«Καίνε» τον Φουρθιώτη οι μαρτυρίες των αστυνομικών φρουρών -Τους είχε κάνει «παιδιά» για τα θελήματα

Οι αστυνομικοί που τον φρουρούσαν είχαν καταγγείλει στους ανωτέρους τους την απαράδεκτη συμπεριφορά του τηλεπαρουσιαστή. 

NewsRoom 29/04/2021 | 21:59

Περιστατικά που «πλήττουν το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολής της» καταγγέλλουν αστυνομικοί που είχαν διατεθεί στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία κατά του παρουσιαστή και δύο συγκατηγορούμενων αναφορικά με τις σκηνοθετημένες επιθέσεις σε βάρος του.

Να θυμίσουμε ότι στις 24 Μαρτίου, η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα «περί φύλαξης δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Μία εβδομάδα αργότερα, βέβαια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωνε την απόσυρση αστυνομικών από τη φύλαξη του Μ. Φουρθιώτη, ενώ στη συνέχεια δικαιολόγησε και τη φύλαξή του. Όμως μετά την επίσημη καταγγελία του δημοσιογράφου-εκδότη-του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, σύμφωνα με τις οποίες ο τηλεπαρουσιαστής εμπλέκεται σε "συμβόλαιο θανάτου" εναντίον του, ενώ σκηνοθέτησε τις επιθέσεις στο δικό του σπίτι στις 16 Απριλίου, ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εκθέτουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη  και  «πλήττουν» το κύρος της ελληνικής αστυνομίας.  Μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενώ έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην αστυνομία, για την σύλληψη Φουρθιώτη την ίδια στιγμή ''μαχαιριά'' αποτέλεσε το γεγονός ότι   ο παρουσιαστής εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα. 

 

Όπως προκύπτει από αστυνομικές πηγές, ο Μένιος Φουρθιώτης διέθετε αστυνομική συνοδεία από τις 25 Μαΐου του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής αστυνομίας με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021 (με την ένδειξη απόρρητο) βάση αναφορών από αστυνομικούς που υπήρχαν στην συνοδεία του "υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολής τους". Μάλιστα οι ίδιοι οι αστυνομικοί  προχώρησαν σε τουλάχιστον 10 καταγγελίες καθώς όπως αναφέρουν ο Μ. Φουρθιώτης τους ζητούσε μεταξύ άλλων να επέμβουν σε διαπληκτισμούς που είχε με πολίτες ή να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν.

Όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί επισημαίνουν ο κατηγορούμενος ζητούσε από τη φρουρά του να ενεργήσει σε περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονταν στα καθήκοντα τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους αστυνομικούς να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη φύλαξή του.

Σημειώνεται ότι ο παρουσιαστής είχε υποβάλει δύο αναφορές σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα των αστυνομικών συνοδών του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ΕΔΕ σε βάρος τους.

Ο Μ. Φουρθιώτης ισχυριζόταν ότι αστυνομικοί της συνοδείας είχαν ζήτησαν χρήματα από αυτόν, καθώς και ότι κινούνταν με έξοδα και όχημα που ο ίδιος τους είχε παραχωρήσει.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αναφέρει:

-Στις 08/09/2020 διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού λοιπών παρευρισκομένων ατόμων


-Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του


-Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται


-Στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδα του στο κανάλι


-Στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά.


-Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για την συνοδευτική ασφάλεια, προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται, ενώ μαζί του επιβιβάστηκαν δύο ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών, προφασιζόμενος ότι ο αστυνομικός είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση, χωρίς να έχει ενημερώσει τον παρουσιαστή. Μάλιστα, ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη, ήταν ανένδοτος.


-Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.


-Στις 17/03/2021 ζητάει να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας.
-Στις 24/03/2021 απαιτεί από ένα εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».


-Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.