Κακοκαιρία «Daniel»: Ώρες αγωνίας στη Λάρισα

Μέχρι και σήμερα το πρωί, η κατάσταση στη Λάρισα παραμένει εφιαλτική μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

πηνειος 1

Ώρες αγωνίας και για τη Λάρισα καθώς η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται κατά πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να πλημμυρίσει ο Πηνειός, την στιγμή που
τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε αρκετές συνοικίες της πόλης και με μήνυμα από το 112 ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση περιοχών Γιάννουλη, Άγιο Θωμάς και Ιπποκράτης.

Ο Άγιος Θωμάς, συνοικία της Λάρισας, όπως είπε αναφέρει η ΕΡΤ, είναι μία από τις πρώτες περιοχές που πλημμύρισαν και το νερό φτάνει και τα τρία μέτρα σε κάποια σημεία. Δεκάδες τετράγωνα έχουν πλημμυρίσει ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας Πυροσβεστική και εθελοντές απεγκλώβισαν από το σημείο πολίτες καθώς και αυτοί που ήταν στον πρώτο όροφο άρχισαν να φοβούνται. Φαίνεται ότι η στάθμη του νερού έχει σταθεροποιηθεί αυτή τη στιγμή, ωστόσο είναι ακόμα πολύ το νερό.

 

Εκτός από τη συνοικία του Αγίου Θωμά υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες έχουν πλημμυρίσει όπως οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης ενώ υπάρχει ανησυχία για τη συνοικία του Ιπποκράτη καθώς υπάρχει ανάχωμα που χθες εμφάνισε ρωγμές και το οποίο προς το παρόν φαίνεται ότι αντέχει.

Στο χωριό Γιάννουλη δεν υπάρχει ρεύμα και το νερό μέχρι χθες το βράδυ ήταν στα χωράφια. Το νερό έχει αρχίσει να ανεβαίνει στο χωριό Φαλάνη το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί. Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα εκεί που εκβάλλει ο Πηνειός, στο δέλτα του Πηνειού, καθώς φαίνεται ότι έσπασε σε αυτό το σημείο το ποτάμι.

Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος της Λάρισας λόγω των νερών

«Κομμένη» στα δύο η χώρα αφού τα πλημμυρικά επεισόδια που παρατηρούνται στη Θεσσαλία και δη στη Λάρισα, ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Αναστολή λεωφορειακών συνδέσεων Αθήνας-Θεσσαλονίκης, Λάρισας-Λιτόχωρου

Με απόφαση των αρμόδιων αρχών, διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού. Για τον λόγο αυτό, αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γραμμή Λάρισα-Λιτόχωρο.

Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, η εταιρεία η Hellenic Train με νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων.

Δορυφορικά δεδομένατου αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού (Εικόνα 1). Στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη (Εικόνα 2).

Οι χάρτες με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίαςπου έχουν πλημμυρίσει.

floods trikala landsat8 080923

Η οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

floods larisa landsat8 080923