Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε όλη τη χώρα - Έπεσαν δρόμοι, έκλεισαν σχολεία και τα έκτακτα δελτία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται.

katolisthisi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά τόπους είναι ισχυρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, μεγάλες ποσότητες, λάσπης, μπαζών και κομμένων ξύλων παρασύρθηκαν μέσα στο χωριό με αποτέλεσμα να θάψουν αυτοκίνητα και παλιά σπίτια, ενώ παρέσυραν και ζώα που βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, δυστυχώς νεκρά.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία του Δήμου, με σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά προσπαθούν να επαναφέρουν την ομαλότητα στο Νύφι, όπου ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ανθρώπου.

Αττική
Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε νωρίτερα σε πολλές περιοχές της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Ηλιούπολη,Βουλιαγμένη, Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Γέρακα, Βύρωνα, Αγία Παρασκευή αλλα και στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο διήρκεσε για λίγα λεπτά, ενώ το χαλάζι που έπεφτε ήταν πυκνό αλλά και πολύ μεγάλο σε μέγεθος.

Ο φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media από χρήστες από διάφορες περιοχές δείχνουν το μέγεθος του χαλαζιού.

Γιάννενα 

Αρκετά προβλήματα έχουν προκληθεί σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων από τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται. Το σοβαρότερο ανέκυψε στο Κάτω Ζάλογγο, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση του δρόμου εντός του οικισμού.Στο σημείο που έγινε η κατολίσθηση έπεσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ηλικιωμένος κάτοικος. Ο 80χρονος είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις οκτώ το πρωί από το σπίτι του με κατεύθυνση το κέντρο του χωριού. Κατέληξε όμως στο κενό που προκάλεσε η κατολίσθηση. Ευτυχώς για τον ίδιο, σύμφωνα με το epirus-post, δεν τραυματίστηκε και κατάφερε να βγει σώος με την βοήθεια των συγχωριανών του.

Τεράστιες καταστροφές στην Ηλεία 

Το μπουρίνι πέρασε το μεσημέρι από τον Πύργο και την γύρω περιοχή και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Από την ξαφνική νεροποντή προκλήθηκαν ζημιές και πτώσεις αντικειμένων και δέντρων. Μάλιστα, σε κάποια σημεία έπεσε και το ρεύμα. 

 Αυτοκίνητα και ζώα θάφτηκαν στη λάσπη στην Κεφαλονιά 

Εκτεταμένα προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τα Ιόνια Νησιά από χθες το βράδυ. Στην Κεφαλονιά, τόνοι λάσπης προξένησαν καταστροφές στο χωριό Νύφι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, μεγάλες ποσότητες λάσπης, μπαζών και κομμένων ξύλων παρασύρθηκαν στο χωριό, με αποτέλεσμα να θάψουν αυτοκίνητα και παλιά σπίτια, ενώ παρέσυραν και ζώα που βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, δυστυχώς νεκρά.

Αυτήν τη στιγμή συνεργεία του δήμου, με σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά προσπαθούν να επαναφέρουν την ομαλότητα στο Νύφι, όπου, ευτυχώς, δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ανθρώπου. Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, έδωσε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στον νομό.

 Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν κάποια προβλήματα από την κακοκαιρία στο Νύφι, ενώ ήδη μηχανήματα βρίσκονται στον δρόμο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Με γνώμονα την προστασία των παιδιών μας, ενημερώνουμε ότι όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σήμερα 4 Οκτωβρίου 2019, στις Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων».

Στερεά Ελλάδα: Πλημμύρισαν σπίτια, επενέβη η Πυροσβεστική

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα από το πρωί της Παρασκευής στην Ανατολική Στερεά, με χαλάζι σε περιοχές της Φωκίδας και πολύ έντονες καταιγίδες, σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια, ενώ στην Ευρυτανία, είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους.

Στη Φθιώτιδα, ήταν πολύ έντονες οι καταιγίδες σε όλο το νομό, με τους ουρανούς να «ανοίγουν» στο Δήμο Καμένων Βούρλων και Στυλίδας. Μάλιστα στην Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου η Πυροσβεστική δέχτηκε τρεις κλήσεις προκειμένου να απομακρύνει τα νερά που πλημμύρισαν τρεις κατοικίες!

Επίσης στο δρόμο Ρεγγινίου προς Καλλίδρομο, έφυγαν πέτρες στο οδόστρωμα με μηχάνημα του Δήμου να επεμβαίνει για την απομάκρυνσή τους. Προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους της Άγναντης σημειώθηκαν επίσης εξαιτίας της νεροποντής.

Στην ανατολική Φθιώτιδα, είχαμε και την εκδήλωση πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα σε εξωτερικό πίνακα οικίας στον Αχινό. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν είχαμε κάποια μεγαλύτερη ζημιά.

Γενικότερα, συνεργεία των Δήμων σε όλο το νομό που είχαν τεθεί σε επιφυλακή λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας, επενέβησαν για βουλωμένα φρεάτια, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν άλλα προβλήματα.

Στην ορεινή Παρνασσίδα σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και μέσα στην Αμφίκλεια ο υδράργυρος ήταν μόλις στους 13ο όλο το πρωί. Ανάλογα φαινόμενα με δυνατή βροχή και καταιγίδες σημειώθηκαν σε περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην Ευρυτανία είχαμε επίσης έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα η Πυροσβεστική επενέβη και για πτώση δέντρου πριν τη σήραγγα «Παύλος Μπακογιάννης» προκειμένου να το απομακρύνει από το οδόστρωμα.

Χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες στα Τρίκαλα
Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου, των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, από ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα σήμερα. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

 Μπαράζ κεραυνών

Σχεδόν 27.000 κεραυνοί καταγράφηκαν σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ».

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το βροχόπτωσης δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr , τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά.

Τέλος εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου τις μεσημεριανές ώρες, κάτι που είχαμε τονίσει και στις προγνώσεις μας. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία παρουσίασε σημαντική πτώση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι νοτιάδες διατήρησαν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ιδιαίτερα μάλιστα στη Βόρεια Κρήτη οι νότιοι άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες εκτοξεύοντας τη μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά στους 37,6 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στα δρομολόγια του προαστιακού 

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης που δημιουργήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Προαστιακό, στο ύψος της Λεύκας στον Πειραιά, από την πτώση δέντρου λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στην Αττική.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, η κυκλοφορία των συρμών στον Προαστιακό ομαλοποιείται.

 

Κακοκαιρία και το Σάββατο-Βροχές και καταιγίδες
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα σχετικά βελτιωμένος καιρός, με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Οι άνεμοι στα βορεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στην υπόλοιπη χώρα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Από αργά το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Σαρωνικό έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

 
 

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…