Καίγεται και το δάσος της Δαδιάς – Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νέο μήνυμα από το 112

Υπενθυμίζεται πως μεγάλη πυρκαγιά είχε κατακάψει πέρυσι το δάσος της Δαδιάς, μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα.

foties

Την ώρα που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, νέο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στον Έβρο, στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς ΑΠΕ, πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και το πυκνό δάσος την καθιστούν πολύ επικίνδυνη, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι άμεση και με δυνάμεις που αναζητούνται από άλλα σημεία για να ελεγχθεί κάπως η κατάσταση πριν ξεφύγει. Η Γκίμπρενα είναι στον στενό πυρήνα του δάσους Δαδιάς με τα σπάνια αρπακτικά πουλιά.

Υπενθυμίζεται πως μεγάλη πυρκαγιά είχε κατακάψει πέρυσι το δάσος της Δαδιάς, μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα.

«Χιονίζει» στάχτη στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και λίγο μετά τις 14:30 εστάλη νέο μήνυμα από το 112, προκειμένου να εκκενωθεί ξανά το χωριό Άβαντας. 

«Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντα απομακρυνθείτε προς την Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Σημείο συνάντησης πολιτών στην πλατεία Άβαντα», ανέφερε το μήνυμα του 112.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης σκληρή», τόνισε νωρίτερα ο κ. Πετροβιτς για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη. «Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ, Δημήτρη Πανταζή οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη εκτιμώνται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Την ίδια ώρα μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Ο ίδιος εξήγησε πως στις περιοχές απ’ τις οποίες πέρασε η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, δηλαδή Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Ο Δημήτρης Πανταζής χαρακτήρισε τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη ως καταστροφική για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή και σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αποζημίωση θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.