγγελος Προβολισιάνος

Μπορεί να έχουν περάσει κομπογιαννίτες κάθε λογής από τον πάγκο των Πειραιωτών, Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικάνοι, όμως το πρεστίζ της καταγωγής τους αποτελούσε μια βολική μεταβλητή αποσιώπησης των αντιδράσεων για το ελλειμματικό βιογραφικό τους. Από τον Σάντσεθ και τον Μπέντο του πρόσφατου παρελθόντος, μέχρι τον Ζίκο και παλαιότερα τους Μπιγκόν και Κάτανετς. Όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έφυγαν κλοτσηδόν, συμπεριλαμβάνοντας στις αποσκευές τους και την παχυλή αποζημίωση για το σπάσιμο του συμβολαίου. Οργανωμένοι ή μη οπαδοί δεν ψέλλισαν λέξη όταν πάτησαν το πόδι τους στο αεροδρόμιο για να υπογράψουν στον Ολυμπιακό. Ίσως, γιατί αυτοί δεν ήταν Αλβανοί, άρα ήξεραν τη δουλειά…

Πάμε και σε αυτόν που δεν την ξέρει. Τον Κοσοβάρο – Αλβανό, Μπέσνικ Χάσι, που στάθηκε η αφορμή για να ανέβει στην επιφάνεια ο εγκεφαλικός βούρκος που ενίοτε λιμνάζει και μέσα στο «Καραϊσκάκης». Ο Χάσι έχει μια αξιοπρεπή προπονητική καριέρα, γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τη θητεία του σε Άντερλεχτ και Λέγκια. Ως προπονητής της βελγικής ομάδας απέκλεισε πέρσι τον Ολυμπιακό στους 32 του Europa League, ενώ φέτος κατάφερε να οδηγήσει τους Πολωνούς στους ομίλους του Champions League. Παρόλα αυτά, κερκοπίθηκοι με στοιχειώδεις γνώσεις χειρισμού της τεχνολογίας, χωρίς να έχουν ρίξει έστω μία πρόχειρη ματιά στο βιογραφικό του αλβανού προπονητή, διοχετεύουν το ρατσιστικό τους οχετό σε δημόσια θέα.

Ιδού ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα:





Εκατοντάδες σχόλια κάτω από τις ειδήσεις για την επικείμενη ανάληψη καθηκόντων του Χάσι έχουν ανάλογο χαρακτήρα, αφού οι φυλετικές διακρίσεις μοιάζουν ισχυρότερες από τις περγαμηνές ενός Αλβανού. Το πιο τραγελαφικό δε πως πρόκειται για ένα έθνος με γεωγραφική εγγύτητα με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας με αλβανική καταγωγή να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, όντας πλήρως αφομοιωμένοι από την ελληνική κοινωνία.  

Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών είναι Ολυμπιακοί, όπως ο παρακάτω:


Οι δύσοσμες δημοσιευμένες σκέψεις φέρνουν στο νου τους συνειρμούς που έχουν γίνει από λίγους θαρραλέους συναδέλφους για τα ακροδεξιά στοιχεία που βρίσκουν ζωτικό χώρο στις κερκίδες του φαληρικού γηπέδου.Το δόγμα No Politica που έχει εδραιωθεί στη Θύρα 7 εδώ και χρόνια, με ημερομηνία ορόσημο τη δολοφονία του αντιφασίστα και Ολυμπιακού, Παύλου Φύσσα, έχει επιτρέψει την είσοδο στο «Καραϊσκάκης» σε μισαλλόδοξα μυαλά, όπως το παραπάνω που -ευτυχώς- μετά από 12 χρόνια δεν θα πάρει διαρκείας. Κανένας δεν ζητά από τους επικεφαλής των συνδέσμων να μοιράσουν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων στα μέλη, κάτι που άλλωστε θυμίζει σκοτεινές εποχές, ούτε να συνυπογράψουν μία κοινά αποδεκτή δήλωση πολιτικής προτίμησης και κατεύθυνσης. Πάρα ταύτα, πρέπει να γίνει σαφές ότι σοβινιστές που φαντασιώνονται πως αποκτούν προστιθέμενη αξία μισώντας και υβρίζοντας κάθε τι ξένο και μη πολιτισμικά οικείο προς αυτούς, δεν έχουν θέση και δεν χωρούν στο Φάληρο.

Η Θύρα 7 και οι κατά τόπους σύνδεσμοι της είναι αυτούσιες οντότητες με τη δική τους ιεραρχία και οφείλουν να βρουν τον τρόπο να απομονώσουν φωνές που δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες που πρεσβεύει ένας σύλλογος από μία προσφυγική και εργατική περιοχή, όπως ο Ολυμπιακός. Ποιος φίλαθλος ή οπαδός των Πειραιωτών μπορεί να αισθανθεί υπερήφανος όταν ακούει τον διπλανό του στο γήπεδο να λέει: «Καλά ρε, Αλβανό προπονητή φέρατε;». Τέτοιες απορίες μόνο ντροπή θα προκαλούσαν σ’ εκείνον που εκτελέστηκε φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα για να βλέπει τα χρώματα της ομάδας του πριν τη χαριστική βολή. Τον Νίκο Γόδα.

ΥΓ. «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή», ήταν η τελευταία του επιθυμία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…