Καισαριανή: Ιστορικός περίπατος για τα Δεκεμβριανά

Γνωστές και άγνωστες πτυχές των ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με την Καισαριανή στη διάρκεια των Δεκεμβριανών θα αναδείξει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης στον ιστορικό περίπατο με θέμα «Η πτώση της Καισαριανής, 29 Δεκεμβρίου 1944» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου στις 10:30 το πρωί, με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία της Καισαριανής, μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

menelaos

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο γίνεται αναφορά στις τρεις σημαντικές μάχες που έγιναν στην Καισαριανή κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους αντιμετώπισαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ τα τμήματα της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας (γνωστής ως Ταξιαρχίας Ρίμινι) και τις βρετανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Καισαριανή στις 29 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, αναδεικνύονται άγνωστες πλευρές των μαχών, όπως ο σφοδρότατος βομβαρδισμός της Καισαριανής από τα βρετανικά στρατεύματα και οι σημαντικές απώλειες που προκλήθηκαν στον άμαχο πληθυσμό.

Δεδομένου ότι η Καισαριανή ήταν μια αμιγώς προσφυγική συνοικία, η διαδρομή του περιπάτου έχει σχεδιαστεί ώστε οι συμμετέχοντες να δουν τα τελευταία προσφυγικά σπίτια που υπάρχουν σήμερα στην πόλη, αλλά και το σημείο όπου ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) μίλησε για πρώτη φορά δημόσια ως προς την ανάγκη δημιουργίας ένοπλου αντάρτικου.

Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο μνημείο και τον χώρο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ειδικά για τους συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο μετά την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.

Στην αφετηρία εξετάζονται οι πολιτικές εξελίξεις που προηγήθηκαν και οδήγησαν στα Δεκεμβριανά. Η πρώτη στάση, στο ρέμα της Καισαριανής, αφορά τη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών, που έγινε στις 7 Δεκεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Παπάγου και Καισαριανής.

Στις προσφυγικές πολυκατοικίες, που φέρουν μέχρι και σήμερα τα σημάδια της μάχης, γίνεται αναφορά στην έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης εκκαθάρισης των ανατολικών συνοικιών από τους Βρετανούς το πρωινό της 29ης Δεκεμβρίου. Έξω από την εκκλησία της κεντρικής πλατείας, εξετάζονται όσα διαδραματίστηκαν στις 18 Δεκεμβρίου, με την αιφνιδιαστική είσοδο αρμάτων μάχης της Ορεινής Ταξιαρχίας στην κεντρική λεωφόρο της Καισαριανής. Τέλος, στο Σκοπευτήριο, κλείνει ο περίπατος με το τέλος της επίθεσης της 29ης Δεκεμβρίου, που οδήγησε στην ήττα και την αποχώρηση του ΕΛΑΣ από τις ανατολικές συνοικίες.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να κλείσουν θέσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.athenshistorywalks.com/store/17april2022 , ενώ σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οδηγίες εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/kaisariani

Όσοι ενδιαφέρονται να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μελλοντικούς περιπάτους μπορούν να εγγραφούν στο mailing list: https://www.athenshistorywalks.com/

Καταγγελία σοκ για Δήμο της Αττικής: «Κατεστραμμένοι αγωγοί ύδρευσης από αμίαντο» – Υλικό που συνδέεται με καρκίνο (Εικόνες)

441621566 847631380712700 1262873266212739108 n

Καταγγελία σοκ για Δήμο της Αττικής: «Κατεστραμμένοι αγωγοί ύδρευσης από αμίαντο» – Υλικό που συνδέεται με καρκίνο (Εικόνες)

Αν προϊόντα που περιέχουν αμίαντο διαταραχθούν, είναι δυνατή η εισπνοή μικρών ινών, πράγμα που οδηγεί…

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

ευρωεκλογές 2

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

Η αλήθεια είναι πως αν ο αριθμός 2 κυριαρχήσει στα εκλογικά αποτελέσματα, θα προκαλέσει πολιτικές…

Ηράκλειο: Άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της καταγγέλλει 30χρονη – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

kopela

Ηράκλειο: Άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της καταγγέλλει 30χρονη – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατήγγειλε πως έπεσε από τον σύντροφό της μια 30χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο…