Newsroom

Newsroom

Κακοκαιρία «Genesis»- Τα πρώτα μηνύματα από το 112

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis» καθώς ήδη «χτυπά» πολλές περιοχές της χώρας, με βροχές, έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

tasos mansour hGPdpyMV 8 unsplash 1

Το κύμα κακοκαιρίας άφησε το αποτύπωμά του σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Ξάνθη, όπου σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται φαινόμενα μεγαλύτερης έντασης. Στις 18.00 εστάλη μήνυμα από το 112 για Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου, ενώ λίγο αργότερα για τη Θεσσαλονίκη. 

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της Λάρισας τις τελευταίες ώρες, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικοί χείμαρροι. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε Πλατύκαμπο και Χάλκη.

Ξανά στο επίκεντρο η πολύπαθη Εύβοια

Νωρίτερα, έντονη βροχόπτωση ξέσπασε στην Εύβοια, κυρίως στο κεντρικό τμήμα του νησιού, με τα Ψαχνά αλλά και τη Χαλκίδα να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα οι αστραπές και οι κεραυνοί, σε συνδυασμό με την ισχυρή καταιγίδα, αναστάτωσαν την περιοχή.

 

Μάλιστα, ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, προχώρησε σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στον Δήμο μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή απ’ όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι άστατος και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες».

 

Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η «Genesis»

Σε νεότερη ενημέρωσή της, η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και υπενθυμίζει τις περιοχές που θα συνεχίζει να επηρεάζει η κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους ισχυρούς ανέμους.

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη, από την ΕΜΥ θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους ισχυρούς ανέμους.

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει την Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουνίου τις περιοχές: Κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου  θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…