Εκμεταλλευόμαστε την άνοιξη, την εποχή των λουλουδιών, για να δώσουμε ξεχωριστό άρωμα και χρώμα στις γευστικές μας δημιουργίες με φρέσκα και αποξηραμένα λουλούδια.
Πώς τα διαλέγουμε:
Διαλέγουμε λουλούδια από κήπο ή που έχουν καλλιεργηθεί φυσικά ή βιολογικά. Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση ραντισμένα, λουλούδια που προέρχονται από χρήση λιπασμάτων ή που είναι εκτεθειμένα σε εξωτερική μόλυνση (π.χ. εξωτερικός χώρος ανθοπωλείου)
Πώς τα χρησιμοποιούμε:
Προσοχή: Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία στη γύρητων λουλουδιών. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να αφαιρούμε τα τμήματα των λουλουδιών όπου συγκεντρώνεται η γύρη (τον κάλυκα και τους στήμονες/ύπερους) πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Χρησιμοποιούμε μόνο λουλούδια που είναι εδώδιμα, δηλαδή που μπορούν να φαγωθούν. Ενδεικτικά βρώσιμα λουλούδια που υπάρχουν στη χώρα μας είναι: τριαντάφυλλα, βιολέτες, άνθη εσπεριδοειδών (νεραντζιάς, λεμονιάς, πορτοκαλιάς), ιβίσκοςαποξηραμένος και άνθη από αρωματικούς θάμνους όπως η λεβάντα, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η μέντα και φυσικά ο δικός μας κρόκος Κοζάνης.
Πού τα χρησιμοποιούμε:
Διακόσμηση: μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν διακόσμηση σε τούρτες κυρίως, όπως είναι φρέσκα ή ζαχαρωμένα. Η διαδικασία του ζαχαρώματος, π.χ. ροδοπέταλων γίνεται πολύ απλά με επάλειψη και από τις δύο μεριές με ασπράδι αυγού και βούτηγμα σε ζάχαρη κρυσταλλική.
Ζάχαρη: για να φτιάξουμε υπέροχη αρωματική ζάχαρη, αρκεί να τοποθετήσουμε φρέσκα λουλούδια σε δοχείο με ζάχαρη και να το φυλάξουμε για 2-3 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μερός.
Κέικ και μπισκότα: Θα τα ρίξουμε μαζί με το αλεύρι ή θα πασπαλίσουμε την επιφάνεια τους, αποξηραμένα και σε σκόνη αφού τα περάσουμε από μούλτι ή τα ψιλοκόψουμε.
Γλυκά του κουταλιού: πολύ συχνή είναι η χρήση της αρμπαρόριζας που αρωματίζει γλυκά με φρούτα και πολλά μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όπως το σταφύλι και κυρίως το κυδώνι.
Πηγή: toarkoudi.gr (http://www.toarkoudi.gr/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9…)