Και τώρα Κυριάκο, τι θα κάνεις; «Προτιμάς τις Πρέσπες» η το… άγνωστο με τους ακραιφνείς εθνικιστές;

Το γαλλικό «όχι» στον Ζόραν Ζάεφ φέρνει μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τον Κυριάκο Μητσοτάκη-την κυβέρνηση της ΝΔ- και όσους βολεύτηκαν να... αποδοκιμάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

4906128

Αν έλεγε κανείς ότι για ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ο απόηχος της είδησης για το «πάγωμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν εύηχος, τουλάχιστον με βάση τις αντιδράσεις την καυτή πολιτικά περίοδο που προηγήθηκε των υπογραφών ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Δεν είναι καθόλου βέβαια όμως ότι ισχύει το ίδιο για τον αρχηγό της παράταξης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρητικά η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση αναμονής μετά το βέτο που άσκησε η γαλλική πλευρά (με τη στήριξη Δανών και Ολλανδών) στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία και το οποίο θέτει αλυσιδωτά υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς συγκεκριμένα άρθρα της συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ.

Το «όχι» του Εμανουέλ Μακρόν στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει εκληφθεί στη φιλοευρωπαϊκή πλευρά που εκπροσωπεί ο Ζόραν Ζάεφ εντός Σκοπίων ως «προδοσία» από τους Ευρωπαίους, καθώς το πολιτικό κόστος της σύγκλισης με την Ελλάδα δεν ήταν καθόλου αμελητέο για τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές για τον επόμενο Απρίλιο.

Το πολιτικό σκεπτικό  του Ζάεφ, σύμφωνα με το οποίο η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ήταν δεδομένη σε περίπτωση που περνούσε η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει για την ώρα παγώσει. Από την άλλη μεριά  η Ευρώπη ρισκάρει ξεκάθαρα πια να παραδοθεί η σκυτάλη στο εθνικιστικό VMRO του Χρίστιαν Μιτσκόσκι, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα τορπιλίσει τη Συμφωνία, κατηγορώντας τόσο καιρό τον Ζάεφ για ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων της χώρας στους «νότιους γείτονες».

VMRO σημαίνει «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» και όραμα του κόμματος, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη ίδρυσής του, είναι να «αναβιώσει το διχασμένο σήμερα Μακεδονικό κράτος».

Σύμφωνα με αυτό το εθνικιστικό μόρφωμα, που έγινε κόμμα το 1990 και σήμερα εκπροσωπείται σήμερα σε ποσοστό 42% στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων (51/120 βουλευτές), ο Ζάεφ «απαρνήθηκε στις Πρέσπες κάθε τι μακεδονικό». Η αντιπολιτευτική ρητορική ήταν καθαρά στην κατεύθυνση καλλιέργειας εθνικού διχασμού. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε το συνταγματικό όνομα και τη μακεδονική ταυτότητα, διαγράφοντας τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Το δόγμα του VMRO σαφώς και ακυρώνει το αφήγημα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχαν στηριχθεί προεκλογικά και τώρα του έχει γυρίσει μπούμεραγκ που έγινε κυβέρνηση. Αν στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων δεν «τρέξουν» το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις και ο Ζάεφ χάσει τις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί εκτός απροόπτου να διαπραγματευτεί με το VMRO. 

Ο διεθνής παράγοντας βέβαια ενδέχεται να επιβάλλει μια νέα σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων και σε μια τέτοια περίπτωση οι όροι με τους οποίους θα καθίσει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δυσμενείς, απέναντι σε έναν αδιάλλακτο «παίκτη».

Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή κάθε «ηθικό» δικαίωμα να πιέσει την Ευρώπη για εξεύρεση λύσης , αφού η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και  πίεζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους Ευρωπαίους να επιτευχθεί ήταν ο βασικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα για να λυθεί μια διαμάχη από το 1991  όπου θα είχε απρόβλεπτα αποτελέσματα για την μη ένταξη της,  καθώς θα έφερνε αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια με ότι συνεπάγεται αυτό.  

Το θέμα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μπορούν να αιτιολογήσουν μια τέτοια επιλογή στο ακροατήριο τους. Καθώς όλα συνηγορούν ότι  η Συμφωνία των Πρεσπών τελικά ήταν η καλύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια διπλωματικά, από ελληνική κυβέρνηση.

Πόσο μάλλον, όταν οι ενδείξεις  στην ηγεσία του κόμματος και σε πολλούς από τους γαλάζιους βουλευτές η συμφωνία δεν φαίνεται πια τόσο… καταστροφική όσο πριν την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Άλλο αν προσπαθούν  με ”νύχια και με δόντια” οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ να μην φανεί προς τα έξω...  Όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κληθεί και μάλιστα γρήγορα να προχωρήσει στην αποκάλυψη του «προτιμάμε τις Πρέσπες» από το… άγνωστο και τους ακραιφνείς εθνικιστές. Εδώ όμως θα αποκαλυφθεί ότι ή όλη προσπάθεια της προεκλογικά να αποδομήσει την Συμφωνία με τις εθνικιστικές κορώνες… θα πέσουν στο κενό και  είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να καλυφθεί επικοινωνιακά. Ίσως τελικά αυτό φοβάται ποιο πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να αποδεχθεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει βαρβάρους που θα μας πάρουν… την Μακεδονία!
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων