Κάηκε το 16% των δασών στην Αττική: Ο απολογισμός του Αστεροσκοπείου διαψεύδει Μητσοτάκη

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε τον τελικό απολογισμό των πυρκαγιών διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό που δήλωνε ότι «δεν βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή με μια μαζική απώλεια δασικού πλούτου»

Το 16% των δασών της ηπειρωτικής Αττικής κάηκαν κατά τις πυρκαγιές σε Σχίνο, Βαρυμπόμπη, Κερατέα και Βίλια, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 240.000 στρέμματα εκ των οποίων 186.000 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις, ποσοστό που αναλογεί στο 16% περίπου των συνολικών δασικών εκτάσεων του νομού.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται με πράσινες αποχρώσεις οι δασικές περιοχές του νομού ενώ οι κόκκινες καμπύλες περικλείουν τις περιοχές που κάηκαν στις 4 μεγάλες πυρκαγιές.

Τα όσα αναφέρει στην έρευνά του το Εθνικό Αστεροσκοπείο προκαλούν σοκ, αφού επιβεβαιώνονται τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι φετινές ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, την οποία παραχώρησε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής υποστηρίζοντας αφενός ότι δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια αξία, αλλά και ότι το ποσοστό που κάηκε ήταν σχετικό, αφού τα τελευταία 30 χρόνια έχει αυξηθεί η κάλυψη σε δάση.

«Θέλω επίσης να θυμίσω ότι τα τελευταία 30 χρόνια η κάλυψη σε δάση στη χώρα μας έχει αυξηθεί, δεν έχει μειωθεί, σε μεγάλο βαθμό διότι εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος και πολλοί αγροί κατέληξαν να γίνουν δάση. Δεν βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή με μια μαζική απώλεια δασικού πλούτου.  Έχουμε όμως πολύ στοχευμένα και συγκεκριμένα προβλήματα. Και δεν έχουν και όλα τα δάση την ίδια οικολογική σημασία», είχε δηλώσει συγκεκριμένα.

 

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, διεμήνυσε ότι οι εμπλεκόμενοι στις καταγγελίες Χρ. Σπίρτζη…

Διάγγελμα Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία μετά τις προσαρτήσεις: «Η νίκη θα είναι δική μας!»

Διάγγελμα Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία μετά τις προσαρτήσεις: «Η νίκη θα είναι δική μας!»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πετύχει «νίκη» στον πόλεμο…