Κακόγουστο θέαμα, στημένη παράσταση

"Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε" είναι η γραμμή των βουλευτών της ΝΔ που υποδύονται τους ανεξάρτητους εισαγγελείς στην προανακριτική για την υπόθεση Καλογρίτσα - Παππά...

5311052

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Αυτή είναι η γραμμή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που υποδύονται τους ανεξάρτητους εισαγγελείς στην προανακριτική για την υπόθεση Χρ. Καλογρίτσα – Νίκου Παππά.

Η κυβέρνηση έστησε μια προανακριτική καλλιεργώντας προσδοκίες στο κοινό της και στους προστάτες της ότι θα βγάλει μεγάλα πράγματα που θα τελειώσουν πολιτικά τον πρώην υπουργό, θα βάλουν στο κάδρο τον αρχηγό του (αυτός είναι ο βασικός στόχος τους), ότι θα προκαλέσει τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, και την κλείνει άρον άρον για να μη συνεχιστεί ο εκφυλισμός. Οι βουλευτές-εκτελεστές εντολών βρέθηκαν αρκετές φορές σε δύσκολη θέση. Η εξέλιξη δεν ήταν αυτή που περίμεναν. Προσπάθησαν όσο μπορούσαν και όσο τους έπαιρνε, αλλά το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των επιθυμιών τους.

Ο άνθρωπος στον οποίο στηρίχτηκαν για να ανοίξουν τον κύκλο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής δεν προσκόμισε στοιχεία, σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε ζωηρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την οργή τους για την αντιφατική συμπεριφορά του και του ζήτησαν επιτακτικά να αφήσει τα παιχνίδια, οι μάρτυρες που παρουσιάστηκαν είπαν τα αντίθετα απ’ αυτά που προσδοκούσαν οι σχεδιαστές της δίωξης, οι οποίοι αρνήθηκαν να καλέσουν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη διαλεύκανση αυτής της περίεργης ιστορίας, απέρριψαν μετά βδελυγμίας όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν βρόμικα μέσα για να σώσουν την κατάσταση και να προστατεύσουν το κύρος των καθοδηγητών τους: πείραξαν τα πρακτικά, διοχέτευαν στα μέσα ενημέρωσης πλευρές της ανάκρισης που ήταν σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα και έφτασαν στο σημείο να εκθέσουν τους συμμάχους τους (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) χρεώνοντάς τους απόψεις που δεν είχαν διατυπώσει και αποφάσεις που δεν είχαν πάρει, αναγκάζοντας τους να αντιδράσουν και να διαψεύσουν.

Και ξεκίνησαν να συντάσσουν το πόρισμα. Η αλήθεια είναι ότι το πόρισμα, που δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι παραπεμπτικό, ήταν έτοιμο πριν αρχίσει η διαδικασία. Αυτό είχαν αποφασίσει από την αρχή, αυτό θα κάνουν. Την εισήγηση της πλειοψηφίας της προανακριτικής θα τη χειροκροτήσουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ στην Ολομέλεια.

Αλίμονο, εδώ χειροκροτούν τον πρωθυπουργό και στις περιπτώσεις που αλλάζει γνώμη μέσα λίγες ώρες, δηλαδή μεταξύ πρωτολογίας και δευτερολογίας. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι… ανιδιοτελείς εισαγγελείς δεν προκύπτει ζημιά για το Δημόσιο, δεν έχει αποδειχτεί χρηματισμός για τον πρώην υπουργό, δεν προκύπτει διαρροή χρημάτων στο κόμμα ή αλλού, έχουμε δηλαδή ένα «σκάνδαλο» χωρίς λεφτά.

Πρωτότυπο; Σίγουρα. Δεν έχει καμιά σημασία. Ας βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά το δικαστικό συμβούλιο όπου θα έρθει η υπόθεση μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Ολομέλεια. Αυτό θα κρίνει αν πρέπει να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο ή να αρχειοθετηθεί.

Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε στη μία ή την άλλη εκδοχή. Μέχρι τότε στη δημόσια σκηνή θα κυριαρχεί, με τη βοήθεια των δεξιών μέσων ενημέρωσης, η άποψη πως ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος, ο αρχηγός του τουλάχιστον ύποπτος και ο ΣΥΡΙΖΑ απολογούμενος. Μπορεί όμως να έχουμε πολιτικό σκάνδαλο με την έννοια ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να χειραγωγήσει την περιοχή της ενημέρωσης. Από το αποτέλεσμα και από την κατάσταση που επικρατούσε τότε και επικρατεί σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά ούτε αυτό έχει σημασία.

ΥΓ. Η απόφαση του ΜέΡΑ25 να μη συμμετέχει σε τέτοιου τύπου κακόγουστες παραστάσεις είναι απολύτως σωστή. Τις υποθέσεις όπου εμπλέκονται πολιτικοί πρέπει να αναλαμβάνει αμέσως η επίσημη Δικαιοσύνη και όχι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, λειτουργούν με βάση τη λογική «ελέγχω τη Βουλή και θα κάνω ό,τι γουστάρω».

Ανάγωγα

Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, δόσεις για τους υπερχρεωμένους (αδιάφορο που θα πληρώνουν για τριάντα χρόνια), εξαγγελία έργων (ασχέτως αν έχει προηγηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση), εγκαίνια για δεύτερη φορά μπας και τσιμπήσουν οι ιθαγενείς, λεφτά κάτω από το τραπέζι σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες που είναι φίλοι και χρηματοδότες του κόμματος, μαζικές προσλήψεις, άρον άρον κλείσιμο της προανακριτικής. Βαίνομεν προς εκλογάς;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…