Και το Όσκαρ πάει στο… Netflix

Ότι κι αν αποφασίσουν οι εκλέκτορες της Ακαδημίας στα τέλη του Απρίλη, η ουσία είναι μία. Το Netflix είναι ο μεγάλος νικητής των 93ων βραβείων Όσκαρ.

1 63

Πριν από λίγες μέρες η διασημότερη τηλεοπτική στρίμινγκ πλατφόρμα σάρωσε τις υποψηφιότητες των φετινών όσκαρ. Σε μια άχαρη όσο ποτέ άλλοτε κινηματογραφική χρονιά λόγω των ειδικών – και περιορισμένων- συνθηκών παρακολούθησης των ταινιών, το Netflix συγκέντρωσε 35 υποψηφιότητες, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ που ήταν από πέρυσι με 24 υποψηφιότητες που προέρχονταν κυρίως από τον σκορσεζικό «Ιρλανδό» και το «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπάουμπαχ με τους Άνταμ Ντράιβερ και Σκάρλετ Τζοχάνσον. 

Κι αν πέρυσι η γεύση στο τέλος ήταν πικρή για το κανάλι καθώς οι 10 υποψηφιότητες του «Ιρλανδού» δεν κατέληξαν σε καμιά νίκη κι από τα 6 βραβεία που διεκδικούσε το διαλυμένο ζευγάρι της ταινίας του Μπάουμπαχ, η μόνη ωφελημένη ήταν η δικηγόρος (η Λόρα Ντερν κέρδισε το Όσκαρ β ρόλου) όπως συνήθως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, φέτος οι άνθρωποι του «Netflix» έχουν σοβαρό λόγο για να αισθάνονται πως τα πράγματα θα εξελιχτούν διαφορετικά.

Ο λόγος αυτός ονομάζεται «Mank». Οι 10 υποψηφιότητες της ταινίας που είναι μια ωδή στο κλασικό Χόλιγουντ και τον σεναριογράφο Χέρμαν Μάνκιεβιτς, την καθιστούν απόλυτο φαβορί. Η ασπρόμαυρη δημιουργία του Ντέιβιντ Φίντσερ είναι η μοναδική από τις φετινές υποψήφιες ταινίας που θυμίζει χολιγουντιανό σινεμά. Είναι σχεδόν βέβαιη η επικράτηση της στις κατηγορίες του καλύτερου φιλμ της χρονιάς, της σκηνοθεσίας (θα είναι η πρώτη φορά που ο Φίντσερ βραβεύεται με τον τίτλο του κορυφαίου σκηνοθέτη) και της αντρικής ερμηνείας για την αψεγάδιαστη ερμηνεία του Γκάρι Όλντμαν στο ρόλο του σεναριογράφου του «Πολίτη Κέιν». Ο βρετανός σταρ ετοιμάζεται να κάνει το νταμπλ τρία χρόνια μετά από το πρώτο του όσκαρ που κέρδισε για το ρόλο του Τσόρτσιλ στην «Πιο σκοτεινή ώρα». 

Από κοντά και η Αμάντα Σέιφριντ που έχει το δικό της σοβαρό προβάδισμα στην κατηγορία του Β γυναικείου ρόλου όπου υποδύεται την Μάριον Ντέιβις, προστατευόμενη του μεγιστάνα του Τύπου Ουίλιαμ Χιρστ. Είναι η πρώτη φορά που η Σέιφριντ προτείνεται για το όσκαρ και οι σημαντικότερες ανταγωνίστριες της προς την νίκη μοιάζει να είναι η Ολίβια Κόλμαν («The father») και η Βουλγάρα Μαρία Μπακάλοβα («Borat subsequent moviefilm»).   

Το δεύτερο γερό χαρτί του καναλιού είναι η «Δίκη των 7 του Σικάγο» του σεναριογράφου Άαρον Σόρκιν που δείχνει με την δεύτερη μόλις σκηνοθετική δουλειά του ότι μια νέα καριέρα ανοίγεται εμπρός του. Μπορεί η σκηνοθεσία του φιλμ να μην επιλέχτηκε από τους εκλέκτορες αλλά οι έξι υποψηφιότητες καθιστούν το φιλμ από τα φαβορί της φετινής γιορτής. Η πλέον πιθανή για βράβευση από τις υποψηφιότητες του έργου είναι εκτός του πρωτότυπου σεναρίου (άλλη κλάση η δουλειά του Σόρκιν) εκείνη στην κατηγορία του β αντρικού ρόλου, όπου ο μοναδικός Σάσα Μπάρον Κοέν έχει φτιάξει ένα απερίγραπτο πορτρέτο του ακτιβιστή Αμπι Χόφμαν. 

Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική υποψηφιότητα του Κοέν στα φετινά βραβεία. Το σενάριο που συνυπογράφει για το «Borat subsequent moviefilm» είναι επίσης υποψήφιο.

Μια ακόμη ταινία του Netflix που είναι βέβαιο ότι θα φύγει από την τελετή με κάποια βράβευση είναι το αντιρατσιστικό βιογραφικό δράμα «Ma Rainey’s Black Bottom» του Τζορτζ Σι Γουλφ. Η ταινία για την ζωή της «βασίλισσας των μπλουζ» Μα Ρέινι βασίζεται στο θεατρικό του Όγκουστ Γουίλσον και συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες. Μπορεί να απέτυχε να μπει στην κατηγορία των καλύτερων ταινιών αλλά η παρουσία της Βαϊόλα Ντέιβις στο ρόλο της Μα Ρέινι και, κυρίως, η ερμηνεία του αδικοχαμένου Τσάντγουικ Μπόουζμαν, που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 43 ετών, έχουν ισχυρές πιθανότητες στις κατηγορίες πρώτων ρόλων. Ήδη πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για ένα βέβαιο μεταθανάτιο όσκαρ για τον αφροαμερικανό ηθοποιό που έγινε διάσημος χάρη στον «Black Panther».

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες του Netflix είναι το «Pieces of a woman» με την εκπληκτική ερμηνεία της Βανέσα Κέρμπι να είναι φαβορί στην κατηγορία α ρόλου, το ξενόγλωσσο «White tiger» που διεκδικεί το διασκευασμένο σενάριο, ενώ στην κατηγορία των animation το φτιαγμένο για την κινεζική αγορά «Over the moon» έχει ελάχιστες πιθανότητες απέναντι σε ανώτερα φιλμ όπως το «Φύγαμε» και το «Soul» της κοινοπραξίας Sony -Pixar. Ακόμη το φιλμ του Σπάικ Λι «Da 5 bloods» (μία υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερης μουσικής) και τα ντοκιμαντέρ «My octopus teacher» και «Crip Camp» έχουν ισχυρές πιθανότητες για βράβευση. Το δεύτερο μάλιστα ενισχύεται από το γεγονός πως είναι φτιαγμένο από την εταιρεία παραγωγής «Higher Ground» που έφτιαξαν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.