Newsroom

Newsroom

Και ξαφνικά… πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για χάρη του Σβόμποντα

«Πόλεμος» ξέσπασε ξαφνικά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και το… casus belli ήταν η στήριξη που πρόσφερε ο πρόεδρος της…

«Πόλεμος» ξέσπασε ξαφνικά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και το… casus belli ήταν η στήριξη που πρόσφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, στο Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Σβόμποντα είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, μετά την οποία ανέφερε πως οι δύο άνδρες είχαν τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα, και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπησή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα”.

Πρακτικά, προσφέροντας στήριξη στη ΔΗΜΑΡ, ο Σβόμποντα άφησε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα υποστηρίξουν δύο κόμματα στις επικείμενες ευρωκλογές, αφού ήδη το ΠΑΣΟΚ ανήκει παραδοσιακά στην ομάδα αυτή του ευρωκοινοβουλίου – και μάλλον θέλει να έχει το μονοπώλιο.

Η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν άμεση. Σε εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με παρόντα τον Χάνες Σβόμποντα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως “το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεων του, των προτάσεων του, του αγώνα και της αγωνίας του σε άλλους”, ενώ τόνισε σε έντονο ύφος πως “το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα – μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος”.

Στη ΔΗΜΑΡ σήκωσαν το γάντι, και με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά σχολίασε: «Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί».

Και η αντιπαράθεση δεν τελείωσε εκεί, καθώς στο σχόλιο αυτό απάντησε το ΠΑΣΟΚ ως εξής: «Καλό θα είναι, αντί η ΔΗΜΑΡ να βγάζει άστοχες ανακοινώσεις υπό το κράτος ενός νευρικού μικροκομματικού πατριωτισμού, να πληροφορηθεί ποιες είναι οι θεσμικές διαδικασίες εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και να μην αυταπατάται παρερμηνεύοντας με κουτοπόνηρο “επαρχιωτισμό” τις ευγενείς αλλά σαφείς θέσεις του κ. Σβόμποντα».

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε σοσιαλιστικό αχυρώνα…