Καίριο πλήγμα σε σπείρες τοκογλύφων και εμπόρων ναρκωτικών στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε χθες ευρείας κλίμακας διακλαδική αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και…

09072014krhth2

Ολοκληρώθηκε χθες ευρείας κλίμακας διακλαδική αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και αποδόμηση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δρούσαν συστηματικά, κατά το τελευταίο εξάμηνο περίπου, με κύριο αντικείμενο την παράνομη διακίνηση, προμήθεια, εμπορία ναρκωτικών ουσιών και την παροχή δανείων με παράνομο και υπερβολικό τοκισμό ή ενεχυροδανεισμό προς οικονομικά αδύναμα ή υπερχρεωμένα άτομα.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά 7 Έλληνες, ηλικίας από 21 έως 29 ετών και 3 Αλβανοί, οι οποίοι είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και συνεργοί τους. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει ακόμα 117 άτομα, οι οποίοι συνεργάζονταν ή και παρείχαν συνδρομή στις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Οι παραπάνω εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης, της τοκογλυφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Στην αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης – λόγω του αντικειμένου – αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Κατά την εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά, ως μέλη, οι παραπάνω συλληφθέντες.

Οι οργανώσεις, όπως εξακριβώθηκε, διέθεταν επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική – κατά περίπτωση – σύνθεση. Ειδικότερα, για την εμπλοκή τους στην πρώτη οργάνωση συνελήφθησαν 5 Έλληνες, ηλικίας 23, 29, 21, 23 και 26 ετών. Πρόκειται για 23χρονο, με αρχηγικό – ηγετικό ρόλο, τον 29χρονο με τον 21χρονο με βασικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ οι άλλοι δύο (23 και 26 ετών) ήταν συνεργοί τους.

Σκοπός τους ήταν να εντοπίζουν οικονομικά υπερχρεωμένα άτομα και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για άμεση εύρεση χρημάτων, παρείχαν «δάνεια» επιβάλλοντας πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία έφταναν στο 50% επί του αρχικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, ο 23χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης εκβίαζε του παθόντες με απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους, ενώ ταυτόχρονα προέβαινε στην αγορά οχημάτων κ.ά., προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονταν από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι, στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το ποσό των 13.200 ευρώ, παρέχοντας δάνεια που έφθαναν και τις 3.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δεχόντουσαν, ως ενέχυρο, αντικείμενα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κτήματα κ.λπ.) των παθόντων.

Επιπλέον, παράλληλα με την τοκογλυφία, μέλη της οργάνωσης, πάντα υπό την καθοδήγηση του 23χρονου, δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), τις οποίες διέθεταν σε χρήστες, στην πόλη του Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, του οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης έναντι του χρηματικού ποσού των 50 ευρώ για 0,5 γραμμάρια και των 80 ευρώ για το 1 γραμμάριο. Για τη συμμετοχή τους ως μέλη στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν 4 άτομα (δύο Έλληνες ηλικίας 28 και 26 ετών και δύο Αλβανοί ηλικίας 37 και 26 ετών), ενώ συνελήφθη ως συνεργός τους ακόμη ένας υπήκοος Αλβανίας 24 ετών.

Από τους παραπάνω συλληφθέντες, ο 28χρονος κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση και καθοδηγούσε τον 26χρονο (βασικό μέλος) και τους τρεις αλλοδαπούς στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), σε χρήστες στην πόλη του Ηρακλείου. Είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ενώ όπως προέκυψε το διάστημα του τελευταίου μήνα περίπου, είχαν προβεί στην πώληση τουλάχιστον 130 γραμμαρίων κοκαΐνης, καθώς και 2 κιλά και 100 γραμμάρια κάνναβης.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και καταστήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, επιταγές, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, μαχαίρια, σιδερογροθιές κλπ.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…

Πόλεμος στη Γάζα: Αποσύρεται από τις συζητήσεις η Χαμάς μετά την αιματοχυσία στο Αλ Μαουάσι

rafa gaza

Πόλεμος στη Γάζα: Αποσύρεται από τις συζητήσεις η Χαμάς μετά την αιματοχυσία στο Αλ Μαουάσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ το οποίο, όπως…

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος της Hellenic train: Τέλος τα δρομολόγια του προαστιακού της Πάτρας

trainose 0

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος της Hellenic train: Τέλος τα δρομολόγια του προαστιακού της Πάτρας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ προκλήθηκε στρέβλωση των γραμμών λόγω υψηλών θερμοκρασιών (φαινόμενο συνηθισμένο σε υψηλές…